Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kruhový objezd u brodského Svatého Kříže se dostal do územního plánu

  8:52
Přestavba nebezpečného úseku na silnici z Havlíčkova Brodu do Jihlavy u Svatého Kříže se významně přiblížila. Brodští zastupitelé schválili změnu územního plánu. Ta umožní na silnici 38 postavit kruhový objezd, který nahradí sérii tří křižovatek. Přesto je zahájení stavby stále daleko.
Na křižovatce u Svatého Kříže loni zemřeli tři lidé. Nebezpečný úsek s řadou odboček na silnici mezi Havlíčkovým Brodem a Jihlavou má nahradit nový kruhový objezd. Brodští zastupitelé pro něj nyní schválili nový územní plán.

Na křižovatce u Svatého Kříže loni zemřeli tři lidé. Nebezpečný úsek s řadou odboček na silnici mezi Havlíčkovým Brodem a Jihlavou má nahradit nový kruhový objezd. Brodští zastupitelé pro něj nyní schválili nový územní plán. | foto: Tomáš Blažek, MAFRA

„Změna územního plánu je schválená. Teď už je vše připraveno pro další kroky projektantů a investora, kterým je Ředitelství silnic a dálnic,“ uvedl po jednomyslném hlasování zastupitelstva havlíčkobrodský místostarosta Libor Honzárek (TOP 09).

„Jsme rádi za ten posun. Nyní můžeme podat žádost o územní rozhodnutí. Dokumentaci pro územní řízení máme připravenou,“ reagovala ředitelka jihlavské správy ŘSD Marie Tesařová.

Takto má podle úvodního projektu ŘSD vypadat nové napojení Svatého Kříže, Ovčína a Mendlovy Vsi. Měl by ho obstarat nový kruhový objezd v místech ještě před současným prvním odbočením do Svatého Kříže od Havlíčkova Brodu. Plánek je oproti klasickým mapám se severem nahoře pootočen, směr Havlíčkův Brod je doprava, Jihlava doleva.

Příprava stavby se tak může posunout do další fáze. Podle Tesařové je však k odstartování zemních prací ještě hodně dlouhá cesta. Předpokládá, že by k tomu mohlo dojít nejdříve v roce 2025.

„Ve správních řízeních jsou velmi dlouhé lhůty. A také budeme muset výstavbu zkoordinovat s dalšími plánovanými stavbami,“ vysvětlila Tesařová s tím, že ze stejných důvodů už ŘSD na téže silnici odložilo i proměnu křižovatky pod dálničním sjezdem v Pávově.

Velkorysé řešení radnici zprvu zaskočilo

Kruhový objezd u Svatého Kříže nahradí sérii tří ne zrovna přehledných křižovatek. Při tragických nehodách loni v květnu a v červnu na nich zemřeli hned tři lidé. Tyto události jen umocnily požadavky místních občanů a plány úprav, které ŘSD na úseku již dříve představilo. Na velké nedostatky upozornila i bezpečnostní inspekce.

Základem proměny se má stát zcela nový kruhový objezd ještě před místem dnešní první odbočky do Svatého Kříže od Havlíčkova Brodu. Z tohoto objezdu by jedna větev šla na západ směrem k současné silnici do Kříže.

Z opačné, východní strany objezdu má pak vycházet větev, na niž by navazovala nová místní komunikace rovnoběžná s hlavním tahem. Ta by postupně napojila jak Ovčín, tak Mendlovu Ves. Dlouhá by měla být zhruba sedm set metrů.

Všechny ostatní odbočky do Svatého Kříže, Ovčína a Mendlovy Vsi by podle projektu ŘSD měly být zaslepeny. Zároveň by se měly blíž kruhovému objezdu přesunout autobusové zastávky.

Havlíčkobrodskou radnici tak velkorysé řešení zprvu trochu zaskočilo. Nakonec na něj ale vedení města kývlo a přijalo jej za své. Před necelými dvěma roky zastupitelé schválili smlouvu o spolupráci s ŘSD. Na několika aspektech úpravy se bude město podílet.

Ze všeho nejdřív bylo třeba změnit územní plán. „Projekt je na tak velké ploše, že se nevejde do chráněného území silnice první třídy. Proto byla změna územního plánu nutná. Týká se zejména souběžné místní komunikace do Ovčína a Mendlovy Vsi,“ vysvětlil Honzárek.

Místo odbočky závora, klíč bude mít jen farmář

Již dříve se povedlo vyřešit námitky farmáře, který sídlí ve Svatém Kříži a obhospodařuje pozemky na obou stranách hlavní silnice. Nebyl spokojený s požadovaným zaslepením ostatních odboček do Kříže, které pravidelně využíval.

„U vyústění místní komunikace od Svatého Kříže na křižovatku u Mendlovy Vsi bude závora. Pouze farmář od ní bude mít klíče a bude tudy moci při vědomí nebezpečí na křížení silnic jezdit,“ popsal v minulosti dohodu Honzárek. „Toto řešení má podporu ŘSD i policie,“ dodal brodský místostarosta.

Pro havlíčkobrodskou radnici tím prozatím práce skončila. V budoucnu se pak bude podílet na podrobném projektu a při samotné stavbě i na uhrazení části nákladů.

V jaké výši se cena veškerých úprav bude pohybovat, zatím není jasné. Před dvěma roky se mluvilo o částce 82 milionů korun s tím, že podíl města za chodníky, osvětlení a souběžnou místní komunikaci bude činit přibližně čtvrtinu nákladů. Dnes už se ale ceny pohybují jinde a je otázka, kde budou za tři roky.

Podle Libora Honzárka se stavba sice jeví jednoduše, skrývat bude ale velké množství záludností. „Ty největší spočívají v nutných přeložkách. Dotčenými místy vede skutečně velké množství sítí, kabelů a potrubí,“ upozornil havlíčkobrodský místostarosta.

  • Nejčtenější

Ženu v útulku pokousal pes, po srdeční zástavě a amputaci nohy bojuje o život

18. dubna 2024  13:48,  aktualizováno  14:13

Mnohačetná a velmi vážná poranění utrpěla žena, kterou v úterý napadl pes ve žďárském útulku v...

Na D1 u Humpolce zemřel mladý řidič. Narazil do zaparkovaného návěsu

19. dubna 2024  7:16

Devatenáctiletý řidič osobního auta cizí státní příslušnosti zemřel ve čtvrtek večer po nehodě na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ve vaně mi spí cizí muž, nejde vzbudit, volal na policii zoufalý majitel domu

24. dubna 2024  12:29

Policisté na Havlíčkobrodsku vyšetřují neobvyklý případ. Do domu v Úsobí se v úterý večer...

Kříže už tu nepřibývají. O hřbitov obětí dálnice D1 se nemá kdo starat

24. dubna 2024

Premium Na symbolickém hřbitově obětí dálnice D1 v Jihlavě-Pávově už tři roky nepřibyl žádný kříž....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jihlava rozšíří parkovací zóny. Dojíždějící jsou nám ukradení, řekl radní

18. dubna 2024  15:07

Jihlava od května rozšíří kontroverzní nový systém parkování do dalších dvou oblastí v okolí ulic U...

Není jara bez Zahrady. Populární výstava opět přiláká do Brodu tisíce lidí

25. dubna 2024  16:23

Není léta bez slunce, podzimu bez spadaného listí a zimy bez alespoň trochy sněhu. A jara? No přeci...

Muž se nadýchal chemikálie, která unikla z tlakové lahve. Patrně jde o chlor

25. dubna 2024  13:45

Kvůli úniku neznámého štiplavého plynu zasahovali hasiči ve středu a ve čtvrtek v Gorkého ulici v...

Jihlava prodá bývalé kasárny zpět armádě. Nesmí tu být cizí vojsko, volá SPD

25. dubna 2024  9:22

Jihlava prodá část bývalého pístovského vojenského areálu ministerstvu obrany. Armáda chce z...

Kříže už tu nepřibývají. O hřbitov obětí dálnice D1 se nemá kdo starat

24. dubna 2024

Premium Na symbolickém hřbitově obětí dálnice D1 v Jihlavě-Pávově už tři roky nepřibyl žádný kříž....

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...