ilustrační snímek | foto: Shutterstock

Etiopské třešně s kofeinem. Jak kávové bobule cestovaly světem i historií

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Keř kávovníku produkuje hořký kofein, který odpuzuje zvěř, a tím brání své bobule. Člověku se však touto cestou rostlina neubránila. Nalepil se na ni a drží. Učarovaly mu její plody, přesněji nápoj, který z těch upražených připravil. Denně se na světe vypije přes dvě miliardy šálků kávy. A poptávka roste.

Trpěli ti, kdo žili před objevením kávy? Otázka korektní, leč bez odpovědi. Je však doloženo, že kávovník, který ve volné přírodě dosahoval výšky až deseti metrů, zaujal Etiopany kolem roku 530.

Příběh, že pasák koz Kaldi si jednou všiml, jak moc jsou jeho svěřenkyně aktivní, což přisoudil okusu červených plodů i listí vyššího keře, bobule též okusil, a ejhle, rozveselil se, mile supluje absenci faktů. Každopádně Etiopie a poté Jemen jsou rodišti kávovníku.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se