Ingredience 50 g krupicového cukru Na těsto: 30 g droždí |
1. Cukr nasypeme do rendlíku s tlustým dnem a připravíme světlý karamel. Do něho přidáme mražené švestky a počkáme, až se vypaří přebytečná voda.
2. Přidáme sušené švestky nakrájené na menší kousky, skořici s želírovacím cukrem a provaříme do zhoustnutí. Nakonec ochutíme rumem, skořici vyjmeme a promixujeme ponorným mixérem a stáhneme z ohně.
3. Z droždí, lžičky cukru a poloviny vlažného mléka připravíme kvásek. Mouku, sůl, zbylý cukr s mlékem, žloutky, mák a vykynutý kvásek zlehka propracujeme. Nakonec přidáme rozehřáté máslo a vypracujeme hladké těsto, které necháme kynout asi 40 minut.
4. Nakynuté těsto zlehka propracujeme a rozválíme na plát silný asi 1 cm. Rozkrájíme ho na 25 čtverečku. Do každého z nich dáme asi lžíci vychladlé náplně a zabalíme.
5. Pekáč vymažeme 20 g másla a buchtičky skládáme vedle sebe spojem dolů s menšími rozestupy. Zbylých 30 g másla rozpustíme se lžící medu na potírání.
6. Buchtičky potřeme připraveným medovým máslem, posypeme mákem a uložíme na dalších 15 minut dokynout. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 20 minut.