Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Překladiště Metrans bude dvakrát větší, kamiony Českou Třebovou zahltit nemají

  12:17
Českotřebovský železniční uzel by se mohl stát největším přepravním centrem nákladní dopravy. Společnost Metrans zde chce do dvou let začít s výstavbou druhého kontejnerového terminálu za miliardu korun. Město se prý většího přílivu kamionů obávat nemusí.

Kontejnerové překladiště v České Třebové. | foto: Metrans

Poloha České Třebové nemá na železniční síti střední Evropy konkurenci. Křižovatka cest mezi severem, jihem, východem a západem Evropy přitom ještě nabude na významu. Kontejnerové překladiště společnosti Metrans, které se otevřelo před jedenácti lety a ročně jím projede přes osm tisíc kontejnerových nákladních vlaků, se rozšíří na dvojnásobek.

„Česká Třebová je středobodem, kde se sbíhají veškeré vlaky od Rotterdamu, Bremerhavenu, Hamburku až po Koper, Terst na jihu Evropy. Sílí i přeprava zboží na obnovené New Silk Road, na které jezdí vlaky mezi Čínou a Evropou. Proto jsme se rozhodli pro rozšíření terminálu, který bude k dispozici jakémukoliv dopravci. Dnes se Česká Třebová co do kapacity dělí o třetí až čtvrté místo s terminálem Budapešť. Po vybudování nového modulu bude českotřebovský terminál v naší síti největší,“ řekl Martin Hořínek, člen představenstva společnosti Metrans, která v Evropě provozuje 20 terminálů intermodální dopravy.

Investice za zhruba jednu miliardu korun, která přinese regionu 40 až 50 nových pracovních míst, se na pohled nebude lišit od stávajícího terminálu, kde si portálové jeřáby pohrávají se skladovými kontejnery jako s krabičkami od sirek. Na rozdíl od již stávajícího překladiště, na kterém se kontejnery přesouvají mezi vlaky a kamiony, v novém modulu se bude zboží přepravovat pouze z vlaku na vlak.

„Je to šance, jak zachránit nákladní dopravu“

Dobrá zpráva je to hlavně pro Českou Třebovou, která kvůli absenci obchvatu trpí kamionovou dopravou nejen z překladiště. „Pro nás je důležité, že by se dopravní proudy na silnici nezvýšily. Myslím si, že vzhledem k oživení uzlu, který je ze strany ostatních dopravců trošku na útlumu, je to v podstatě jediná možnost, jak zachránit nákladní železniční dopravu. Navíc by to pomohlo i zaměstnanosti,“ řekl starosta České Třebové Zdeněk Řehák.

Pro Českou Třebovou to znamená jakési déja vu. Před rokem 1989 mělo město nejvýznamnější seřaďovací nádraží, kde železničáři přes svážný pahrbek dokázali rozposunovat až tři tisíce vagonů denně. Po přechodu od centrálně plánované ekonomiky na ekonomiku tržní nastal sešup, ze kterého se seřaďovací nádraží málem nevzpamatovalo.

Teď na jeho části, resp. jednom ze čtyř svazků směrových kolejí má vyrůst nové překladiště. To bude vypadat prakticky stejně jako to stávající, bude podobně velké, ale zboží už nebude překládáno mezi kamionem a vlakem, nýbrž jen mezi vlaky.

Překladiště firmy Metrans

Firma Metrans, patřící do německé společnosti Hamburger Hafen und Logistik, je největším operátorem kombinované přepravy ve střední Evropě. V Česku má kontejnerové terminály v České Třebové, Praze, Zlíně, Plzni, Ostravě a v Ústí nad Labem. Firma dopravuje zboží z hlavních evropských přístavů, jako je Hamburg, Bremerhaven či Gdansk, jezdí ale i do tureckého Istanbulu. V Česku zaměstnává více než 700 lidí. Terminálem v České Třebové za rok projede zhruba osm tisíc kontejnerových nákladních vlaků.

Drážní pozemky o výměře více než tří hektarů Metrans získal už před necelými dvěma roky. Podle Hořínka bude investice Metransu i zdravou konkurencí pro sousední seřaďovací nádraží Českých drah, které je po Nymburku výkonově druhým největším.

„Konkurence to být může, ale bude to konkurence, která je vzhledem k vývoji situace na trhu jednotlivých vozových zásilek vhodná a žádaná. Pokračujeme v tom, co českotřebovskému uzlu patří, jen to děláme moderněji, rychleji a šetrněji k životnímu prostředí,“ řekl Hořínek.

Na rozdíl od seřaďovacího nádraží, kde se jednotlivé vozy posouvají dieselovými lokomotivami k svážnému pahrbku, odkud se přes kolejové brzdy pouštějí a rozřazují na jednotlivé směrové koleje, řazení železničních vagonů na terminálu odpadá. Mezi stojícími vlaky jezdí portálové jeřáby, které kontejnery přesouvají.

„Rádi bychom na část terminálu čerpali veřejné prostředky, jelikož převod zboží ze silnice na železnici je nadále podporován,“ uvedl Hořínek. Metrans je největším operátorem kombinované přepravy ve střední Evropě. Pokud se společnosti podaří získat dotaci, nový terminál by na rozdíl od stávajícího kontejnerového překladiště mohli využívat i konkurenční železniční dopravci.

Firma se nemusí obávat ani nedostatečné kapacity na již tak plném železničním koridoru, po kterém přes Českou Třebovou projede denně přibližně sto nákladních vlaků. „Příděl kapacity dráhy reguluje platná legislativa – v tomto případě se má jednat o vlaky mezinárodní kombinované dopravy, což je segment dopravy, který aktuální legislativa preferuje. Proto není namístě obava, že by i přes stávající vysoké vytížení drah směřujících do České Třebové mohlo dojít k nepřidělení kapacity pro nové vlaky s kontejnery,“ sdělil mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda.

I podle Martina Hořínka je na koridoru v nočních hodinách pro další ucelené vlaky dost místa. „Nestavíme terminál na pět nebo deset let. Pevně věřím, že v dlouhodobějším výhledu se rozjedou projekty vysokorychlostní železnice a modernizace úseků, které železnici ulehčí,“ dodal. Metrans, který by rád práce na terminálu zahájil v roce 2025 nebo 2026, má zažádáno o stavební povolení. „Se správou železnic se vzájemně pokusíme koordinovat některé investice související s přestavbou železničního uzlu Česká Třebová,“ dodal Hořínek.

  • Nejčtenější

Stavbu obchvatu blokuje bývalá hvězda extraligy. Ať jednají podle zákonů, říká

14. června 2024

Premium Bývalý pardubický hokejista Stanislav Procházka se pustil do boje s Ředitelstvím silnic a dálnic....

Dopravci žádají druhý koridor na Moravu. Vlaky se na trať už nevejdou

9. června 2024

Premium Tragická srážka vlaků v Pardubicích ukázala, jak moc chybí Česku záloha pro hlavní železniční...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Místo ozdoby ostuda. Zrezlou fontánu Pardubice reklamují, voda z ní nepoteče

15. června 2024

Premium Je to přesně rok, co politici z radnice slavnostně v Pardubicích otevírali nové autobusové nádraží....

Budíček dvakrát za noc. Lidi u pardubického letiště ruší charterové lety

14. června 2024  15:48

Lidé z okolí pardubického letiště si stěžují, že je 119krát za léto v noci vzbudí letadlo. Ačkoliv...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Poslední změny. Železničáři jsou před startem největší rekonstrukce v historii

12. června 2024  11:35

Česká železnice se připravuje na největší investiční akci ve své historii. Správa železnic co...

Náhradní tvář: Výtvarník Nikl ji dal Pernštejnům i žebrákům

16. června 2024  10:49

V hospodářských prostorech pardubického zámku je nově k vidění výstava obrazů Petra Nikla s názvem...

Místo ozdoby ostuda. Zrezlou fontánu Pardubice reklamují, voda z ní nepoteče

15. června 2024

Premium Je to přesně rok, co politici z radnice slavnostně v Pardubicích otevírali nové autobusové nádraží....

Budíček dvakrát za noc. Lidi u pardubického letiště ruší charterové lety

14. června 2024  15:48

Lidé z okolí pardubického letiště si stěžují, že je 119krát za léto v noci vzbudí letadlo. Ačkoliv...

Kriminálka rozbila drogový gang, našla zbraně i hrníčky napěchované bankovkami

14. června 2024  10:04

Kriminalisté z Olomouckého kraje dopadli drogový gang pěti mužů a dvou žen, který operoval i v...

Opalovací krém pro miminka: Jaký vybrat?
Opalovací krém pro miminka: Jaký vybrat?

Pokožka novorozenců a kojenců je tenká, zranitelná a má méně melaninu, což je pigment, který chrání pokožku před slunečním zářením. Kůže miminka je...

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Koupil byt i s nájemníkem a zdražil o sedm tisíc. Chce výnos 4,5 procenta

Seriál Našel jsem si nájemní byt, ve kterém bydlím několik měsíců. Platím 17 tisíc korun za nájem a k tomu měsíční poplatky za...

Čekám na transplantaci, ale dám přednost mladým, říká herec Zdeněk Žák

Herec Zdeněk Žák (71) si nikdy moc nepřipouštěl své zdravotní problémy. Nemoci přecházel a k doktoru se nehnal, až...

Jen ať mě kritizují, moje šperky vydělávají, říká zpěvačka Lucie Bílá

Zatím jí to pořád zpívá, ale i Lucie Bílá (58) si uvědomuje, že jednou její kariéra skončí. Hlava ji z toho ovšem...