Hovězí i batáty. Hokejový Liberec tmelí tým také grilovačkou

Kondiční trenér Aleš Pařez připravuje občerstvení pro liberecké hokejisty. | foto: Michael Havlen, MF DNES

30 2017
Vzduchem se line lákavá vůně opékaného hovězího, pod pokličkou čekají vařené batáty, na grilu zlátne krájená zelenina. Hokejisté Liberce si pár dní před startem semifinále extraligy proti Chomutovu uspořádali přímo u kabiny pohodovou grilovačku. I takhle úřadující mistři tmelí tým před klíčovými bitvami sezony.

„Je to symbol toho, že se blíží velké zápasy,“ říká brankář Ján Lašák. „Grilování nám připomíná dobré chvíle, kdy se nám zadařilo. Dělali jsme to už vloni a pak jsme získali titul. A letos v tom pokračujeme.“

I zkušený mazák Lašák se zapojil do díla. Vzal si na starosti zeleninu, kterou den předtím připravil pro celý tým. „To víte, mladí chlapci jsou rozlítaní, a tak to vyšlo na mě. V půl desáté večer jsem si sedl k televizi a v klidu jsem všechno oškrábal. Ale já to dělám rád,“ směje se.

Do role šéfkuchaře se při libereckých opékačkách převtěluje kondiční trenér Aleš Pařez. K hokejové aréně přiveze dodávkou z domova svůj velký gril a připravuje na něm hráčům dobroty. Osobně dohlíží, aby všechny ingredience byly zdravé. Základem je kvalitní hovězí maso z farmářského chovu.

„Zdravé tělo udělá zdravý výkon,“ tvrdí Pařez. „Kluci potřebují po tréninku doplnit živiny do těla, a tak se jim snažím nabídnout nějaké jídlo dřív, než na těle uschne pot. Je to způsob, jak je naučit jíst zdravě a dát do sebe něco lepšího než pizzu nebo kolu.“

„Šéfkuchař“ Pařez obrací steak na rozpáleném grilu a ptá se obránce Ondřeje Vitáska, který na oběd dorazil jako první: „Jak to chceš? Krvavé?“
„Medium,“ odvětí Vitásek.

„Čím víc se maso propeče, tím víc se zničí a živiny z něj jdou pryč,“ pokračuje Pařez.

Když je steak připravený, nakrájí ho speciálním nožem na menší plátky. „Musí se to udělat dobře, aby z masa nebyla žvýkačka,“ objasňuje. V Liberci může uplatnit znalosti, které se kdysi naučil na kurzu přípravy steaků u slavného kuchaře Jamieho Olivera v Londýně.

Mezi hokejisty Liberce není žádný vegetarián, a tak si na steaku většina z nich ráda pochutná. „Řada lidí si myslí, že co je zdravé, není dobré. Tohle je zdravé i dobré,“ říká kondiční kouč Pařez. Snad jedinou ne úplně zdravou věcí, kterou hráčům nabízí, je grilovací omáčka na dochucení.

U grilu se začíná tvořit čím dál větší hlouček hráčů. Přichází i kapitán libereckého týmu Branko Radivojevič nebo obránce Martin Ševc. „Tohle není nic pro mě, já jsem vegan,“ překvapí Ševc, ale pak už vážně dodá: „Samozřejmě jsem masový. Nic lepšího než steaky být nemůže. Takové maso se člověku nepřejí.“

Ševc prošel řadou týmů včetně zahraničních, ale tvrdí: „Že by se grilovalo maso přímo u šatny, to jsem ještě nikde nezažil.“

Liberečtí hokejisté touží po obhajobě titulu a po čtvrtfinálovém vyřazení Plzně teď zbrojí na Chomutov. První dva zápasy budou hrát zítra a pozítří před vyprodanou domácí arénou.

Třeba jim k úspěchu pomůže i osvědčený grilovací rituál.

Nejčtenější

Jágr před další sezonou: Dřu, aby mě nic nebolelo

Jaromír Jágr na společné tiskové konferenci klubů HC Rytíři Kladno a HC Slovan...

Měl na sobě dvě ocelové vesty, nad bruslemi zase závaží a po ledě jezdil s těžkým medicinbalem....

Olesz dal gól Vítkovicím a neslavil. Nehodilo se to, řekl po vítězství

Rostislav Olesz z Olomouce.

První zápas sezony a hned proti milovaným Vítkovicím. Rostislav Olesz, který ještě v minulé sezoně...

Liberec nastřílel Hradci šest gólů a v dohrávce prvního kola zvítězil

Petr Jelínek (vlevo) a Lukáš Krenželok z Liberce oslavují gól v utkání proti...

První kolo nejvyšší hokejové soutěže je kompletní. Liberec v sobotní dohrávce zvítězil v Hradci...

Houdkova premiéra: dva sparťani v nemocnici. Msta je přirozená, míní

Bitka mezi plzeňským Michalem Houdkem a sparťanským Janem Piskáčkem.

První extraligový zápas, první střídání, dvacet sekund na ledě v pražské O2 areně. Tolik stačilo,...

Mistři z Třince smetli Kladno. Entrée nezvládla ani Kometa a Pardubice

Litvínovská posila Richard Jarůšek (vlevo) za brankou Karla Vejmelky

Žádné překvapení se nekonalo: mistrovský Třinec v úvodním kole nového ročníku hokejové extraligy...

Další z rubriky

Kometa veze první porážku, osm let dlouhá série skončila v Litvínově

Litvínovský Jan Myšák překonává brankáře Komety Karla Vejmelku.

Po dlouhých osmi letech hokejisté Komety Brno prohráli úvodní zápas nového ročníku extraligy. Z...

Marcinko rozjel sezonu hattrickem. Skvělé, radoval se snajpr Třince

Tomáš Marcinko z Třince v rozhodujícím semifinále.

Tři góly a jedna asistence. Parádně vstoupil do sezony útočník Tomáš Marcinko. Byl u prvních čtyř...

Richard, litvínovské srdce. Jarůšek prožil sladký debut

Jan Myšák (druhý zleva) dal gól a slaví s litvínovskými spoluhráči Lukášem...

Vousatý hokejový dříč Richard Jarůšek se ve své premiéře ve žlutočerném litvínovském trikotu...

Ve školkách chybí předškoláci, přibývá dvouletých dětí. Je to chyba systému?
Ve školkách chybí předškoláci, přibývá dvouletých dětí. Je to chyba systému?

Z údajů Českého statistického úřadu vyplývá, že mateřské školky navštěvuje více dvouletých dětí oproti dřívějšku. Naopak ne všechny předškoláky, kteří mají předškolní docházku povinnou, rodiče do školky přihlásí. Jaké jim hrozí sankce?

Najdete na iDNES.cz