V testu nám pomáhal kuchař a manažer českého reprezentačního kulinářského týmu Asociace kuchařů a pekařů ČR Tomáš Konopka. Na postupy, které jsme po něm požadovali, se tvářil velmi nedůvěřivě. "Neumím si představit, že by takové finty mohly fungovat," konstatoval. Na jeho slova došlo už za pár chvil.
Vejce bez loupání
Když potřebujete oloupat jedno vejce, nebudete se zabývat nějakým ulehčením práce. Když ji ale bude deset (třeba po Velikonocích), stála by nějaká ta finta za hřích.
Podle videí, která kolují po internetu, stačí oloupat jen špičky vejce a bílek se pak vzniklými otvory jednoduše vyfoukne. "Myslím, že mám docela silné plíce, ale kdybych to takto měl dělat pravidelně, tak vypustím duši," komentoval výsledek. "To radši vezmu vajíčko a obyčejně ho oloupu," uzavřel pokus, na který se můžete podívat na prvním videu.
Zároveň ale doporučuje: "Tato metoda není nijak nová, ale skutečně se vyplatí jen u úplně čerstvých vajec, které lze jen velmi špatně loupat – bílek se neodděluje od skořápky. Pokud tedy zjistíte, že jste natrefili na podobný kousek, tak proč ne."
Slupka z brambor po namočení do ledové vody
Brambory ve slupce vaříme hlavně na Vánoce, když připravujeme bramborový salát. Kvůli chuti se ale doporučuje vařit brambory ve slupce i normálně, to ale skoro nikdo nedělá kvůli "nimračce" spojené s loupáním.
Podle internetové rady by mělo stačit bramboru na pět vteřin namočit do zhruba 6 °C studené vody a slupka z ní sjede jako po másle.
Vyzkoušeli jsme několik odrůd, pozdní i rané, výsledek byl katastrofální v obou případech. Slupka na bramboře seděla tak pevně, že při silnějším stisku (ve snaze ji sundat) se brambora prostě rozpadla.
"Tak toto je marné. Prostě musíte být trpělivý, vzít loupací nožík a práci udělat ručně," říká Konopka, "anebo mají ve světě odrůdy brambor, které se u nás neprodávají." Jak probíhal pokus se podívejte na videu.
Zkoušeli jste něco podobného? A fungovalo to? Podělte se s ostatními v diskusi.