Richard Burnog se u grilu pouští i do komplikovanějších receptů, jako je hovězí svíčková s pepřovou omáčkou, zelenými fazolkami na slanině a grilovaným plněným žampionem.
Zde najdete jednotlivé položky menu:
Pepřová omáčka:
- 1 bílá cibule nakrájená najemno
- nakládaný zelený pepř
- 2 stroužky česneku
- smetana (33%)
- 250 ml hovězího vývaru
Na pánvi zpěníme cibulku na přepuštěném másle dozlatova. Poté přidáme nakládaný zelený pepř a propasírovaný česnek a ještě zhruba minutu lehce smažíme. Dále přidáme 33% smetanu a hovězí vývar, posypeme pepřem a necháme vařit. Za cca 30 minut se vývar vyvaří a omáčka zhoustne a zhnědne.
Zelené fazolky:
- zelené fazolky zmražené
- slanina nakrájená na kousky
Zelené fazolky dáme do hrnce s vařicí vodou (nemusíme rozmrazovat) a krátce povaříme. Jakmile změknou, scedíme je a posypeme pepřem a solí. Na pánvi usmažíme nakrájenou slaninu dle chutí (každý má rád slaninu propečenou jinak) a přidáme fazolky. Zlehka promícháme a osmahneme, aby se chutě prolnuly.
Plněné žampiony:
- větší žampiony
- slanina nakrájená na drobno
- plátky sýra Cheddar
Z žampionů odstraníme nožičku a trošku vydlabeme vnitřek, položíme je „hlavou vzhůru“. Do hlaviček dáme trochu nakrájené slaniny, přikryjeme ji sýrem a zlehka posypeme pepřem a solí.
Žampiony poté grilujeme nejprve na středním ohni a pak je přesuneme do nepřímé zóny. Tak žampion necháme, dokud nezhnědne a sýr se nerozteče.
Hovězí svíčková
Z uleželého kusu hovězí svíčkové (poraďte se případně v řeznictví - hlavně ale negrilujte mladé maso) ukrojte steaky silné přibližně 2 cm.
Maso z obou stran posypte čerstvě namletým pepřem a hrubozrnnou solí a potřete olivovým olejem a nechte hodinu odpočinout. Kdo má rád výraznější chutě, může svíčkovou zlehka posypat granulovaným česnekem.
Steak grilujeme na přímém žáru (200-220 °C) zhruba 2 minuty z každé strany. Poté necháme v nepřímé zóně ještě cca 5 minut v teple dojít. Šťáva se tak vsákne zpátky do masa.