Petr Kostka a Carmen Mayerová v představení Oscar pro Emily

Petr Kostka a Carmen Mayerová v představení Oscar pro Emily | foto: Václav Beran

Oscar pro Kostku a jeho ženu? Doma se hádáme o jiné věci, říkají herci

  • 1
Životní partnery Petra Kostku a Carmen Mayerovou svede novinka pražského divadla Studio DVA do manželských rolí i na jevišti. Na zdejší Malé scéně má totiž ve čtvrtek večer premiéru Oscar pro Emily, konverzační komedie německých autorů Folkera Bohneta a Alexandera Alexyho v režii Petra Slavíka.

„Ztvárňujeme starý herecký manželský pár. Je nasnadě, že inspirujících zkušeností máme oba za život dost. I když mnohé, které se ve hře objevují, zase vůbec ne,“ naznačuje Petr Kostka. „Ale víc vám postavy nepřiblížíme. To už byste na to nemuseli chodit. A to bychom byli sami proti sobě. My se na vás těšíme,“ láká diváky herec. 

Manželé ve hře čekají na předávání Oscarů a doufají v cenu za celoživotní dílo. Čas do večerního ceremoniálu si krátí nejen diskusemi o vhodném oblečení, ale také vzpomínkami.

„Carmen je pro mne doma moje žena a na jevišti moje partnerka. Doma jsem s ní rád, a je-li nám dána příležitost spolu hrát, tak jsem také rád a rád s ní hraju. Takže jen samá výhoda,“ uvažuje Kostka o herecké souhře. „Se svým životním partnerem se doma hádám úplně o něčem jiném než na jevišti,“ dodává s humorem Mayerová.

Tvůrci slibují dialogy plné sarkasmu a ironie. Třebaže Kostka říká něco jiného: „Tohle někdo v tom textu vyčetl? Já to tam nenašel. Jen pouhopouhý život. Takový, jaký je.“ „Sarkasmus a ironie, obé je mi blízké v životě i na jevišti,“ dodává pak Kostkova manželka. 

Dvojici doplní Ivan Lupták či Václav Jílek. Po čtvrteční premiéře mohou diváci kus Oscar pro Emily na Malé scéně poprvé vidět v pátek a v sobotu a následně 9. května.