Ochrana srdce
Hořkosladké vlašáky v sobě ukrývají ze všech ořechů nejvíce antioxidantů a omega 3 mastných kyselin. Jsou poměrně bohaté na tuk, ale jejich největší část představují esenciální mastné kyseliny, které chrání srdce a cévy. Podle studií také snižují hladinu celkového cholesterolu v krvi až o pět procent.
Střevní kúra
Ve vlašákách se skrývá velké množství vitaminu B1, který podporuje růst prospěšných střevních bakterií a chrání před plísněmi. I listy ořešáku pomáhají, jejich hořčiny a třísloviny zklidňují zanícené a podrážděné sliznice.
Náš tip: Na čaj povařte dvě lžičky sušených listů v 250 ml studené vody a přeceďte.
Krmivo pro mozek
Kromě toho, že jsou báječnou přísadou do cukroví, nabízejí vlašáky i potravu pro mozek. Obsažená měď, vitamin E, kyselina alfa-linolenová a další prospěšné látky v něm stimulují přenos signálů a podporují paměť. Navíc má strava s vysokým obsahem omega 3 mastných kyselin pozitivní vliv na zlepšení koncentrace.