Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vyčistit mřížku, seřídit komín. Jak se starat o zahradní krb, aby nečoudil

Obliba grilování stále roste a také Češi jsou jeho čím dál většími milovníky. Dobroty připravují doma na kontaktních grilech nebo v grilech a krbech na zahradě. Aby však kulinářský zážitek nic nepokazilo, je potřeba mít po zimě zahradní krb připravený a pravidelně se o něj starat.
Krb může být zděný, ale i kovový.

Krb může být zděný, ale i kovový. | foto: Marek Burza

Pro kvalitní a zdravé grilování je důležité dbát na čistotu. To nejen napomůže lepší chuti grilovaného jídla, ale zabrání i nepříjemnému zápachu, který se z připálených nečistot šíří, případně i úrazu při náhlém vzplanutí mastnoty.

Vystačíte si s kartáčem

Není hned nutné používat chemické přípravky, ideální na čištění grilovacího roštu je drátěný kartáč. Rošt se nejlépe čistí hned po grilování, když je ještě horký, případně před začátkem dalšího grilování po rozpálení roštu na co nejvyšší teplotu.

Obvykle postačí zhruba 15 minut, díky tomu se veškeré nečistoty vypálí. Je také potřeba zkontrolovat popelník nebo odkapávací misku a případně je vyčistit. K tomu jsou vhodné mycí houbičky.

Dále je samozřejmě nezbytné vědět, jaké topivo na grilování použít. V závislosti na typu krbu jsou nejčastějšími možnostmi dřevěné uhlí nebo dřevo samotné. Kvalitní dřevěné uhlí bývá z jednoho typu dřeva, například bukového, a má nízký obsah prachových částic.

Klasické dřevo je důležité důkladně vysušit a používat nejlépe to, které obsahuje co nejméně pryskyřice. Žár ze dřeva je zpravidla menší než z uhlí a dřevo vydrží hořet kratší dobu. Ke grilování je také možné použít lisované brikety, které naopak vydrží vydávat potřebné teplo velmi dlouho.

Péče o komín zajistí správný tah

Ať už je zahradní krb určený na dřevo nebo na uhlí, samo palivo správné hoření nezajistí. Ve venkovním prostředí je krb při grilování vystaven různým povětrnostním podmínkám, které zásadně ovlivňují tah komína.

Zděný zahradní gril máte za víkend hotový. Postup v osmi krocích

Vliv na správné fungování krbu má také rozdíl teploty mezi topeništěm a okolím. Zda je krb otevřený z jedné nebo z více stran, má při grilování dopad na teplotu spalin, které jsou okolním vzduchem ochlazovány.

„Všechny tyto faktory mohou mít za následek to, že komínový tah není dostatečný a spaliny neodcházejí pouze komínem, ale i do prostoru kolem zahradního krbu. Aby tomu tak nebylo, je možné na komín instalovat spalinový ventilátor, díky kterému je komínový tah plně pod kontrolou. Ventilátor je vždy regulovatelný tak, aby se dal jeho výkon snížit nebo zvýšit dle aktuálních podmínek venkovního prostředí nebo podle množství přiloženého paliva,“ říká Pavel Ulrich ze společnosti dodávající komínové systémy Almeva.

Tah komínu u zahradního krbu by podle něj měl být minimálně 12 pascalů. Stejně jako u komínu apeluje Ulrich na pravidelné čištění, to by pro správné fungování ventilátoru spolu s komínem mělo proběhnout dvakrát až třikrát ročně.

Zahřátí krbu na správnou teplotu

Poté, co je už samotný krb na grilování připravený, je pro jeho fungování důležité ho dostatečně nahřát. K podpálení postačí staré noviny nebo třísky, pomoci může i správný podpalovač, existují chemické i na více přírodní bázi. Na uhlí a brikety je také možné použít komínový „rozpalovač“.

Pokud je vám grilování málo, pak jste zralí na stavbu venkovní kuchyně

V závislosti na typu paliva se gril roztápí přibližně 10 až 30 minut. Pak už nic nebrání skvělému a chutnému grilování.

Autor:

Toto musíte zkusit. Na grilu dostane svatomartinská husa další rozměr

Svatomartinská husa z grilu

VIDEO Dozlatova upečená svatomartinská husa s křupavou kůrčičkou a jemným, rozpadajícím se šťavnatým...

Neapolskou pizzu klidně zvládnete i na grilu. Vyzkoušeli jsme tři druhy

Pizza Margherita

VIDEO Italský mistr grilu Daniele Govoni vám v dnešním dílu akademie ukáže velmi jednoduchý a osvědčený...

Známe vítěze grilu a dalších cen. Vyhrály grilované švestky

Grilovací sezona je v plném proudu.

Aktualizujeme Během posledního měsíce jste posílali obrázky a recepty z prvního letošního grilování. Redakční...

Nebojte se rožnění velkých kusů. Grilovací akademie vám poradí, jak na to

Na rožni nemusíte vždycky péct kuře nebo selátko, klidně třeba i krkovičku nebo...

Seriál Kdo se bojí umístit na gril pořádný kus masa, připravuje se o skvělý zážitek, kdy se jeho hotové...

Vadí vám odkapávající tuk v grilu? Zkuste to vyřešit přídavnou nádobou

V nádobě se shromažďuje šťáva, kterou maso během grilování můžete potírat.

VIDEO Jaromír Nosek připravuje kutilský pořad Na Míru, kde v televizi Prima ukazuje různá drobná...

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvě gorilí mimina v Zoo Praha jsou úžasná. Mobi se vozí, to menší půjčuje

25. dubna 2024

Dvojnásobná radost z narození zdravých mláďat goril nížinných panuje v Rezervaci Dja Zoo Praha už...

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Fotovoltaika na jarní technické: Co zvládnout sám a kdy jít za odborníky?

25. dubna 2024

Pro fotovoltaické panely nastalo jaro, ač teď ještě panuje nevlídné počasí. Stejně jako potřebuje...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...