Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Žemlovka od Martina Škody vám dá zapomenout na hrůzy ze školní jídelny

Blogeři věnující se kuchaření jsou v podstatě amatéři, ale jsou často slavnější než mnozí jejich profesionální kolegové. Někteří z nich se sešli tento týden ve speciálu pořadu Prostřeno na Primě. Ve středu vařil Martin Škoda, kdysi nejmladší autor kuchařky, která se rázem stala na knižním trhu hitem.

Martinu Škodovi je 27 let, od vydání jeho kuchařky Škoda nevařit už uplynulo deset let (psali jsme zde). Snaží se propagovat lokální kuchyni, české recepty, tradiční i moderní variace, ale s tím, že máme u nás spoustu skvělých receptů a jídel, na která máme být náležitě pyšní. 

Na jakou historku z vaření vzpomíná on? Jednou připravoval na akci asi pro 500 lidí steaky na grilu a vypadl proud. V tu chvíli pro něj bylo světlo velmi důležité, aby na maso na grilu viděl, ale bez proudu to nešlo.

Nakonec si přitáhl ke grilu motorku, která svítila. Masa se povedla a hosté byli nadšení. 

Méně se o něm už ví, že ho k vaření definitivně přitáhl úraz při hokeji, po kterém se ukázalo, že už z něj vrcholový sportovec nikdy nebude. A to byl s Českými Budějovicemi juniorským mistrem ligy. Ale ve společnosti ostatních spolustolovníků se snaží ukázat, že je člověk na svém místě.

Takto Martin Škoda pro iDNES.cz upekl jablečný crumble:

3. května 2013

Višňová žemlovka s rozmarýnem, ovocnou omáčkou a vanilkovým krémem

Ingredience:

Na žemlovku:

  • 2 staré veky, případně pár rohlíků
  • asi 120 g ghí
  • 2 hrsti rozinek
  • asi 100 ml tekutého medu
  • 1x vanilkový cukr
  • cukr (dle chuti)
  • asi 800 ml mléka bez laktózy
  • 5 vajec
  • 1 citron
  • 700 g vypeckovaných višní nebo tmavých třešní (možno i mražených, lepší ale čerstvé)
  • snítka rozmarýnu
  • 2 lžičky skořice

Na omáčku:

  • asi 300 g mražených višní nebo tmavých třešní
  • voda (na podlití dle potřeby)
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • asi 2 lžičky kukuřičného škrobu
  • kůra z ⅓ pomeranče

Na krém (varianta vynechat krém a přidat pouze zakysanou smetanu):

  • 250 ml 33% smetany (bez laktózy)
  • asi 70 g cukru
  • 30 g másla (bez laktózy)
  • 10 g kukuřičného škrobu
  • 1× vanilkový cukr (popř. vanilkový lusk)
  • 2 až 3 žloutky

Na servis:

  • lístky máty
  • čerstvé višně nebo třešně

Postup:

Pečivo nakrájíme na 1 až 2 cm vysoké delší plátky, pokud máme již veku předkrájenou, nemusíme nic řešit. Následně kousky pečiva opečeme při střední teplotě na pánvi, ať se na povrchu z obou stran trochu opečou, chytnou křupavost. 

Není potřeba, aby se moc zbarvily. Jde o to, aby chytily křupavost, zpevnily se. Díky tomu pak tolik „nenasají“ a ve výsledku bude mít žemlovka lepší strukturu.

Formu na pečení vyložíme pečicím papírem. Ghí krátce prohřejeme s rozmarýnem a medem. Mléko smícháme s vejci, vanilkovým cukrem, kůrou z 1/2 citronu a zbylým cukrem dle chuti.

Opečené pečivo potřeme ghí s medem a rozmarýnem. Poté houstičky namočíme do mléčné směsi a necháme nasát. Jakmile to bude, tak už se můžeme pustit do vrstvení. 

Namočené plátky pečiva v jedné řadě vyskládáme všude po dně pečicí formy. Přidáme vrstvu rozinek, višní, přimáčkneme a opět doplníme namočené pečivo.

Pak zase rozinky a višně a opět přimáčkneme. Poslední vrstvu tvoří namočené pečivo. 

Jakmile bude celá forma zakrytá plátky veky, ještě jednou, naposledy, na pečivo maličko zatlačíme rukama směrem dolů, ať jsou vrstvy žemlovky kompaktní. Nakonec po celém povrchu rozlijeme zbylé mléko, rozložíme plátky másla a žemlovku maličko pocukrujeme, posypeme skořicí. 

Cukr zkaramelizuje a dodá barvu. Žemlovku pečeme při 180 °C asi 40 minut.

Na omáčku dáme do rendlíku cukr a počkáme, až se rozpustí na karamel, přidáme višně, trochu vody, kůru z pomeranče a vše asi 10 minut povaříme, dokud se omáčka mírně nezredukuje, vyndáme kůru z pomeranče, dle potřeby zahustíme kukuřičným škrobem. Rozmixujeme a zchladíme. 

Na vanilkovým krém v rendlíku přivedeme k mírnému varu smetanu s vydlabaným vanilkovým luskem. V míse smícháme cukr a kukuřičný škrob. Přidáme žloutky a dobře promícháme. 

Vaječnou směs začneme přidávat do smetany, pořádně mícháme. Přivedeme k mírnému varu – zhoustne docela rychle a stačí jen minuta. Nakonec krém zjemníme máslem a podle libosti ještě dosladíme, případně pro větší nadýchanost rozmixujeme. Dozdobíme lístky máty a višně.

Autor:
  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvě gorilí mimina v Zoo Praha jsou úžasná. Mobi se vozí, to menší půjčuje

25. dubna 2024

Dvojnásobná radost z narození zdravých mláďat goril nížinných panuje v Rezervaci Dja Zoo Praha už...

Zrádná krása. Toxiny chrání rostliny před sežráním, člověka mohou zabít

27. dubna 2024

Premium Toxiny v rostlinách je chrání před živočichy, kteří by je chtěli sníst. A ublížit mohou i lidem....

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...