V Lublani objevili městské včelaření, med rozdávají delegacím

aktualizováno 
V kongresovém centru v Lublani si můžete po návštěvě odnést atypický dárek: sklenici medu od kongresových včel. Chovají je na střeše a stará se o ně místní šéf údržby Franc Petrovcic.

Petrovcic se o včely stará už od roku 2011 a ročně pro potřeby obdarovávání obchodních partnerů dodává 120 kilogramů medu. Stál také za propagací městského včelaření ve Slovinsku – dnes už je ve třistatisícové Lublani odhadem 150 včelstev, většinou v zahradách, na střechách a terasách. Minulý týden dostal mezinárodní ocenění za kvalitu svého medu.

Fotogalerie

„Když jsme v roce 2011 začínali s městským včelařením a dali fotky na internet, četl jsem komentáře, že ten med bude černý od smogu a plný olova,“ říká včelař.

„Takže jsme náš první vzorek poslali na analýzu do laboratoře a oni zjistili, že neobsahuje stopy těžkých kovů ani žádné stopy pesticidů nebo insekticidů,“ pokračuje. Podle něj je to logické, protože tyto látky se ve městech obecně nepoužívají, vyskytují se v oblastech s intenzivním zemědělstvím.

Městské včelaření je ve světě i u nás stále populárnější. Městští včelaři si pochvalují, že je jejich med pestřejší a chutnější než ten ze zemědělské krajiny, protože nektar pochází z různých rostlin, keřů či stromů pěstovaných v parcích. A včelaři po celém světě ujišťují, že není třeba se bát, že by si včely do úlu přivlékly cokoliv z špinavého městského prostředí.

Na obydlených místech sice nelze vybudovat žádnou velkou včelí farmu, chování jen několika včelstev má oproti včelaření ve velkém své výhody, například menší ztráty v případě nemocí. Česko je už nyní zemí „malých včelařů“, drtivá většina včelařů má pouze několik úlů. Podle údajů Českého svazu včelařů je u nás kolem 50 000 lidí, kteří chovají včely.

Autor:

Nejčtenější

Chtěla kocoura na mazlení, on na ni místo toho útočí. I na vnoučata

Ačkoliv působí jako agresor, podle Kláry kocour Mazlík ve skutečnosti jen...

Šestiletý kocour důchodkyně z Milevska se sice jmenuje Mazlík, ovšem jakémukoliv souznění se svým jménem se úspěšně...

Jídlo se má zapíjet, klidně i ryba mlékem. Panák na vytrávení je však zlo

Pivo je oblíbené zejména v kombinaci s obtížněji stravitelnými pokrmy. Ty jsou...

Zatímco Francouzi a Italové při jídle obvykle sáhnou po sklence vína, drsní seveřané dávají přednost...

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou opustil. Další ho...

Správný párek by měl mít 30 % tučného masa, říká řezník Kšána

Párky jsou jednou z nejoblíbenějších uzenin u nás.

František Kšána mladší se stal prototypem úspěšného řezníka, který propaguje chovy tradičních českých plemen a dokáže...

V Ugandě staví odolná kola z bambusu. Vydrží víc než z oceli nebo hliníku

Noordin Kasoma z Ugandy se rozhodl vyrábět kola z bambusu.

V Kampale, která leží v africké Ugandě, žije Noordin Kasoma, který se rozhodl pro neobvyklou výrobu kol. Místo dnes...

Další z rubriky

Kotě vybírejte pečlivě, přizpůsobte mu byt a připravte se na jeho potřeby

Malou Hájenku si babička Kláry Vodičkové vybrala v útulku, vybíraly mazlivé...

Toužíme-li po přítulném parťákovi a mazlení, kočky umí tuto potřebu naplnit měrou vrchovatou. Jak a kde ji vybrat, a...

Lvice Ginni podstoupila inseminaci. V dubnu bude jasné, zda úspěšně

Sohan byl se lvicí Ginni, u níž se začaly objevovat známky říje, spojen ve...

Přestože nejen loňské únorové námluvy lvů indických v Zoo Praha dávaly naději, že cenná samice Ginni zabřezne...

Vánoční pozorování krmítek ukázalo, že vymírají dosud běžní kosi černí

Kos černý, ještě loni jeden z nejběžnějších ptáků u nás, se při vánočních...

O Vánocích již tradičně proběhlo pozorování ptáků na krmítkách v rámci programu Živá zahrada, který rozjel Český svaz...

Najdete na iDNES.cz