VIDEO: Dorty podle pohádek i svatební elegáni, v Jihlavě soutěží cukráři

  11:31aktualizováno  11:31
Na pětasedmdesát mistrů sladkého řemesla měří síly na Cukrářském festivalu v Jihlavě. Sobotní klání mělo sedm kategorií, mezi nimi například svatební dort, cukrové květy, jedlá ozdoba na dort nebo třeba live show, kde účastníci zdobili dorty přímo před zraky diváků. Festival pokračuje i v neděli.

Mnoho soutěžících se při tvorbě dortů inspirovalo pohádkami. K vidění byla Červená Karkulka s vlkem, Krtek s kamarády, Alenka v říši divů podle Tima Burtona a spousta dalších.

Petra Stahlová z Kladenska přihlásila do klání sladké výrobky podle u nás ne moc rozšířených receptur, jež preferují ve Francii. „U nás hodně frčí potahované dorty. Ty já nedělám. Přivezla jsem do kategorie ‚Tematický soubor sladkostí na téma podzim‘ kolekci, která vychází z toho, co mi dal intenzivní pětiměsíční kurz ve Francii u Alaina Ducasse,“ řekla Stahlová.

Fotogalerie

Ducasse je kulinářská celebrita. Jeho restaurace se objevují mezi stovkou těch top na světě, mají michelinské hvězdy. „Učím se stále. Naštěstí ti nejlepší cukráři jsou sdílní, pravidelně přispívají na sociální sítě, kde ukazují své výrobky,“ prozradila cukrářka, kam si chodí pro inspiraci.

Soutěžní čokoládovo-maracujový dort umístila na stylizovaný podstavec z čokoládových komponentů.

„Když to spočítám, má vlastně sedm vrstev. Některé jsou na řezu silnější, jiné úplně tenounké. Dobře hrají dohromady. Dole je křupavá vrstvička s oříšky a tmavou čokoládou. Správně koncipovaný dort totiž musí trošku křupnout. Lehounká ovocná vrstva má zase kyselinku, která vyvažuje sladkou chuť,“ popsala autorka.

Zákazníkům by takový dort účtovala odhadem za 1500 korun. „Je v něm materiál skoro za čtyři stovky, mám například speciální, velmi kvalitní francouzskou čokoládu. A pak jsem na něm strávila přes pět hodin práce,“ vysvětlila Stahlová.

Mrazák je nezbytnost

Když Stahlová některým zájemcům vysvětlovala, jak tento moučník vystavěla, byli zaskočení informací, že používala mrazák.

„Ve vysoké cukrařině se ale bez rychlého šokového zamrazování při mínus 40 stupních Celsia neobejdete. Díky rychlosti se neutvoří krystaly vody a neznehodnotí se použitý materiál. Moučník pak chutná i vypadá, jak má,“ zmínila soutěžící.

Festivalu v Jihlavě se zúčastnilo přes sedm desítek amatérských i...

Petra Stahlová do soutěže přihlásila kolekci dortů a sladkostí ve francouzském stylu.

Její dort velmi kladně hodnotila také porota, protože se lišil od ostatních příspěvků do soutěže. „Porotcům strašně chutnal,“ podotkla organizátorka druhého ročníku Cukrářského festivalu Jitka Krajdlová.

Petra Stahlová přivezla do Jihlavy ještě makronky a malé dortíky. „Třeba tyto mají spodní vrstvu z karamelizované bílé čokolády, nahoře jsou karamelizovaná jablka potažená glazurou, aby neosychala. Ozdobeno je to speciálně nakrájeným jablkem,“ popsala další z laskomin.

Co byl při přípravě na soutěž největší adrenalin? „Cesta po dálnici D1. Protože přeprava křehkých výrobků po drncavé silnici je nevšední zážitek sám o sobě. Jeden menší dort to nepřežil, a tak v soutěži nakonec není,“ podotkla cukrářka.

Nedělní vítězové pojedou do Milána

V neděli festival pokračuje programem v dalších kategoriích, jejich dva vítězové pojedou na cukrářský světový šampionát do Milána. Mezinárodní Cukrářský festival v Jihlavě je první projektem svého druhu v České republice. Úvodní ročník se ve městě konal loni.

Festival získal záštitu Asociace kuchařů a cukrářů České republiky. Soustředí se na zviditelnění cukrářského umění v České republice zejména mezi amatéry, hlásit se ale můžou i profesionálové.

Součástí festivalu jsou i cukrářské workshopy českých a zahraničních lektorů. Nechybí ani zajímavé nabídky mnoha prodejců cukrářských surovin a pomůcek.

Nejčtenější

V Jihlavě zemřel muž, který žil nejdéle s transplantovaným srdcem

Rudolf Sekava podstoupil transplantaci srdce na podzim 1984 a byl nejdéle...

Ve věku nedožitých 83 let zemřel v jihlavské nemocnici nejdéle žijící muž s transplantovaným srdcem. Rudolf Sekava v tu...

Sucho mění zvyklosti, města nechávají trávu růst a pěstují luční kvítí

Tak jako vykvetlá tráva na Dolním hřbitově ve Žďáře nad Sázavou, mohou postupně...

Ve městech na Vysočině se začíná čím dál častěji prosazovat nový trend v údržbě zeleně. Radnice reagují na klimatické...

Druhá liga: baráž o postup si zahrají Jihlava a Brno, o sestupu jasno není

Brněnští fotbalisté se radují z výhry nad Třincem a postupu do baráže o první...

Ve druhé fotbalové lize je kolo před koncem jasno o účastnících baráže. O postup mezi elitu budou hrát Jihlava a Brno....

Neústupný farmář soud prohrál, obchvat Havlíčkova Brodu se může stavět

Ilustrační snímek

Zahájení stavby jihovýchodního obchvatu Havlíčkova Brodu už po administrativní stránce nic nebrání. Krajský soud v...

Jedna z největších poutí v Česku začíná, do Žďáru láká obří ruské kolo

„Vždycky se snažíme přivézt něco nového,“ říká majitelka 35 metrů vysokého...

Čtyři stupně, studený vítr, déšť. I přes takové psí počasí světští finišují s přípravou svých atrakcí. Půlka května...

Další z rubriky

Cyklista s knírkem. Unikátní pohlednice z Jihlavy už je zřejmě jediná

Německý pozdrav All Heil!, obvyklý na dobových lístcích s cyklistickou...

Zajímavé kousky z období před rokem 1896 až po padesátá léta minulého století - včetně zřejmě nejvzácnějšího, který už...

VIDEO: Při rekordní salvě burácely v Jihlavě hákovnice i lodní dělo

Střelcům z jihlavského Spolku přátel dělostřelby se podařilo vystřelit postupně...

Lidé na jihlavském náměstí si zacpávali uši a očekávali hlasitou salvu. Ten den už poněkolikáté. Postupně zazněly...

Řidiči na Vysočině popíjeli, nadýchali 3 a 2 promile

Ilustrační snímek

Se dvěma opilými řidiči měli v pátek co do činění policisté na Vysočině. V Křižanově nadýchal 63letý 3,11 promile, v...

Nejlepší dětské knihy podle věku: Testujeme na vlastních dětech
Nejlepší dětské knihy podle věku: Testujeme na vlastních dětech

Dětských knih je na trhu velké množství, a tak je někdy složité najít tu pravou, která bude děti opravdu bavit. My jsme vyzkoušeli osm knížek. Podívejte se, jak v testu našich „redakčních“ potomků obstály, a nechte se inspirovat.

Najdete na iDNES.cz