I obyčejné pečené kuře můžete připravit na různé způsoby. Vyzkoušejte náš recept na jarní kuřátko na česneku s karamelizovanou karotkou.

Ingredience

4 jarní kuřátka
sůl
8 plátků slaniny (cca 100 g)
1 palice česneku
130 g másla
2 svazky mladé karotky
4 lžíce krupicového cukru
4 lžíce balzamikového octa
lístky řeřichy (např. dulci) na posypání

1. Kuřátka omyjeme a osušíme. Osolíme je a každé zabalíme do 2 plátků slaniny. Vložíme je do pekáčku prsíčky nahoru, přidáme neoloupané stroužky česneku, 80 g másla nakrájeného na plátky a podlijeme trochou vody. Pečeme v troubě předehřáté na 190 °C asi 45 minut dozlatova. (Během pečení přeléváme výpekem.) 

2. Karotku zbavíme natě (cca 1 cm ponecháme) a důkladně omyjeme. Vložíme do hrnce s vroucí osolenou vodou a vaříme asi 3 minuty. Poté ji vyjmeme a ihned zchladíme v ledové vodě. 

3. V pánvi rozehřejeme cukr na světlý karamel, přidáme balzamikový ocet a zbylé máslo. Promícháme. Přidáme karotky, obalíme je v karamelové směsi a společně asi 3 minuty prohřejeme. Kuřátka s česnekem a karotkou rozdělíme na talíře, zakápneme redukcí a dozdobíme lístky řeřichy. Karotku můžeme doplnit např. plátky másla ochuceného medvědím česnekem a solí. 

Témata: česnek, Máslo, sůl, Slanina, Cukr