Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Obchvat Brodu už dělníci asfaltují, řidiči se po něm poprvé projedou do Vánoc

  11:56
Budování jihovýchodního obchvatu Havlíčkova Brodu se dostává do své poslední fáze. Právě dnes by měla začít pokládka vrchní obrusné vrstvy vozovky. Vyasfaltováno má být do konce týdne. Provoz by měl být spuštěn před Vánoci. Na nárůst dopravy se připravuje i severozápadní část obchvatu.

Skoro to připomíná startovní rošt při automobilových závodech. Na větvích budoucích mimoúrovňových křižovatek Skalka a Termesivy jsou za sebou naskládané finišery a válce. Jak zhasnou červená světla, můžou vyrazit vpřed.

A to by mělo nastat právě dnes. Jako o závod vyrazí - samozřejmě pokud počasí nerozhodne jinak - pokládat na obchvat poslední třetí asfaltovou vrstvu. Vyjedou vždy po čtyřech, současně na dva úseky.

„Jeden úsek by měl být hotový během jediného dne, druhý máme rozložený na dva dny,“ popisuje Igor Janča, stavbyvedoucí společnosti Strabag. Počítá, že do konce týdne bude mít finální povrch téměř tři a půl kilometru obchvatu. Zbývat budou jen dva mosty a napojení na kruhový objezd u obchodního centra Albert.

„Pokládka bude bezespárová, celé úseky finišery projedou na jeden zátah. Padne na to zhruba 40 tisíc tun obalové směsi. Máme štěstí, že hned v sousedství stavby jsou dvě obalovny. Pojedou na plný výkon,“ říká Janča.

Na většině trasy budoucího obchvatu už jsou dvě vrstvy položené. Na ně tento týden dělníci dají vrstvu finální. Celková mocnost asfaltu bude zhruba dvacet centimetrů. „Taková vrstva má za cíl unést veškerou kamionovou tranzitní dopravu,“ konstatoval ve středu odpoledne přímo na stavbě Jan Rýdl, mluvčí Ředitelství silnic a dálnic, které je investorem stavby.

Asfaltování se prozatím nebude týkat dvou největších mostů. Jak ten přes železnici a řeku Sázavu, tak ten přes trať na Jihlavu a říčku Šlapanku se ještě dokončují. „Betonují se monolitické římsy, dodělává hydroizolace,“ přiblížil aktuální dění na větším z nich Janča.

V Brodě se začne měnit dopravní značení

Jak stavbyvedoucí upozornil, už tento týden v pátek se začne s instalací nového značení. Nikoliv k obchvatu, ale přímo po Havlíčkově Brodě a okolí. Souviset to bude se změnou organizace dopravy po prosincovém spuštění provozu na jihovýchodním segmentu.

„Naši pracovníci začnou kopat patky na nové značky. K instalaci samotných značek dojde buď až na poslední chvíli, nebo v předstihu, ale zůstanou ještě zabalené v černé fólii,“ zmínil Igor Janča.

Přeznačit je podle něj nutné třeba příjezd do města po Humpolecké ulici. Zatímco tranzitní doprava nyní ve směru na Kolín zatáčí na světelné křižovatce u hotelu Slunce doleva, po otevření obchvatu ji bude značení směřovat doprava na Jihlavu. Po Lidické ulici vyjede z Brodu ven a u Selské jizby bude pokračovat na nový obchvat.

Podle harmonogramu stavby příští týden nastoupí jiná parta dělníků. Podél celého čtyřkilometrového obchvatu budou stavět svodidla. K tomu je zároveň nutné zpevnit krajnice, což už je na některých místech dokončeno.

Zmizel Stříbrný Dvůr, stěna se stavět nebude

Jihovýchodní obchvat Havlíčkova Brodu bude měřit přesně 4 124 metrů. V celé své délce ale nebude mít ani jednu protihlukovou stěnu. Ačkoliv původně jedna šedesátimetrová v plánech byla, hygiena stanovisko přehodnotila a stěna se budovat nebude.

Měla být u samotného napojení na severovýchodní obchvat, odclonit měla Stříbrný Dvůr. Ten však byl zbourán, na jeho místě se má v budoucnu stavět nákupní centrum. Stěna tak nebude potřeba.

„Po čtyřech až šesti měsících, až se ustálí dopravní proud, budeme na stanovených místech provádět přeměřování. Pokud by se ukázalo, že hluk překračuje limity, učiníme dodatečná protihluková opatření,“ upozornil Rýdl.

Jihovýchodní obchvat Havlíčkova Brodu se staví od počátku roku 2020. Dokončen bude v příštím roce. To už ale půjde jen o terénní práce mimo vozovku. Do předčasného užívání, a tudíž i do provozu by měl být uveden v prosinci. Nejčastěji, byť zatím neoficiálně, se hovoří o datu 20. prosince. Silnice by měla stát necelou jednu a tři čtvrtě miliardu korun bez DPH.

Na víc aut se připravuje i severozápadní obchvat

Na razantní nárůst dopravy se připravuje i stávající severovýchodní obchvat Havlíčkova Brodu. Ten je v provozu od roku 2003. Podle odhadů se intenzita provozu na něm může od konce prosince zvednout až na dvojnásobek. A na to silnice dnes již procházející zástavbou nebyla stavěna.

„V loňském a letošním roce bylo postaveno šest nových úseků protihlukové stěny. Zároveň byl položen nový povrch,“ vyjmenovala mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Nina Ledvinová. Tento týden byl obchvat otevřen.

Výjimku tvoří napojení na Masarykovu ulici. To musí být kompletně přestavěno. Práce už začaly. Momentálně není možné odbočit na obchvat při cestě od centra města. Místo se objíždí kolem čerpací stanice.

„Křižovatka změní podobu, bude mít jiné ostrůvky. Prioritní se stane průjezd od Kolína na obchvat a opačně. V takovém režimu budou nastavené i nové semafory,“ popsal starosta Brodu Zbyněk Stejskal. Nově semafory přibudou i na křižovatky s Chotěbořskou a Kyjovskou ulicí. Veškeré úpravy by měly být hotové do konce října.

ŘSD do budoucna plánuje celou severní polovinu této části obchvatu přeložit. Chotěbořskou ulici, hráz rybníka Cihlář i areál technických služeb má překlenout vysoký most. Cílem je dostat silnici až za zástavbu. Na stávající komunikaci 38 by měl být obchvat napojen velkým kruhovým objezdem zhruba o 200 metrů severněji, než je tomu dnes.

  • Nejčtenější

Ve vaně mi spí cizí muž, nejde vzbudit, volal na policii zoufalý majitel domu

24. dubna 2024  12:29

Policisté na Havlíčkobrodsku vyšetřují neobvyklý případ. Do domu v Úsobí se v úterý večer...

Kříže už tu nepřibývají. O hřbitov obětí dálnice D1 se nemá kdo starat

24. dubna 2024

Premium Na symbolickém hřbitově obětí dálnice D1 v Jihlavě-Pávově už tři roky nepřibyl žádný kříž....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nadšenec staví hlavolamy uvnitř lahví. Baví mě vymýšlet, jak to udělat, říká

21. dubna 2024  9:51

Leopold Heneš z Třebenic na Třebíčsku má neobvyklého koníčka. Skládá složité konstrukce uvnitř...

Obrátil v protisměru felicii na střechu a utekl. Řidiče hledá policie

21. dubna 2024  10:45

Policisté z Jihlavska pátrají po řidiči, který v sobotu havaroval mezi obcemi Zvolenovice a Telč....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vedení Meziříčí si nechalo vyplatit statisícové odměny, opozice se zlobí

22. dubna 2024  12:13

Mimořádné roční odměny ve výši dvou měsíčních platů schválili pro nejužší vedení města zastupitelé...

Letí border kolie, upadá chov plazů, říká veterinář, jenž v Jihlavě lovil zebry

27. dubna 2024  9:17

Je to prý spíše způsob života než povolání. „Buď tu práci děláte naplno, nebo ji nemůžete dělat...

Žďár nad Sázavou slaví. Lidé projdou novou částí Cesty cisterciáků

26. dubna 2024  15:35

Oslavy týkající se obdržení významného titulu European Heritage Label (EHL) neboli Evropské...

Věžnice roky chystala přestavbu jezu, při povodni ho však vzala velká voda

26. dubna 2024  8:53

Několik let chystala Věžnice na Havlíčkobrodsku opravu poškozeného jezu na říčce Šlapance, který...

Není jara bez Zahrady. Populární výstava opět přiláká do Brodu tisíce lidí

25. dubna 2024  16:23

Není léta bez slunce, podzimu bez spadaného listí a zimy bez alespoň trochy sněhu. A jara? No přeci...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...