Bylinky nemusíte využívat v čerstvé podobě pouze sezonně. Pažitka na chleba, petrželka do polévky, máta a meduňka do čaje, bazalka do salátu či mnohé další variace, které jste si během let zamilovali, si můžete dopřát po celý rok.
Stačí vědět, jak na to. Jen myslete na to, že bylinky koupené v supermarketu jsou určené k jednorázovému použití. Pokud si je budete chtít udržet delší dobu, měli byste je přesadit do vlastního truhlíku a dopřát jim výživu, jinak nevydrží.
Pohodlně doma
Čerstvé bylinky potřebují k růstu jak stín, tak slunce – záleží na konkrétní rostlině. Ideální je pro ně tedy parapet nebo zasklený balkon či lodžie. Podrobný manuál najdete zde.
Pěstování bylinek v bytových podmínkách usnadňují květináče se samozavlažovacím systémem a zabudovaným ukazatelem hladiny vody.
Bazalka, pažitka, oregano, tymián, koriandr, majoránka, máta či meduňka – tyto bylinky vám určitý čas porostou i v květináčích na kuchyňském parapetu. Můžete si sehnat hotové sazenice, ale lepší volbou je vypěstování vlastních přímo ze semen.
Zkuste to ze semínka
Funguje to velmi jednoduše, a to i bez skleníku. Z vlastních výsevů získáte nejen dostatek kvalitních sazenic pro výsadbu doma či venku na zahradě, ale i druhy nebo odrůdy, které byste zřejmě jednoduše nesehnali. Zároveň tím můžete ušetřit.
Pokud chcete využít příležitost a začít s předpěstováním sazenic, stačí kdykoli během zimy rovnoměrně vysít semínka na povrch výsevního substrátu a přitlačit je. Předtím je ale potřeba vědět, jaké podmínky zvoleným bylinkovým druhům vyhovují.
Nejdůležitější bude dopřát těmto rostlinám dostatek světla – ideální je, když dopadá z každé strany. Prostor, kde máte vyseté bylinky, aspoň jednou denně vyvětrejte, abyste zabránili rozmnožování půdních hub.
Dodržujte optimální teplotu a rostliny nezalévejte studenou vodou. Vysoce kvalitní semena různých odrůd bylinek a také substráty určené přímo pro bylinky i speciální hnojiva najdete v každém zahradnictví a prodavači rádi poradí. Z vlastního výsevu získáte množství sazenic, které vám brzy poskytnou velký užitek.
Klíčením ke zdraví
Klíčky a mikrobylinky jsou obrovským hitem. Můžete si vybírat z různých druhů a odrůd, podle preferovaných chutí, od pikantních přes ořechové až po jemné. Zvolit si lze tradiční řeřichu, roketu, hořčici, pískavici, ale i další druhy.
Ideální je vybrat si směs semen, která jsou speciálně určená k nakličování. Klíčky si vypěstujete jednoduše a rychle. Nepotřebují moc místa ani speciální pěstitelské pomůcky, dokonce ani zvláštní péči.
Přinášejí rychlý výsledek – výborně chutnají a posilují imunitu. Klíčící bylinky potřebují dostatek světla, vláhy a pravidelný přísun čerstvého vzduchu. Vyhněte se nadměrné zálivce a studenému substrátu.
Praktickou pomůckou pro snadnější pěstování mikrobylinek jsou výsevní pokojové skleníčky s textilií nebo s minikvětináčky či výsevní miska s poklopem.
Vynikající jsou i naklíčené luštěniny, přitom k jejich pěstování potřebujete jenom obyčejnou PET lahev. Lze je koupit „hotové“ i v obchodě. Za desetinu ceny a minimum práce si je však můžete nechat vyklíčit doma. Získáte tak nejčerstvější vitaminy, jaké se v zimě dají sehnat.
Vždy čerstvá nať
Vysaďte si do květináče několik petrželových kořenů nebo při přípravě pokrmů odřízněte konec kořene petržele s listovou bází a položte ji do misky s vodou. Zakrátko budete mít k dispozici čerstvou a křupavou petrželovou nať. Podrobný návod najdete zde.
Stejný princip můžete uplatnit i u celeru. Ten je nejen zdravou zeleninou, ale patří i mezi léčivé rostliny. Do květináče se substrátem si můžete rovněž vysadit cibuli, šalotku nebo česnekové stroužky, a zakrátko budete moct využívat i jejich natě.