Občané odmítají další bytovky. Nechceme vás tady, křičeli na developera

  14:38
Odpůrci plánované stavby dvou bytových domů ve Dvoře Králové spílali na zasedání zastupitelstva investorovi i zastupitelům. Nechtějí přijít o parkoviště ani o výhled. Developer na první pokus pozemky nezískal, dostane však další šanci.
Bytovka ve Dvoře Králové nad Labem, jejíž obyvatelé se bouří proti stavbě...

Bytovka ve Dvoře Králové nad Labem, jejíž obyvatelé se bouří proti stavbě nových bytových domů. (12. 4. 2021) | foto: Martin Veselý, MAFRA

Cesta ke dvěma domům s celkem 55 byty, který chce v širším centru Dvora Králové i přes nesouhlas místních postavit společnost Brickbay SE, zatím není volná. Investor stále nemá pod kontrolou městské pozemky o rozloze téměř tři tisíce metrů čtverečních.

Zastupitelé jejich výměnu za šest budoucích bytů tento týden neschválili. Plocha slouží jako parkoviště pro obyvatele ze stávající bytovky a rodinných domů.

Projekt od začátku provázejí kontroverze. Dvorská radnice v listopadu náhle změnila zadávací podmínky, vypustila požadavek minimálního počtu bytů a zkušenosti investora s realizací obdobné zakázky v uplynulých pěti letech.

Původním podmínkám Brickbay SE, jejímž šéfem je trutnovský právník Zdeněk Poul, nevyhovovala. Firma vznikla v roce 2018 a žádný bytový projekt nerealizovala. Upravené zadávací podmínky visely na úřední desce pouze 30 dní, což opozice kritizovala.

Místní nové byty nechtějí

Už na konci roku obyvatelé Berlínku sepsali petici. Vadí jim, že přijdou o parkovací místa, že vzroste dopravní zatížení i to, že novostavba zastíní výhled z bytového domu v ulici Odbojářů. Podle radnice i investora úbytek parkovacích míst je možné vyřešit zjednosměrněním ulic Pod Safari a Milady Horákové, další podélná parkovací stání lze vytvořit v ulici Odbojářů. Vznikne tak na 30 míst.

Projekt: 55 bytů

Developer Brickbay SE chce postavit dva bytové domy se zelenými střechami a terasami mezi ulicemi Pod Safari a Milady Horákové, zastaví plochu 2 900 metrů čtverečních. Počítá s 55 byty o celkové výměře tři tisíce metrů a s 71 parkovacími místy, která budou zčásti krytá. Podle územního plánu je pozemek určen k bytové zástavbě.

Vedení radnice projekt podporuje. Zastupitelé měli na poslední schůzi schválit výměnu městských pozemků za šest bytů, které po dokončení přejdou do vlastnictví města, avšak koalice vedená hnutím ANO ani po dvouhodinové diskusi neměla dostatek hlasů.

„Zastupitelstvo nepřijalo žádné usnesení. Předpokládám, že na další schůzi se tím opět bude zabývat a mělo by o tom znovu hlasovat. Pouze zastupitelstvo má pravomoc s tím něco udělat,“ řekl starosta Jan Jarolím (ANO).

Příští jednání je naplánováno na červen. Podle starosty projekt představuje přínos: „Pořád si myslím, že nové byty potřebujeme.“

Zjitřená atmosféra na zastupitelstvu

Jednání zastupitelstva provázela zjitřená atmosféra. Do Hankova domu dorazily desítky odpůrců stavby. Upozorňovali, že novostavba znehodnotí kvalitu jejich bydlení a cenu bytů.

„Přijdeme o výhled, v bytech bude tma a cena klesne. Bude problém je prodat. Kdo se nastěhuje do bytu, který je ve stínu velké budovy,“ spílal Bohumil Vávra. Přestože u stávajícího bytového domu je velké parkoviště, podle místních v lokalitě chybí místa a automobily nezřídka stojí i v zákazu vjezdu.

„Není tam místo pro parkování na takhle megalomanskou stavbu. Nesouhlasíme s tím, ale vám je to asi jedno, protože tam nebydlíte,“ mířil na zastupitele Jan Mühl.

„Ve městě je spoustu ploch, kde se dají stavět bytové domy. Nechápu, proč by se mělo stavět někde, kde s tím lidé nesouhlasí a kde jim to nebude vyhovovat,“ uvedl Marek Malich.

Zástupci investora výtky obecenstva i některých zastupitelů vytrvale odmítali. Argumentovali, že projekt je v souladu s územním plánem a že parametry respektují všechny předpisy.

4. února 2021

„Chápu, že se lidé z bytovky cítí dotčeni, je to pochopitelné. Nesouhlasím ale s tvrzením, že náš projekt znehodnotí jejich bydlení. Lokalita se naopak zvelebí,“ reagoval obchodní ředitel Brickbay SE Matouš Spilka.

Podle architekta Milana Košaře, který zpracoval studii bytového komplexu, projekt přispěje ke zlepšení dopravy: „Oproti současnému divokému parkovišti bude parkování organizované a míst bude víc než dnes.“

Pro argumenty zástupců developera lidé neměli příliš pochopení. Jejich projevy často přerušovali výkřiky a dávali najevo nesouhlas. „Běžte si stavět někam jinam! My vás tady nechceme!“ pokřikovali.

„O firmě nic nevíme“

Před klíčovým hlasováním koloval po Dvoře Králové materiál kompromitující Matouše Spilku. Podle dokumentů, jejichž kopie má MF DNES k dispozici, na něj bylo v minulosti vedeno několik exekucí a insolvenčních řízení.

Pochybnosti panují také kolem firmy, kterou zastupuje. Jejího skutečného vlastníka není možné dohledat. Společnost od roku 2018, kdy vznikla, nezveřejnila účetní uzávěrku. „O firmě nic nevíme a nemáme šanci se to dozvědět,“ poznamenala opoziční zastupitelka Veronika Tomková (TOP 09).

Ze zveřejněných zakladatelských dokumentů vyplývá, že Brickbay SE založila společnost Euromater SE. Z obchodního rejstříku je patrné, že členové představenstva a dozorčí rady figurují ve stovkách nejrůznějších firem. Vlastníkem Euromater SE je podle poslední zveřejněné účetní závěrky kyperská společnost Cessoria LTD.

„Myslím si, že Dvůr absolutně nic neriskuje. Nejhorší varianta je, že to firma nepostaví a pozemek dál zůstane městu. Když vzniknou nové byty, získají na tom všichni,“ reagoval starosta Jan Jarolím na otázku, zda ho tyto skutečnosti neznepokojují.

Soukromé investiční projekty ve Dvoře Králové často narážejí na nesouhlas místních. Ti zablokovali stavbu továrny na autodíly společnosti Karsit v průmyslové zóně Zboží.

V poslední době také vznikly petice proti chystané výstavbě obchodního centra Zálabí nebo bytového domu v části Sylvárov. Od roku 2014, kdy skupina holandských investorů postavila v centru dům s 18 byty, je záměr Brickbay SE zdaleka největším bytovým projektem ve městě.

  • Nejčtenější

Pardubice rozhodly šest vteřin před koncem, Sparta vyhrála v prodloužení

16. března 2024  14:50,  aktualizováno  22:29

Také druhé zápasy čtvrtfinále hokejové extraligy nabídly dramatickou a velmi vyrovnanou podívanou....

Vydřené výhry favoritů. Sparta slaví na nájezdy, Pardubice rozhodly v nastavení

15. března 2024  17:50,  aktualizováno  22:52

Do boje o titul v pátek poprvé vyrazili ti největší favorité. Oba uspěli. Čtvrtfinále hokejové...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sparta - Hradec Králové 2:1, domácí utnuli černou sérii, rozhodl Kuchta

17. března 2024  17:09,  aktualizováno  20:03

Nejdřív to dřelo, bolelo, ale postupně se sparťanští fotbalisté rozehráli. I bez tří potrestaných...

Čtvrtfinále podle předpokladů. Fanoušci se těší na derby, Spartu čeká Liberec

12. března 2024  20:57

Čtyři nejlepší týmy základní části si před play off hokejové extraligy užily několik dní odpočinku...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dálnice D35 z Hradce do Jičína už roste. Uleví přetížené D1, řekl ministr

13. března 2024

Stavbu dálnice D35 mezi Hradcem Králové a Jičínem si v rámci výjezdního zasedání vlády přijeli...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Ženu na sítích poblouznil falešný zpěvák skupiny Kabát, vylákal od ní milion

18. března 2024  16:11

Báchorkám o životní lásce uvěřila pětadvacetiletá žena z Královéhradecka, která se na sociálních...

VIDEO: Opilý řidič ujížděl 15 kilometrů, policie mu „otočila“ auto nárazem rámu

18. března 2024  15:03

Alkoholem posilněný řidič se na Náchodsku snažil vyhnout policejní kontrole. Nejprve zastavil, ale...

Labská stezka z Vysoké do Opatovic by se mohla stavět už v roce 2025

18. března 2024  10:38

Poslední dva úseky cyklostezky podél Labe z Hradce Králové do Pardubic čeká letos zásadní posun,...

Přestávka přijde vhod. Kluci zvládli těžký program fantasticky, chválil Priske

18. března 2024  8:26

U té odpovědi se po pár slovech zastavil, ani nevypadalo, že se nakonec tolik rozmluví. „Ano,...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...