Doporučujeme

Svatomartinské rohlíčky

Svatomartinské rohlíčky | foto: Kulinární studio MAFRA

RECEPT DNE: Svatomartinské rohlíčky

  • 0
U příležitosti svátku svatého Martina si můžeme dovolit trochu hřešit. Pochutnejte si na tradičních křehoučkých rohlíčcích s makovou náplní.

Ingredience

20 g droždí
100 g cukru
500 g hladké mouky
230 ml plnotučného mléka
špetka soli
3 žloutky
100 g másla + vejce na pomazání
hrst plátků mandlí na posypání
moučkový cukr na posypání 

Náplň:
100 ml mléka
150 g mletého máku
3 lžíce cukru nebo medu
15 g másla
2 lžíce strouhaného perníku
skořice, med a cukr dle chuti

1. Z rozdrobeného droždí, lžičky cukru, lžíce mouky a trošky vlažného mléka připravíme kvásek a necháme ho vzejít. Zbylou mouku prosijeme do mísy. Přidáme sůl, zbylý cukr, žloutky, kvásek, mléko a rozpuštěné máslo. Zaděláme vláčné těsto a necháme ho vykynout. 

2. Mléko na náplň zahřejeme, přidáme mletý mák, cukr a máslo. Vaříme asi 10 minut, zahustíme strouhaným perníkem a necháme vychladnout. Ochutíme skořicí a medem. Vykynuté těsto rozdělíme na 2 poloviny a obě rozválíme na placku. Za pomoci rádélka každou placku paprsčitě rozkrájíme na 10 trojúhelníčků. 

3. Na každý trojúhelníček naneseme trochu makové náplně a stočíme je. Rohlíčky vyskládáme na plech vyložený pečicím papírem a necháme dalších 15 minut nakynout. Každý rohlíček pomažeme rozšlehaným vejcem, posypeme plátky mandlí a pečeme je v předehřáté troubě při 170 °C asi 40 minut dozlatova. Hotové posypeme moučkovým cukrem a podáváme.


  • Vybrali jsme pro Vás