Festival Za poklady Broumovska zve na polský pár s kytarou a saxofonem

  8:28
Festival Za poklady Broumovska, přehlídka s neopakovatelnou atmosférou v krajině bývalých Sudet, se přehoupl do druhé půli. Pokračuje v sobotu 14. srpna koncertem polského manželského páru The Six & Sax Duo. Velmi bohatý program chystají pořadatelé na závěr prázdnin.
Muzikanti Victoria Ensemble vystoupili na festivalu Za poklady Broumovska v...

Muzikanti Victoria Ensemble vystoupili na festivalu Za poklady Broumovska v Božanově v kostele sv. Máří Magdalény (24. 7. 2021). | foto: Petr Vreštiak

Letošní ročník už má za sebou recitály violoncellisty Jiřího Bárty, koncert hradecké Filharmonie s mezzosopranistkou Ester Pavlů, Tria Českého rozhlasu, izraelského klavíristy Borise Giltburga i dostaveníčko s Cimbálovou muzikou Milana Broučka.

Nechyběly premiéry rezidenčních skladatelů, pocty Antonínu Dvořákovi ani světová díla spjatá s létem včetně Vivaldiho Čtvera ročních dob.

Poslední víkend a předcházející dny patřily mezinárodně uznávaným a vyhledávaným Hornovým kurzům. Muzicírování s lesními rohy vyvrcholilo v sobotu koncertem lektorů v ruprechtickém kostele sv. Jakuba Většího.

Přes 180 diváků vyslechlo umění zakladatelky kurzů sólohornistky FOK Zuzany Rzounkové, sólohornisty České filharmonie Jana Vobořila i německého hosta Jörga Brücknera a Szabolcse Zempléniho z Maďarska, a to s klavírním doprovodem Jany Goliášové. Ve festivalových kasičkách přibylo díky dobrovolnému vstupnému 14 465 korun.

Muzikanti Victoria Ensemble vystoupili na festivalu Za poklady Broumovska v Božanově v kostele sv. Máří Magdalény (24. 7. 2021).

Festival, který muzikou za dobrovolné vstupné přispívá na poničené barokní kostely v pohraničí, pokračuje 14. srpna koncertem polských hudebníků The Six & Sax Duo. V šonovském kostele sv. Markéty zazní v 18 hodin díla Łukasze Wośe a Marka Pasieczného i začínajících skladatelek Weroniky Ratusińské-Zamuszko a Ewy Fabiańské-Jelińské.

„Neobvyklé spojení kytary a saxofonu nabídne originální zvukový experiment,“ říká ředitelka festivalu Tereza Kramplová. Vstupné na koncert je znovu dobrovolné.

The Six & Sax Duo založili v roce 2018 manželé saxofonistka Magdalena Jakubska-Szymiec a kytarista Grzegorz Szymiec.

„Unikátní spojení dvou různorodých nástrojů i jejich repertoár vzbuzuje zájem nejen v Polsku, ale i v zahraničí. Duo se nebojí experimentovat s různými žánry. Kromě klasické hudby a děl psaných původně pro kytaru a saxofon oba umělci oživují svůj repertoár úpravami děl rozličných autorů, jako jsou Ryo Noda, Ciarán Farrell nebo Franz Schubert. Sympatická je jejich koncepce aktivní propagace soudobé polské hudby,“ pokračuje Kramplová.

Posluchači by si měli rezervovat místa

Kvůli aktuálním nařízením vlády je kapacita kostelů omezena na 75 procent. Vzhledem ke kombinaci epidemiologických opatření a dobrovolného vstupného si zájemci musí rezervovat místa až do naplnění kapacity. Rezervace pořadatelé přijímají na e-mailu tereza.kramplova@zapoklady.cz.

Soubor je od svého vzniku hostem domácích i zahraničních festivalů, ať už jde o Mezinárodní klarinetový festival Clarimania ve Vratislavi, poznaňský SaxEvent, 15. Mezinárodní hudební festival Sacrum Non Profanum ve Štětíně, nebo Bielsko-Biala International Saxfest a Duetomania v Poznani.

V lednu 2019 pořádali manželé mistrovský kurz v Thajsku a zahráli v Bangkoku na Mahidol University. V květnu 2019 se umělci připojili k maestru Ryo Noda na pozvání Akogo? Nadace. Na začátku letošního roku vydalo Six & Sax Duo debutové album s názvem New Dimension pod labelem Sarton.

Klášter naplní dva dny kulturních hodů

Na úplný konec léta 16. ročník festivalu se svými partnery – Agenturou pro rozvoj Broumovska, Vzdělávacím a kulturním centrem Broumov, týmem Broumov město kultury 2028 a městem – připravuje na 27. a 28. srpna novinku v podobě koncentrovaného dvoudenního programu směrovaného především do areálu broumovského kláštera, ale i na další místa regionu.

„Hlavní myšlenkou je spojení různorodých aktivit a kromě hudebního programu jsou připravena i představení pro děti v podání Naivního divadla Liberec, workshopy, prohlídky zaměřené na otisky baroka v broumovském klášteře oživené minikoncerty, speciální kurátorské prohlídky, open air program a mnohé další akce,“ uvádí ředitelka.

Do konce prázdnin ještě v martínkovickém kostele sv. Jiří a Martina vystoupí 21. srpna Moyzesovo kvarteto a Zuzana Rzounková či v klášteře Trio Braunensis. Poslední koncert plánují pořadatelé na 28. září, kdy v Dřevníku zahraje Prague Cello Quartet s melodiemi od klasiky a jazzu po rok a pop.

Kostely Broumovské skupiny jsou unikátním uskupením barokních staveb a patří ke geniu loci Broumovska, farnost s nevelkým počtem věřících se je pokouší zachránit. Bez výjimky jsou dominantami obcí i krajinných celků a byly postaveny na území klášterního panství podle plánů Kryštofa Dientzenhofera a jeho syna Kiliána Ignáce v rozmezí let 1709 až 1743. Aktuální informace jsou na webu www.zapoklady.cz nebo na facebookovém profilu.

Autor:
  • Nejčtenější

Špindlerův Mlýn povolil propojení skiareálů, parkovací terminál počká

22. dubna 2024

Premium Kvůli raketově rostoucím nákladům musela společnost Melida zcela přepracovat projekt na lyžařské...

Křižovatka byla příliš přehledná, divoké řidiče zkrotí kruhový objezd

22. dubna 2024  9:45

Ještě před začátkem léta začne přestavba křižovatky U Voříšku, na spojnici mezi Častolovicemi a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ze země vykoukl kel. Mamut z Hradce je jako první důkaz lovců dodnes unikátem

21. dubna 2024

Premium Přesně před 125 lety našli dělníci ve Svobodných Dvorech u Hradce Králové kostru mamuta. Dodnes jde...

Devatenáctiletý řidič narazil autem do stromu, na místě zemřel

20. dubna 2024  14:50

Tragické následky má noční náraz automobilu do stromu za obcí Choustníkovo Hradiště na Trutnovsku....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Porušení nočního klidu, zničená dlažba. Jičín s driftery zahájil správní řízení

23. dubna 2024  17:10

V případu únorového srazu aut s tuningovou úpravou v Jičíně zahájila jičínská radnice zatím 22...

Hradec posílí lotyšský reprezentant Batna. Útočník Šik se vrací do Varů

27. dubna 2024  10:28,  aktualizováno  13:06

Hokejisty Hradce Králové posílí lotyšský reprezentační útočník Oskars Batna. Bronzový medailista z...

Dokument Velký finále nahlédne do zákulisí Police Symphony Orchestry

27. dubna 2024  7:24

Polický symfonický orchestr, který koncem ledna okouzlil pardubickou Enteria arenu, toho má na...

Žena nedbala varování své banky, falešným makléřům poslala přes milion

26. dubna 2024  15:57

Podvodníkům naletěla dvaašedesátiletá žena z Jičínska, která nedbala ani upozornění ze své banky,...

Vzácná mláďata hyenky hřivnaté se mají čile k světu, kontrolu nesla nelibě

26. dubna 2024  15:13

Hyenka hřivnatá pustila po měsíci ke svým třem mláďatům chovatele Safari parku ve Dvoře Králové....

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...