Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

VIDEO: V Severní Karolíně věří v boha, lásku k zemi a grilování

Šéfkuchař Andrew Zimmern v dalším díle Bizarních jídel na Prima Zoom zamířil do Severní Karolíny na jihovýchodě USA. Místní se upínají k tradicím, jimiž jsou podle něj hlavně láska k rodné zemi, bohu… a grilování. A tak se podíval, jak se tu tradice promítá do praxe.

„Spousta lidí věří, že svatý grál grilování se nachází v restauraci u dálnice 11 ve městečku Ayden ležícím asi padesát kilometrů od Atlantského oceánu. Je to podnik, u kterého se stojí fronty už od rána a zvuk sekáčků ujišťuje i venku čekající, že se griluje, peče a porcuje jejich oblíbená pochoutka,“ říká Zimmern.

Tajemství jejich kuchyně spočívá v tom, že používají prasata od místního farmáře, a to už plných čtyřicet let. Pak půlky prasat opatrně osmnáct hodin grilují na dřevěném uhlí, dokud není kůže tak vypečená, že křupe.

„Jsou při tom vlastně jenom dvě ingredience: prase a dřevo,“ říká majitel podniku. Když se pak maso dostane na krájecí špalek, naseká se i s těmi kůžičkami, takže se dostanou do každé servírované porce a při každém skusu pěkně křupnou. To je mimo koření jedním z poznávacích znaků místní speciality.

Celý vepř na dřevěném uhlí nakonec ochucený octem, to je severokarolinský způsob, který tu vaří už od roku 1947, kdy sedmnáctiletý Pete Jones otevřel svůj podnik Skylite Inn. Na přípravu týdně padnou tři fůry dřeva, na kterém ugrilují čtyřicet prasat.

Nenajdete tu žádné vymoženosti moderní technologie. Nad víkem grilu otevírajícím se protiváhou betonových tvárnic na provaze by se nejspíš mnohý moderní kuchtík ušklíbl. „Když to funguje, není proč to měnit,“ říká však majitel podniku.

Jejich maso se nepodává s omáčkou. Jen se posype směsí soli a pepře, pálivého koření a zalije octem. Jde jim o to, aby nezanikly chutě, které se vytvořily během těch osmnácti hodin grilování nad tvrdým dřevem.

Bizarní jídla

Bizarní jídla na Prima Zoom můžete sledovat každé pondělí večer, reprízu ve čtvrtek v podvečer.

To však není jediná štace, kterou Zimmern v Severní Karolíně navštívil. Zalíbilo se mu například i v oblasti řeky Neuse, kde se v bažinatých oblastech přemnožili divočáci. 

Místní mají povolení divočáky lovit a tak není divu, že se tu záhy rozvinul i způsob, jak si s masem poradit. Jedním z nejoblíbenějších je výroba klobás z divokých prasat. 

Maso rozemelou, naplní do střívka, několik dní nechají sušit a pak vyudí nad studeným kouřem, což trvá další tři dny. Celý proces je symbolem toho, že se tu dodržují tradice předků. 

Klobásy ručně plní na prehistorickém strojku, vážou je způsobem, jemuž je naučili rodiče. Což je věc, která je na Severní Karolíně typická.

A to je leitmotivem aktuálního dílu – žádná bizarní jídla, prostě návrat k tradicím.

Autor:
  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Krvavá i bílá svída jsou krásné celý rok i jako živý plot. Snadno se množí

2. května 2024

Ještě nemáte na zahradě žádnou svídu? Pak je nejvyšší čas ji vysadit, neboť tyto odolné okrasné...

Váš mazlíček může v květnu hrát o deku, granule a kapsičky pro psy a kočky

1. května 2024  1:05

Pokud máte doma roztomilého králíčka, kočku, psa, ještěrku nebo třeba koně, můžete si zahrát v...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...