Test 50 značek lahvových piv odhalil ve 33 z nich škodlivé mykotoxiny

  11:32aktualizováno  11:32
Časopis dTest odhalil přítomnost škodlivých mykotoxinů v pivech 33 různých značek. Vypití pouhého litru piva s nejvyšším naměřeným obsahem mykotoxinů může způsobit zdravotní obtíže.
Nejvíce mykotoxinů bylo při testu naměřeno ve tmavém pivu Svijanská kněžna. Ilustrační snímek

Nejvíce mykotoxinů bylo při testu naměřeno ve tmavém pivu Svijanská kněžna. Ilustrační snímek | foto: Radek PetrášekČTK

Nejvíce mykotoxinů obsahovalo tmavé pivo Svijany - Svijanská kněžna s 5,2 % alkoholu. Litr uvedeného nápoje jich obsahoval 85 mikrogramů, což je množství překračující tolerovatelnou denní dávku.

Mykotoxiny

Mykotoxiny jsou škodlivé látky produkované zejména plísněmi (mikroskopickými vláknitými houbami).

Téměř všechny mykotoxiny poškozují játra a ledviny a negativně působí na imunitní systém, některé jsou potenciálně karcinogenní. Příjem určitých mykotoxinů lidmi a zvířaty může vést k poškození jater, trávicího traktu, k rakovině a odumírání svaloviny. Mykotoxiny námele vyvolávají halucinace a svalové křeče.

Dalším důsledkem jsou poruchy krevního oběhu, které po delší době mohou vést k odumírání končetin.

Test odhalil celkem pět výrobků, které obsahovaly vyšší podíl mykotoxinů. Řadila se k nim speciální piva Primátor polotmavý 13 %, Žatec Sváteční speciál, Primátor Rytířský 21 % a Vyškovské pivo Tmavý džbán, které se řadí mezi ležáky. K překročení poloviny přípustné denní dávky stačí průměrnému jedinci vypít pouhý litr některého z nich.

"Sdružení dTest podalo ke všem pěti uvedeným výrobkům podnět na Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci, která naše zjištění nyní prověřuje," uvedl manažer testování časopisu dTest Václav Beneš.

Pivo je ovšem poněkud paradoxně potravinou, na niž se limity pro obsah mykotoxinů nevztahují.

Negativní zdravotní důsledky příjmu mykotoxinů se projevují především při opakované konzumaci. Jejich dlouhodobé působení může vést až k oslabení imunity.

Piva kvalitní a za akční ceny

Kvalitní piva za akční ceny vybírejte na portálu AkcniCeny.cz

Jedovaté látky přecházejí do piva z plesnivého ječmene pro výrobu sladu. V minulosti se předcházelo vzniku plísní střídáním pěstování nepříbuzných plodin, od čehož zemědělci v posledních letech ustupují. Podpora a dotace bioplynových stanic vedou k rozšířenému pěstování kukuřice, která je považována za vůbec nejhorší předplodinu pro sladovnický ječmen.

"Denní přípustná dávka předmětného mykotoxinu se stanovuje velmi jednoduše. Na jeden kilogram hmotnosti jej může přijmout člověk jeden mikrogram. Vyšší dávky mykotoxinů se pak mohou projevovat například bolestmi hlavy či nevolností," podotkl Beneš.

Výrobce Svijan se brání

"Vzhledem k závažnosti výsledků testu časopisu dTest jsme neprodleně odeslali k rozboru do akreditované laboratoře Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského v Brně inkriminovanou Svijanskou Kněžnu s datem spotřeby do 29. 5. 2013 a 14 vzorků sladu, který byl v této době použit pro výrobu všech našich piv," napsala Petra Winklerová, mluvčí Pivovaru Svijany.

"K rozboru jsme odeslali rovněž vzorky dalších osmi druhů svijanských piv distribuovaných v současné době. Dnes jsme obdrželi výsledky, které se diametrálně liší od výsledků zveřejněných časopisem dTest. Svijanská Kněžna s datem expirace 29. 5. 2013 obsahuje podle výsledků akreditované laboratoře Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského v Brně 16,9 mikrogramů deoxynivalenolu na 1 litr a 0,27 mikrogramů deoxynivalenolu-3-glukosidu na 1 litr, což jsou hodnoty téměř pětkrát, respektive 259krát nižší, než ve svém testu uvedl časopis dTest, a dokladují, že svijanské pivo je naprosto nezávadné," diskutují o výsledcích časopisu dTest.

"Informací, která nás velmi znepokojuje, je to, že časopis dTest odmítl na telefonický dotaz sdělit, ve kterých laboratořích vzorky piv testoval. Šíření informací na základě nedoložených výsledků testu v časopise dTest proto považujeme za šíření poplašné zprávy s cílem poškodit náš pivovar a vyvodíme z něj právní důsledky v podobě dnes podávaného trestního oznámení," píše mluvčí Winklerová. Celé prohlášení Pivovaru Svijany ke kauze najdete zde.

Na to odpovídá Mikola Švábová z dTestu. "Ano, je pravda, že jména laboratoří a zkušeben nesdělujeme. Je to princip, který uplatňujeme u všech testů. Nejedná se tedy o žádné zatajování informací ve vztahu k testu piv. Je to pravidlo, které uplatňujeme u testů jakýchkoliv výrobků proto, abychom podpořili nezávislost našich testů a omezili možný vliv různých subjektů na testování," reaguje.

Co se týká výsledků tohoto testu, redakce dTestu si podle Švábové stojí za čísly, které jí laboratoř dodala. "Samozřejmě máme k dispozici referenční vzorky, to je neotevřená piva stejné šarže, takže je kdykoli možno znovu ověřit zjištěné hodnoty."

Autor:

Nejčtenější

Jan Punčochář, jeden z nejlepších českých kuchařů, rozjíždí vlastní podnik

Restaurace U Matěje, kterou v dubnu otevře Jan Punčochář.

Před časem se roznesla zpráva, že jeden z nejžádanějších pražských šéfkuchařů končí v restauraci Grand Cru. Od dubna...

Za lány bledulí míří tisíce turistů, ze vsi se na měsíc stalo parkoviště

Když vyjde počasí, vypadá to v rezervaci zhruba takto. Mezi lány bledulí se...

Poslové jara jsou tady, hlásí lidé z Chlébského na Bystřicku. Vesnička na pomezí Vysočiny a Jihomoravského kraje se...

Hledám zmizelé příběhy, říká tvůrce legendárních papírových modelů

Architekt a tvůrce legendárních papírových vystřihovánek Richard Vyškovský

Jeho populární papírové modely pobláznily generace českých dětí. Architekt Richard Vyškovský je legenda vystřihovánek,...

Amuse bouche, clafoutis, gravlax, entrecôte. Průvodce jídelním lístkem

Chateaubriand je dvojnásobně tlustý steak ze svíčkové, asi 6 až 7 cm silný.

Dokonce i váš hostinský se zdánlivě zbláznil a má jídelníček plný cizích názvů pokrmů? Při návštěvě restaurace někdy...

KVÍZ: Otestujte se, co víte o jarní přírodě v Česku

Co víte o naší jarní přírodě? Úplně postačí, pokud se v ní umíte chovat. Víte...

Nemusíte být zrovna kovaní zoologové nebo odborníci přes tuzemskou flóru, nikdy ovšem nevíte, kdy se vám může vědění o...

Další z rubriky

Jarního úklidu se nemusíte bát. Stačí, když si ho pořádně rozplánujete

Úklid nemusí být postrachem, pokud si ho dobře naplánujete.

První jarní sluneční paprsky dokážou odhalit, kolik prachu a špíny jsme přes zimu přehlédli. Příchod jara přímo vyzývá...

Amuse bouche, clafoutis, gravlax, entrecôte. Průvodce jídelním lístkem

Chateaubriand je dvojnásobně tlustý steak ze svíčkové, asi 6 až 7 cm silný.

Dokonce i váš hostinský se zdánlivě zbláznil a má jídelníček plný cizích názvů pokrmů? Při návštěvě restaurace někdy...

Údržbu domova zvládnou Češi z velké části svépomocí, ukázal průzkum

Drobné opravy většinou zvládáme sami.

Na práci řemeslníků dovedou Češi výrazně ušetřit. Více než polovina lidí by se totiž sama pustila například do zbourání...

Advantage Consulting, s.r.o.
INTERNÍ AUDITOR - KONTROLA FIREMNÍCH PROCESŮ

Advantage Consulting, s.r.o.
Plzeňský kraj
nabízený plat: 40 000 - 50 000 Kč

Najdete na iDNES.cz