V bio extra panenských olivových olejích se našly stopy DDT

  9:00aktualizováno  9:00
Ve třech extra panenských olivových olejích byly stopy po insekticidu DDT, který je v evropském zemědělství zakázaný používat už zhruba čtyřicet let. Prokázal to test celkem sedmnácti olejů, který provedl spotřebitelský časopis dTest.
Spotřeba a oblíbenost olivových olejů u nás strmě stoupá. Ilustrační foto.

Spotřeba a oblíbenost olivových olejů u nás strmě stoupá. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Extra panenský olivový olej je na trhu ten nejkvalitnější, jaký lze sehnat. Za poměrně vysokou cenu tedy zákazník očekává kvalitu. Test 17 olejů ale ukázal, že ne všechny oleje splnily to, co se od nich očekávalo.

Nejenže u sedmi z nich chyběly formální podmínky, jako uvedení země původu, u tří testy dokonce prokázaly stopy insekticidu DDT. Byl to olej pro děti Basso (76 Kč/100 ml), Billa/naše bio (32 Kč/100 ml) a Borges 100 % Hojiblanca (23 Kč/100 ml) (část výsledků volně ke stažení zde).

"DDT se rozkládá jen velmi pomalu, ve vodě se nerozpouští, takže přetrvává v půdě a hromadí se v tuku živočichů. V lidském těle se kumuluje v tuku a játrech, při kojení přechází do mateřského mléka," uvádí Ida Rozová, šéfredaktorka časopisu dTest.

Zároveň dodává, že naměřené hodnoty DDT sice nepřekročily v EU stanovený limit, nicméně v bio olejích by tato toxická látka být neměla. "V této situaci je nedohledatelné, odkud pocházely olivy, protože na etiketách těchto olejů chyběla země původu," pokračuje.

Test ukázal, že olivy k výrobě extra panenských olejů nejsou pečlivě vybírány. Dokládá to přítomnost zbytků pesticidů, které se našly v 15 ze 17 testovaných výrobků. Olej Bertolli, který měl nulové nálezy pesticidů, obsahoval karcinogenní polycyklické aromatické uhlovodíky, jejichž přítomnost může být signálem i nevhodného způsobu zpracování oliv.

V celkovém hodnocení nakonec nejlépe vyšly oleje v nižší cenové hladině.

Jak se dělí olivové oleje

Podle Prováděcího nařízení Komise (EU) č. 29/2012 o obchodních normách pro olivový olej. Dělí olej do čtyř jakostních kategorií.

Extra panenský je výběrová jakost olivového oleje získaného přímo z oliv pouze mechanickými postupy.

Panenský je olivový olej získaný přímo z oliv pouze mechanickými postupy.

Olivový olej obsahující směs rafinovaného olivového oleje a panenského olivového oleje obsahuje pouze rafinovaný olivový olej a olej získaný přímo z oliv.

Olej z pokrutin obsahuje pouze směs oleje získaného zpracováním zbytků po extrakci olivového oleje a oleje získaného přímo z oliv. Nebo to může být olivový olej obsahující pouze olej získaný zpracováním pokrutin.

Autor:

Tipy na jaro


Nejčtenější

Pohlreich: Tuhle omáčku se, chlapci, naučte. Žádná jí neodolá

Filet mignon v košilce ze slaniny s estragonovou omáčkou a pečenou jarní...

Ve druhém pokračování Pohlreichovy show Rozpal to, šéfe! rozebral kuchař ten nejdražší a nejjemnější kus hovězího, tedy...

UHO stále žije. V restauracích se maskuje za přírodní šťávu

Základní omáčka, kterou v restauraci najdete u receptů s jídlem přelitým šťávou.

Tradiční česká rychlovka z jídelen v podobě UHO, tedy univerzální hnědé omáčky, stále přežívá v řadě hospod a...

Odis je ideální psí společník z Ukrajiny, miluje sport i lenošení na gauči

Toto plemeno se skvěle hodí na všemožné psí sporty.

Ukrajinský odis je univerzální společník vhodný jak pro sport, tak lenošení na gauči. Je to vynikající rodinný...

Rodinnou zahradu na kraji města architekti propojili s okolní krajinou

Z nudné smutné placky u novostavby rodinného domku vytvořili architekti se...

Mladí manželé z Českolipska měli už při výstavbě domu jasno v tom, že si nechají od architekta navrhnout i zahradu. Jen...

Městské včelaření není výhra. Včely berou potravu ostatním opylovačům

Včelařka Dagmar Šormová

Městské včelaření je hit posledních let. Vlastním medem se chlubí i mnohé hotely u nás a nabízejí ho hostům jako bonus....

Další z rubriky

UHO stále žije. V restauracích se maskuje za přírodní šťávu

Základní omáčka, kterou v restauraci najdete u receptů s jídlem přelitým šťávou.

Tradiční česká rychlovka z jídelen v podobě UHO, tedy univerzální hnědé omáčky, stále přežívá v řadě hospod a...

Kuře v jogurtu podle Pohlreicha. Ozvláštnil ho kurkumou a chilli

Kuřecí plátek nakládaný v jogurtové marinádě

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich jako by naslouchal fanouškům a od poměrně drahého hovězího masa se přesouvá do lidovějších...

Špatná štětka, špatný šťouch. Co musíte vědět, než se pustíte do čištění komína

I když se doba změnila, základ práce je pořád vylézt na střechu a zkontrolovat...

Než poprvé po zimě poprvé roztopíte kamna na chatě nebo chalupě, měli byste si připomenout, že dobře vyčištěný a...

Najdete na iDNES.cz