Doporučujeme

Ploché bříško získáte i správným dýcháním. Pět minut denně stačí

  • 1
Stačí jen pět minut dechového cvičení a díky jednoduché technice původem z Asie se tukové polštářky začnou rychle rozpouštět. Že je to nesmysl? Přesvědčte se sama.

Hubnout prostřednictvím dýchání? To zní skoro jako nějaký dietní hokus pokus. Ale prozradíme vám, že to skutečně funguje. Speciální dechovou techniku nazývanou Long Breath Diet vynalezl Japonec Ryosuke Miki.

Zjistil také, že tímto cvičením zabijete dvě mouchy jednou ranou. Aktivují se při něm totiž břišní svaly, což přinutí tuk usazený na břiše rozpustit se.

Zároveň cílené dýchání stimuluje zažívání, a tím se důkladně rozproudí metabolismus. A úplně nejlepší na tom je, že stačí jen pět minut denně, abyste dosáhla pozitivního efektu.

Proč to funguje

Při správném každodenním provádění cvičení se aktivují hluboko uložené skupiny svalstva celé horní části těla, zatímco spodní část zůstává stále napjatá. Břicho se tak nenásilným způsobem zpevňuje.

Ale nejen to. Při stresu dýcháte krátce a povrchně. Takové dýchání probíhá v plicích jen ve výši žeber. Vaše zažívací orgány však k tomu, aby mohly optimálně pracovat, potřebují dechovou masáž. Čím hlouběji proniknou nádechy pro prostoru břicha, tím více energie se v něm uvolní a tím také budete lépe zpracovávat potravu a nebude vás trápit hlad.

Ve výsledku proto začnete jíst méně. Naše recepty vám navíc pomohou získat zdravě a dlouhodobě pocit sytosti.

S těmito 4 kroky zpevníte bříško

  • Nejprve zaujměte vzpřímený postoj, v základní pozici udělejte jednou nohou mírný krok vpřed.
  • Propněte zadeček a celou váhu těla přeneste na zadní nohu.
  • Zhluboka se po dobu 3 sekund nadechujte a přitom zdvihejte ruce nad hlavu.
  • Pak silně ze všech sil 7 sekund vydechujte. Během výdechu napněte všechny svaly v těle, zároveň spouštějte ruce před tělo do výše prsou.

Dostatek energie: Díky kontrolovanému dýchání získáte příliv energie, psychika i tělo budou vyrovnanější a výkonnější.

Vnitřní rovnováha: Dechové cvičení vám může pomoct regulovat negativní stavy, jako je stres, strach nebo panické ataky.

Nakopnutí metabolismu: Hodně zeleniny a bílkovin rozpustí tuk usazený v břišních partiích ještě rychleji.

  • Veganská vitaminová miska

Na 1 porci: 100 g dýně hokkaido nakrájejte na špalíčky, promíchejte je s 1 lžičkou medu, solí a pepřem a rozložte na plech s pečicím papírem. Pečte v troubě vyhřáté na 200 °C asi 30 minut.

Polovinu nakrájené cibule opečte na 1 lžíci horkého oleje, posypejte 1 lžičkou kari koření, přilijte 50 ml zeleninového vývaru a přiveďte k varu. Vmíchejte 50 g kuskusu a nechte ho pod pokličkou asi 5 minut nabobtnat. 50 g kadeřávku nakrájejte na menší kousky, 5 minut blanšírujte ve vroucí osolené vodě a slijte.

Oloupejte 1 malou pruhovanou červenou řepu a nastrouhejte ji na jemné plátky, půl salátové okurky nakrájejte na kolečka. Vyjměte semínka ze čtvrtiny granátové jablka a posekejte 3 datle. Všechny suroviny naaranžujte do misky a posypte 1 lžičkou konopného semínka a 1 lžičkou slunečnicových semínek. Cca 500 kcal

  • Špenátová omeleta s rajčaty

Na 2 kousky: Smíchejte 2 lžíce mouky, špetku kypřicího prášku a špetku soli. Směs spojte s 1 vejcem a 75 ml mléka, pak postupně zapracujte ještě dalších 200 ml mléka. 200 g rajčátek rozkrájejte na poloviny. Omyjte 50 g baby špenátu, několik lístků si odložte stranou na ozdobu.

V pánvi rozehřejte 1 lžičku másla a poduste na něm polovinu rajčátek. Přidejte polovinu špenátu a přelijte polovinou těsta. Omeletu opékejte na středním ohni, až se na povrchu začnou tvořit bubliny. Poté ji obraťte a dopékejte ještě 2 minuty z druhé strany. Omeletu vyndejte z pánve a uchovejte v teple v troubě.

Ze zbytku surovin připravte stejným způsobem druhou. Povrch posypejte 1 lžící nastrouhaného parmazánu, zakápněte 1 lžičkou zeleného pesta a ozdobte zbylým špenátem. Podle chuti osolte a opepřete. Cca 500 kcal

Waldorfský salát
  • Waldorfský salát

Na 1 porci: Do vyšší nádoby na šlehání vložte 1 lžičku hořčice, 1 žloutek, 1 lžíci ovocného octa a špetku soli. Tyčovým mixérem vše vyšlehejte do konzistence emulze. Teprve když bude zvenčí vidět propojení surovin, tyč mixéru pomalu vytáhněte nahoru a emulzi propojte s 25 ml slunečnicového oleje do majonézy. Dochuťte ji pepřem.

1 lžíci vlašských ořechů usekejte nahrubo, půlku jablka a 100 g celeru nakrájejte nebo nastrouhejte na nudličky. Smíchejte majonézu, 1 lžičku zakysané smetany a šťávu z 1 citronu. Jablko, celer a 1 lžičku rozinek promíchejte s ochucenou majonézou, případně ještě podle chuti osolte a opepřete. Salát servírujte posypaný vlašskými ořechy. Cca 500 kcal

  • Vegetariánské boloňské špagety

Na 1 porci: Půlku kedlubny nakrájejte spirálovitou škrabkou na dlouhé nudličky. Osolte je a nechte asi 30 minut vypotit (pustit vodu). 20 g slunečnicových semínek přelijte 50 ml vroucí vody a nechte 10 minut spařit. 25 g žampionů, 1 malou mrkvičku a 15 g bulvy celeru nakrájejte na malé kostičky. Usekejte půlku šalotky a 1 stroužek česneku. Slunečnicová semínka slijte, osušte a posekejte nadrobno.

Připravené suroviny opékejte 5 až 8 minut na 1 lžičce oleje. Vmíchejte 1 lžičku rajského protlaku a krátce orestujte. Přidejte čtvrt konzervy (425 g) kousků rajčat, 50 ml vody a 1 malý bobkový list a povařte asi 20 minut. Rozemelte 1 lžičku kešu ořechů. 1 malý stroužek česneku nasekejte nadrobno. Obojí krátce orestujte bez tuku, pak přimíchejte 1 lžičku kousků droždí a špetku soli. Kedlubnové nudle blanšírujte 1 minutu ve vroucí osolené vodě, slijte je a vraťte znovu do hrnce, kde je promíchejte s boloňskou omáčkou.

Podávejte ozdobené lístky čerstvé bazalky a ochucenými kešu oříšky. Cca 290 kcal

Ilustrační fotografie
  • Losos a la Caprese

Na 1 porci: Nechte rozmrazit asi 350 g filetu mraženého lososa. 200 g mangoldu pokrájejte na nudličky. Usekejte polovinu šalotky a 1 stroužek česneku. 1 rajče a 60 g mozzarelly nakrájejte na plátky. Otrhejte lístky z 1 snítky bazalky a nasekejte je. Lososa zakápněte trochou citronové šťávy, osolte a opepřete.

Šalotku a česnek orestujte na 1 lžičce olivového oleje. Přidejte mangold a poduste asi 3 minuty. Dochuťte solí, pepřem, citronovou šťávou a nastrouhanou citronovou kůrou. Pak mangold rozložte do zapékací nádoby, navrch položte filet lososa a obložte ho plátky mozzarelly a rajčete. Osolte a opepřete.

Zapečte při 200 °C asi 10 minut. 1 lžičku naložených kaparů posekejte nahrubo a promíchejte s pokrájenou bazalkou, trochou citronové kůry a 1 lžičkou oleje. Kapary rozdělte na rybu a zapékejte dalších 10 minut. Cca 470 kcal

  • Celozrnná omeleta s rostbífem

Na 1 porci: Smíchejte 2 lžíce celozrnné pšeničné mouky, špetku soli a 50 ml vody. Přidejte 1 vejce, promíchejte a nechte 30 minut nabobtnat. Omyjte 2 ředkvičky a nakrájejte je na plátky. Opláchněte hrst baby špenátu. 1 lžíci vlašských ořechů nasekejte nahrubo. Smíchejte 1 lžíci světlého balzamikového octa, 1 lžičku medu, sůl a pepř.

Do směsi zašlehejte 1 lžičku oleje. V pánvi rozehřejte 1 lžičku oleje, těsto promíchejte a vlijte do horké pánve, pečte z obou stran asi 4 minuty. Pak omeletu přendejte na talíř, rozdělte na ni 100 g hrudkovitého čerstvého sýra (0,8 % tuku) a obložte ji plátky rostbífu. Navrch přidejte salát, rajčata (nebo jinou zeleninu), zálivku a ořechy. Cca 450 kcal

Rýžový salát
  • Asijský rýžový salát s krůtími nudličkami

Na 1 porci: Uvařte 80 g dlouhozrnné rýže se špetkou mleté kurkumy v osolené vodě podle návodu na obalu. 150 g krůtích prsou nakrájejte na proužky a opékejte je asi 5 minut na 1 lžičce kokosového oleje. Posekejte nadrobno malý kousek zázvoru (asi 0,5 cm), 1 stroužek česneku a polovinu šalotky. 80 g červeného zelí pokrájejte na nudličky, 1 jarní cibulku na kolečka.

K masu přidejte zázvor, šalotku, česnek a půl lžičky červené kari pasty a společně opékejte ještě 3 minuty. Přidejte i uvařenou rýži a restujte další 2 až 3 minuty. Salát ochuťte 1 lžící sójové omáčky, trochou sladké chilli omáčky a limetkové šťávy. Nasekejte 1 lžičku slaných burských oříšků. Do rýžového salátu vmíchejte červené zelí, jarní cibulku a 50 g cukrového hrášku a posypte ho semínky. Cca 520 kcal


  • Vybrali jsme pro Vás