Koalice v Jihlavě řeší další problém, náměstka primátorky dohnal dluh

  12:31
Koalice, která od posledních komunálních voleb řídí Jihlavu, má další problém. Na Petra Laštovičku, náměstka primátorky, bylo podáno trestní oznámení. Důvodem je nesplacený dluh. Politik navíc pro svůj soukromý právní spor využil advokátní kancelář, která zastupuje v jiné záležitosti město.

Do posledních komunálních voleb v Jihlavě vedl Petr Laštovička jako lídr Občanskou demokratickou stranu, po nich se stal náměstkem primátorky. Nyní se politik ocitl pod palbou kritiky za svůj postoj k dluhu, který má. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Problém náměstka jihlavské primátorky Petra Laštovičky z ODS je tak velký, že mu krajský šéf strany a zároveň místopředseda ODS Miloš Vystrčil dává tři týdny na to, aby záležitost urovnal.

„Pokud by tak neučinil, nedovedu si představit, že by zastával veřejnou funkci,“ řekl jasně druhý muž ODS a vysočinský senátor Vystrčil.

Vše se týká dvou milionů korun, které Laštovička nebyl schopen za pět let zaplatit devětasedmdesátileté Aleně Vlachové za koupi jejích pozemků. V této záležitosti bylo na něj podáno trestní oznámení pro podvod.

A jde i o to, že Laštovička už jako náměstek primátorky v tomto soukromém sporu využil služeb advokátní kanceláře Bánský, která zastupuje magistrát v ostře sledovaném sporu o vodohospodářský majetek se Svazem vodovodů a kanalizací Jihlavsko (SVAK).

O podvod nešlo, je to nesmysl, výmysl a lež, brání se náměstek

ODS i další koaliční partneři na radnici nyní chtějí, aby své závazky vyřešil nejpozději do tří týdnů. „Nemíním pátrat po tom, jaké to jsou závazky, kolik jich je, ale měl by si udělat čistý stůl. Když jste ve veřejné funkci, nemůžete se chovat nepatřičně, protiprávně či vychytrale. To zkrátka nejde,“ zdůrazňuje senátor Vystrčil.

Laštovička chce dlužnou částku věřitelce uhradit, a to ještě do mimořádného jednání zastupitelstva, které bude 3. února. Zde se rovněž očekává diskuse na toto téma.

„Mě samotného ta situace mrzí. Udělám vše pro to, abych svým závazkům dostál ještě před rozhodnutím civilního soudu a závazky splatil do dvou až tří týdnů. Osobně bych to chtěl mít vyřešené do toho 3. února,“ uvedl Laštovička.

Tento týden se náměstek také dozvěděl, že na něj bylo v této souvislosti podáno trestní oznámení pro podvod. Na Policii ČR už byl podat vysvětlení.

„Věřím, že orgány činné v trestním řízení velmi rychle dojdou k závěru, na základě mých předložených dokumentů, že se o podvod v žádném případě nejedná. Jsem si tím naprosto jistý. Učiním jasné a transparentní kroky, které dokážou, že o podvod se v žádném případě nejednalo a jednat nemohlo. Je to nesmysl, výmysl a lež,“ tvrdí Laštovička.

„První rok neměl peníze, druhý měnil práci, třetí dělal politiku“

Vše odstartovala v roce 2014 koupě vilky a pozemků ve středočeských Mnichovicích, které Petr Laštovička, tehdy ještě učitel, koupil od Aleny Vlachové. Cena byla sedm milionů korun. Sumu pět milionů korun zaplatil hned při koupi.

Zbývající dva miliony korun si půjčil od Aleny Vlachové a uzavřel s ní smlouvu o zápůjčce a dále dohodu o postupu splácení. Vyrovnáni měli být do tří let. Nicméně se tak nestalo a Vlachová podepsala s Laštovičkou dodatek k této smlouvě a prodloužili splatnost o další rok.

„První rok mi říkal, že nemá peníze, protože vybavuje dům. Druhý rok zase měnil zaměstnání. Třetí rok prý budoval politickou kariéru. Sliboval, že buď peníze sežene, nebo dům s pozemkem prodá. Jsem stará škola, takže jsem mu věřila. Byl to přece učitel a působil jako slušný člověk. A tak jsme sepsali dodatek k zápůjčce,“ uvedla věřitelka pro web Seznam Zprávy.

Ale ani pak se peněz nedočkala. Jak Vlachová webu sdělila, chtěla po dlužníkovi podepsat směnku s pevným termínem zaplacení dluhu a s úrokem, který je bezmála půl milionu korun. „Slíbil, že podepíše, ale pak napsal, že nepřijede vůbec,“ poznamenala seniorka.

Dostala jenom dopis, ve kterém Laštovička dluh uznává a slibuje, že nemovitost nabídne k prodeji, aby mohl z těchto peněz svůj závazek vůči ní splnit.

To už ale ženě došla trpělivost a podala žalobu: „Velmi jsem se v něm zklamala. Letos mi bude osmdesát a pan Laštovička ví, že nemám příbuzenstvo ani žádného dědice. Splacení dluhu schválně protahuje, aby to takzvaně vyšumělo do ztracena.“

Byť za právníka zaplatil, bylo to neprofesionální, hřímá Vystrčil

Loni v září vydal jihlavský soud vůči Laštovičkovi platební rozkaz. Proti němu však první náměstek primátorky podal odpor. A tady začíná další linka.

Laštovička pro svůj soukromý právní spor využil služeb advokátní kanceláře Bánský, která město zastupuje ve sporu o vodohospodářský majetek se SVAK Jihlavsko.

„Byť za tuto službu zaplatil, jsem přesvědčen, že se choval neprofesionálně a neeticky. Slíbil, že se za to omluví a přizná, že to bylo neprofesionální. Nemělo by se to už opakovat,“ říká místopředseda ODS Miloš Vystrčil.

Podle náměstka Laštovičky mu advokátní kancelář sestavila podání odporu vůči platebnímu rozkazu.

„V té chvíli mně to z časových důvodů přišlo odůvodnitelné. Využil jsem toho, že byli na magistrátu. Za cenu obvyklou, tedy 3 600 korun, jsem si nechal zprostředkovat právní službu. Nicméně je to jednání neprofesionální, za které bych se chtěl velmi omluvit. Logicky mě to diskvalifikuje z jakéhokoli dalšího jednání s touto právní kanceláří,“ dodává Petr Laštovička.

Laštovička sám sebe vyřadil ze sporu o vodárenský majetek

Podle lidoveckého zastupitele Josefa Kodeta ml. celá kauza může komplikovat či přinejmenším pozastavit jednání o novém znění koaliční smlouvy mezi Fórem Jihlava, Žijeme Jihlavou, ODS a KDU-ČSL.

„Jsme v procesu, kdy se v jednotlivých stranách schvaluje finální podoba koaliční smlouvy. Může se stát, že kauza pana náměstka Laštovičky bude tím, co ji pozastaví. Je nutné, aby si to vyřešil velmi rychle a aby to nevrhalo špatný stín na celou koalici,“ poznamenal Kodet ml.

Zároveň dodal, že není možné, aby Petr Laštovička i nadále osobně figuroval ve vodohospodářském sporu vzhledem k osobní vazbě na advokátní kancelář Bánský, která město zastupuje.

S tím souhlasí i sám Laštovička. „Když jsem napadal neprofesionalitu zastupitele Jaromíra Kaliny (KDU-ČSL) ve sporu se SVAK a žádal jeho odstoupení od vodárenského sporu, je logické, že já to udělám sám,“ dodal.

Podle opozičního zastupitele Radka Popelky (ANO) by se měl náměstek primátorky Petr Laštovička postavit k situaci jako chlap. „Myslím, že tohle je hlavně o morálce. A ta mi tady schází. Nechápu, proč se tak dlouho zdráhal plnit své závazky,“ řekl Popelka.

  • Nejčtenější

Semafor, kde se řidiči chytají do pasti. Vysvobodí je jízda na červenou

13. března 2024

Premium Do překvapivé situace se někdy dostávají řidiči v Jihlavě na rušné křižovatce u Teska. A to...

Farníci i sportovci proti Babišovi. Od jeho návštěvy Brodu se distancují

11. března 2024  16:36

Nepříliš vlídného přijetí se dnes dočkal předseda hnutí ANO Andrej Babiš, který přijel na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezidenta Beneše nemám rád, říká praprasynovec generála Syrového

17. března 2024

Premium Tři čtvrtě století od zpolitizovaného soudního procesu z roku 1947 trvalo, než se příbuzní...

Prodloužená verze seriálu Byl jednou jeden dům je po 30 letech k vidění

18. března 2024  14:14

Dílem Obvaziště Boccaccio v neděli skončila repríza oblíbeného seriálu Byl jednou jeden dům....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hokejisté Zlína jsou v semifinále první ligy, Poruba je porážku od vyřazení

13. března 2024  21:19

Obhájce triumfu v první hokejové lize Zlín postoupil v nejkratší možné době do semifinále. Ve...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Nové vysokoškolské koleje mají Jihlavě pomoci stát se studentským městem

19. března 2024  8:37

Okolí Vysoké školy polytechnické Jihlava (VŠPJ) se v následujících letech významně promění....

Prodloužená verze seriálu Byl jednou jeden dům je po 30 letech k vidění

18. března 2024  14:14

Dílem Obvaziště Boccaccio v neděli skončila repríza oblíbeného seriálu Byl jednou jeden dům....

Vlaky mezi Tišnovem a Novým Městem ničil spoj kolejí. Úsek je již opravený

18. března 2024  11:31

Mezi Tišnovem na Brněnsku a Novým Městem na Moravě na Žďársku znovu jezdí vlaky. Vyplývá to z...

Obliba sdílených kol na Vysočině roste, půjčovat se začnou i ve Žďáře

18. března 2024  9:07

Na cesty do práce, do školy, přesuny mezi úřady nebo i k návratům z noční zábavy využívají...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...