Sladké k víkendové kávě nesmí chybět. Vyzkoušejte upéct makové buchty se švestkovou náplní.

Ingredience

50 g krupicového cukru
300 g mražených švestek
100 g sušených švestek
2 celé skořice
90 g želírovacího cukru
40 ml rumu
50 g másla
1 lžíci medu na potření

Na těsto:

30 g droždí
70 g krupicového cukru
200 ml mléka
500 g hladké mouky
špetku soli
3 žloutky
50 g mletého máku
120 g másla
mletý mák na posyp

1. Cukr nasypeme do rendlíku s tlustým dnem a připravíme světlý karamel. Do něho přidáme mražené švestky a počkáme, až se vypaří přebytečná voda.

2. Přidáme sušené švestky nakrájené na menší kousky, skořici s želírovacím cukrem a provaříme do zhoustnutí. Nakonec ochutíme rumem, skořici vyjmeme a promixujeme ponorným mixérem a stáhneme z ohně.

3. Z droždí, lžičky cukru a poloviny vlažného mléka připravíme kvásek. Mouku, sůl, zbylý cukr s mlékem, žloutky, mák a vykynutý kvásek zlehka propracujeme. Nakonec přidáme rozehřáté máslo a vypracujeme hladké těsto, které necháme kynout asi 40 minut.

4. Nakynuté těsto zlehka propracujeme a rozválíme na plát silný asi 1 cm. Rozkrájíme ho na 25 čtverečku. Do každého z nich dáme asi lžíci vychladlé náplně a zabalíme.

5. Pekáč vymažeme 20 g másla a buchtičky skládáme vedle sebe spojem dolů s menšími rozestupy. Zbylých 30 g másla rozpustíme se lžící medu na potírání.

6. Buchtičky potřeme připraveným medovým máslem, posypeme mákem a uložíme na dalších 15 minut dokynout. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 20 minut.