Není nad domácí pečivo. Vyzkoušejte si podle našeho receptu upéct bylinkové houstičky.

Ingredience

20 g čerstvého droždí
1 lžička krupicového cukru
400 g pšeničné celozrnné mouky, jemně mleté
1 a 1/2 lžičky soli
špetka mletého černého pepře
5 lžic olivového oleje
2 jarní cibulky
4 lžíce nasekaných bylinek (např. petrželka, tymián, majoránka)

Na potření:

60 g másla + na pekáč
3 stroužky česneku
2 lžíce nasekané petrželky

1. Z droždí, cukru, 1 lžíce mouky a 100 ml vlažné vody připravíme řídké těstíčko. Necháme ho vykynout na teplém místě. 

2. V míse smícháme zbylou mouku se solí a pepřem. Přilijeme kvásek, 100 ml vlažné vody a olej. Přidáme najemno nakrájenou očištěnou cibulku a bylinky. Vypracujeme jemné těsto. Zakryjeme ho utěrkou a necháme kynout asi 45 minut v teple, dokud nezdvojnásobí svůj objem. 

3. Pak těsto propracujeme a rozdělíme na 12 dílů. Vytvarujeme z nich malé bochánky. Každý potřeme rozehřátým máslem smíchaným s prolisovaným oloupaným česnekem a petrželkou. Vyskládáme je do vymazaného pekáčku a necháme dalších 20 minut kynout. 

4. Nakynuté houstičky potřeme zbylým česnekovým máslem a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 25 minut dozlatova.