Čtvrtek 21. ledna 2021, svátek má Běla
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 21. ledna 2021 Běla

Vymýšlet nová jídla mě baví, říká kuchařská legenda

  13:18
Několik zlatých medailí z tuzemské soutěže Gastro Hradec. Dva bronzy z kuchařských olympiád. Stříbro z mezinárodní soutěže v Lucembursku. To je jen velmi stručný výčet úspěchů karlovarského kuchaře Jaroslava Václavka.

Karlovarský kuchař Jaroslav Václavek se pyšní mnoha oceněními. | foto: Petr Kozohorský, 5plus2.cz

Nejcennějším oceněním je ale řád svatého Vavřince, který získal předloni. Ze skříně jej vyndává pouze při zvláštních příležitostech. 

Co je řád svatého Vavřince?
Nejvyšší české vyznamenání, které uděluje Asociace kuchařů a cukrářů za dlouholetou práci, rozvoj a reprezentaci gastronomie České republiky doma i v zahraničí.

Komu se uděluje?
Podmínek pro jeho získání je více. Jeho držitel musí být například členem Asociace kuchařů a cukrářů. Musí být zároveň držitelem bronzové, stříbrné i zlaté medaile Magdaleny Dobromily Rettigové. A pak jsou nutné výsledky na tuzemských a mezinárodních soutěžích.

Když se dívám na seznam vašich ocenění, splňujete tato kritéria beze zbytku. Kterého si ceníte nejvíce?
Všechna jsou cenná. Ale kdybych měl nějaké vybrat, pak by to byla určitě umístění na kuchařské olympiádě. Zúčastnil jsem se jí celkem třikrát v letech 2000, 2004 a 2008. Byl z toho diplom a dvě třetí místa. No a pak samozřejmě řád svatého Vavřince.

Proč zrovna svatý Vavřinec?
Je to patron všech kuchařů a cukrářů.

Kolik lidí toto ocenění v České republice získalo?
Když jsem ho předloni přebíral já, byli jsme tímto řádem v tomto roce oceněni pouze tři. Tento řád dostávají milovníci a reformátoři české gastronomie od roku 1996 a k dnešnímu dni jejich počet nepřesahuje počet prstů na dlaních dvou kuchařů. Samozřejmě výtečných kuchařů!

Vraťme se ale k vašim úspěchům na soutěžích. Čím jste porotce zaujal? Byla to klasická česká svíčková?
To určitě ne! Na takovýchto soutěžích by v tu dobu tradiční česká kuchyně neuspěla. Při mezinárodních soutěžích boduje takzvaná zážitková gastronomie, nebo chcete-li extrabuřty (úsměv). Dnes je tomu už trochu jinak, kuchyně se vrací trochu nazpět a propagují se zase zpátky ty tradiční etnické, ale samozřejmě v té zážitkové formě. Důkazem toho je super úspěch našich kuchařů na světovém poháru Bocuse d’Or, který probíhal v minulém týdnu ve francouzském Lyonu, kdy naši kluci získali s pokrmy z české zabíjačky titul nejlepšího vepřového masa na světě. Jsou to prostě kluci šikovní.

Postupujete podle osvědčených receptů, nebo si je vymýšlíte sám?
Vymýšlet nové recepty mě baví.

Vzpomenete si na nějaký?
Když jsem pracoval v restauraci Zámecký vrch, vymyslel jsem králičí stehno s višňovou omáčkou a perníkovými knedlíky. Bylo to v době filmového festivalu. Tenkrát k nám na stehno přišli snad všichni. Jiří Bartoška, Eva Zaoralová, Sabina Laurinová. Byl to tehdy, někdy kolem roku 1995, šlágr, se kterým jsem bodoval i na soutěžích.

Kde berete nápady?
Řadu jich najdu v kuchařských knihách, kterých mám asi 1500. Sbírat jsem je začal v době, kdy jsem pracoval pro ministerstvo vnitra. Tehdy jsem ve Večerní Praze našel inzerát, že kdosi prodá kuchařky. Spojil jsem se s prodávajícím. Byla to žena a kuchařky shodou okolností pocházely z pozůstalosti pana Brabce, což byla za první republiky česká kuchařská legenda. Problém byl v tom, že chtěla prodat jenom kompletní sbírku, která čítala asi 500 knih. Volal jsem tehdy manželce, jestli je mohu koupit. Dostal jsem souhlas, tak je mám. Tehdy jsem za ně zaplatil asi sedm tisíc korun.

Jaké bylo nejexotičtější jídlo, které jste kdy připravoval?
Těžko říct. Měsíc jsem pracoval v Thajsku, kde jsme pro Středoevropana exotická jídla připravovali prakticky denně. Vzpomínám si ale na rok 1969, kdy jsem se v Hradci Králové učil kuchařem. Už tehdy jsem se setkal s jednou delikatesou - žabími stehýnky. Mistr mi tehdy řekl, abych šel spát, že nás ráno čeká šichta. Ráno pak stál v kuchyni velký barel plný vody. A žab. A já je tehdy musel porcovat.

A jaké bylo naopak nejexotičtější, jaké jste kdy jedl?
Nejkurióznější jídla jsem jedl, když jsem pracoval v Kazachstánu, uzenou hovězí slaninu a ryby, z nichž se zde konzumuje naprosto všechno. A v Emirátech jsem je okusil jen jednou a nikdy víc. Šlo o kuřecí zárodky ještě před vylíhnutím, které se pečou v jogurtu. Jí se celé, ještě nemají kosti, musí se dost okořenit.

Zkušeností máte na rozdávání. Přemýšlel jste někdy o tom, že byste je předával nastupující generaci kuchařů?
V Týništi, kde jsem kdysi pracoval, jsem byl mistrem odborného výcviku učňů. V Karlových Varech jsem však něco podobného nedělal. Ale na mladé kuchaře myslím. Před 16 lety jsem společně s Liborem Arnoldem stál u zrodu soutěže Lázeňský pohárek, která je určena právě pro mladé talenty gastronomických vzdělávacích subjektů. Tato soutěž se konala v hotelu Imperial, loni se karlovarská pobočka pod vedením mého nástupce Lukáše Palusky, šéfkuchaře hotelu Carlsbad Plaza, přesunula do Grandhotelu Pupp, a myslím, že jsme soutěž opět dokázali posunout zase o kousek výše. Připravoval jsem také nejrůznější semináře, které byli určené jak pro dospělé kuchaře, učně, absolventy hotelových škol, tak i pro úplné laiky, které prostě jen baví jídlo.

Vaříte také doma?
Ano. Ale ne tradiční českou kuchyni. Dávám přednost například zeleninovým salátům.

Jarní prázdniny

Týdenní jsou na základních a středních školách rozloženy v termínech od 1. února do 14. března. Přinášíme úplný přehled prázdninových termínů podle okresů. Jednodenní pololetní prázdniny jsou v pátek 29. ledna.

  • Nejčtenější

Muž zabil v lese partnerku a jejího milence, pak se udal policii

Dva lidi bez známek života našli v sobotu večer policisté u osobního auta na odlehlém místě v Horním Slavkově na...

Loketský farář nezletilé nezneužíval, přesto rezignuje na své funkce

Loketský farář Jiří Majkov, kterého plzeňský biskup Tomáš Holub uvolnil loni od 1. července ze všech funkcí, se podle...

Policie obvinila matku z vraždy novorozence, dítě udusila a pohodila u Ohře

Policisté našli matku novorozence zavražděného na Karlovarsku. Ženu, která holčičku krátce po porodu udusila a pohodila...

Kdo říká, že mu stačí spát čtyři hodiny denně, je v ohrožení, říká lékař

Premium Až 40 procent populace má problémy s usínáním, každý desátý Čech je navíc ohrožen syndromem spánkové apnoe. I proto se...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dopravu na severozápadě Čech zkomplikovalo sněžení. V krajích platí výstraha

Husté sněžení začalo v úterý odpoledne komplikovat dopravu na severu a západě Čech. Sníh zaměstnává silničáře hlavně v...

Kdo staví vilu na Babě? Muž s vazbami na sponzory Zemanovy kampaně

Premium Nová prosklená vila na vrchu Baba v Praze budí zájem místních i turistů. Dům patří firmě Luboše Paška, který je...

Ano, Češi byli nejlepší! říká zámořský expert o časech, kdy i Kanada žárlila

Premium Omlouvá se při vzpomínce na nezdar Pavla Patery v Dallasu. Zápasy proti Buffalu s Dominikem Haškem v brance přirovnává...

TEST olejů: nejhorší je kokosový, zdravější je i sádlo

Premium Na smažení a fritování, do salátů, omáček i dresinků... Do velkého srovnání olejů a tuků jsme vybrali dvacet výrobků....

  • Další z rubriky

ZČU plánuje v Chebu vytvořit zázemí pro vědce a navázat spolupráci s BMW

Spolupráce Karlovarského kraje se Západočeskou univerzitou v Plzni a další rozšiřování působnosti školy v regionu. To...

Bývalá výrobna knedlíků vyhořela, teď z ní bude moderní knihovna

Na konci příštího roku by měla chodovským čtenářům začít sloužit zbrusu nová knihovna. Město ji vybuduje v objektu, v...

Za tragickou srážku vlaků může jeden ze strojvedoucích, uzavřela inspekce

Drážní inspekce uzavřela vyšetřování železničního neštěstí v Perninku na Karlovarsku z loňského července, při kterém...

Pravoslavní se polévali studenou vodou z františkolázeňského pramene

Přímo u známého františkolázeňského pramene Luisa se v úterý sešli pravoslavní křesťané. Oslavili tam další významný...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Vytetovaná sexuální instrukce zaráží i mého gynekologa, líčila dívka

Nesedí k ní, ale onen vulgární sexuální povel má na podbřišku opravdu vytetovaný. Vznikl jako rozpustilá, hrdá,...

Analytik: Evropa byla od blackoutu setiny. Bez ČR by to Rakousko nezvládlo

8. leden 2021 se mohl stát skutečným „černým dnem”. Evropě totiž hrozil blackout, tedy masivní výpadek dodávek...

Dalibor Janda leží ve vážném stavu v nemocnici na koronární jednotce

Dalibor Janda (67) byl hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Královské Vinohrady. Zpěvák leží ve vážném stavu na...

PŘEHLEDNĚ: Od ledna kartou online postaru nezaplatíte. Jaké podmínky má vaše banka?

Otisk prstu či scan obličeje při placení kartou na internetu již dávno není sci-fi. Možná je po vás vaše banka chce...

Bezplatné jezdění po dálnici? Elektronické známky téměř nikdo nehlídá

Premium Druhý týden platí na českých dálnicích novinka v­ podobě elektronické dálniční známky. Zatímco lidé takzvané viněty...