Doporučujeme

Zůstaňte štíhlá i přes Vánoce. Zobněte si jen perníčků

  • 0
Milujete sladké, ale nechcete přibrat? V tom případě si dejte k voňavému čaji pár vánočních perníčků. Urychlují metabolismus a vykouzlí vám ploché břicho. Skutečně.

Perníčky patří k období Vánoc stejně jako zmrzlina k létu. A báječné na tomto vynikajícím cukroví je, že vám může dokonce pomoct shodit pár kilogramů. Samozřejmě nemáme na mysli perníčky s čokoládou nebo silnou vrstvou cukrové polevy.

Nezdobené perníčky si ale můžete dopřát bez obav. Obsahují ve srovnání s jinými druhy vánočního cukroví jen zhruba 12 g tuku, a ten je složený především z cenných nenasycených mastných kyselin, které nám poskytují ořechy. Množství koření v perníčcích navíc pošťouchne naše trávení, povzbudí metabolismus a urychlí spalování tuků.

Jak to funguje?

V kombinaci se zdravou stravou můžete s perníčky dokonce i trochu zhubnout. Zobněte si před každým jídlem nějaký ten kousek s voňavým perníkovým kořením. Kořeněná chuť vás zahřeje na těle i duši, kromě toho zmírní pocit hladu a vy toho pak sníte automaticky méně.

Do tří hlavních denních jídel zakomponujte co největší množství zeleniny a proteinů, měla byste přitom zkonzumovat maximálně 450 kcal. Tak můžete týdně zhubnout až dva kilogramy.

Fotosoutěž Pečeme spolu na Vánoce má své vítěze. Podívejte se do galerie

Letos o Vánocích ochutnejte

Zázvorové sušenky

Těsto: • 250 g hladké mouky • 100 g moučkového cukru • 1 lžička mletého sušeného zázvoru • 1 lžička mleté skořice • špetka soli • 100 g másla • 1 lžíce medu • 1 vejce

Dohotovení: • 1 vejce na potření • 40 g mandlových lupínků • 50 g kandovaného zázvoru

1. Prosijeme mouku s moučkovým cukrem. Přidáme mletý zázvor, skořici, sůl, na kousky nakrájené máslo, med, vejce a vypracujeme pevné těsto, které necháme odpočinout v chladničce 60 minut.

2. Vychladlé těsto rozválíme na plát silný 4 mm a vykrájíme kolečka o průměru 8 cm. Rozložíme je na plechy vyložené pečicím papírem a povrch potřeme rozšlehaným vejcem. Polovinu sušenek posypeme mandlovými lupínky a na zbylé dáme na drobné kousky nakrájený kandovaný zázvor.

3. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 10 minut.

Koření, které potřebujete

Badyán: Éterické oleje, které obsahuje, usnadňují trávení, působí pozitivně na celou trávicí soustavu, a zlepšují tak zpracování živin.

Kardamom: Má pozitivní efekt na hladinu krevních tuků a zajistí rychlejší spalování břišního tuku. Má detoxikační účinky, protože napomáhá vyplavování cizorodých látek z těla. A díky tomu se uvolní blokády v látkové výměně.

Zázvor: Působí příznivě na kalorickou bilanci a záhřevným efektem povzbuzuje k činnosti metabolismus.

Skořice: Urychluje spalování tuků a zabraňuje jejich ukládání. Kromě toho udržuje konstantní hladinu cukru v krvi, tím efektivně předchází pocitům náhlého hladu.

Kořeněné linecké kuličky

Těsto: • 220 g hladké mouky • 60 g moučkového cukru • 1 sáček vanilkového cukru • kůra z 1/2 citronu • 1 žloutek • 50 g měkkého tvarohu • 150 g másla • 1 bílek na potření

Náplň: • 180 g hrušek • šťáva z 1/2 citronu • 40 g třtinového cukru • 2 kousky skořice • 2 hvězdičky badyánu • 5 ks hřebíčků • 50 g bílé čokolády • 130 g kakaových sušenek

Dohotovení: • světlý a červený marcipán na ozdobu • 150 g čokoládové polevy

1. Mouku prosijeme s moučkovým cukrem na vál. Přidáme vanilkový cukr, nastrouhanou citronovou kůru, žloutek, tvaroh a na kousky nakrájené máslo. Vše zpracujeme na pevné těsto, které necháme odležet v chladničce asi 60 minut.

2. Hrušky oloupeme a nastrouháme nahrubo. Dáme je do kastrůlku, zalijeme citronovou šťávou, přisypeme cukr a koření a povaříme na mírném ohni doměkka. Pak přidáme nalámanou čokoládu, odstavíme z ohně a mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí. Náplň přendáme do misky a vyjmeme koření.

3. Sušenky rozmixujeme najemno a vmícháme k hruškové náplni. Necháme vychladnout. Odleželé těsto rozválíme na plát silný 3 mm a rozkrájíme ho na čtverce 5x5 cm. Do středu každého kousku těsta dáme lžičku náplně a zabalíme do kuličky. Pak je rozložíme na plechy, vyložené pečicím papírem, a potřeme rozšlehaným bílkem. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 20 minut.

4. Marcipán rozválíme na pracovní desce posypané moučkovým cukrem na tenký plát. Ze světlého vykrájíme tvary vloček a z červeného různě velké hvězdičky. Čokoládovou polevu rozpustíme a namáčíme v ní zchladlé kuličky. Než poleva zatuhne, navrch lehce přimáčkneme vločku nebo hvězdičku.

Kořeněné dánské vánoční sušenky

Těsto: • 1/2 lžičky mletého bílého pepře • 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku • 3 lžičky mleté skořice • 1 lžička mletého kardamomu • 1/2 lžičky mletého zázvoru • 1/2 lžičky mletého hřebíčku • 200 g změklého másla • 200 g cukru krupice • 425 g hladké mouky • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva • 1 lžička jedlé sody • špetka soli • 75 ml smetany ke šlehání

1. Nejdříve smícháme všechny druhy koření. Ve větší misce utřeme máslo s cukrem do pěny.

2. Do jiné misky prosejeme hladkou mouku s kypřicím práškem, jedlou sodou, směsí koření a špetkou soli. Dobře promícháme a sypkou směs přidáme spolu se smetanou k utřenému máslu. Vypracujeme hladké a vláčné těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a dáme ho do chladničky zhruba na 30 minut odležet.

3. Z vychlazeného těsta odebíráme stejně velké kousky zhruba o velikosti vlašského ořechu. Pak je vytvarujeme do kuliček a přendáme na plech s pečicím papírem.

4. Pečeme v předehřáté troubě při 200 °C asi 10 minut dozlatova. Po vychladnutí skladujeme ve vzduchotěsné nádobě, ideálně skleněné s víčkem.


  • Vybrali jsme pro Vás