Kateřina Suchanová

Kateřina Suchanová | foto: BLK Slavia/ Pavel Lebeda(spor-pics.cz)

Basketbalistky 3x3 se připravují na kvalifikaci o OH, v týmu je i Suchanová

  • 0
S vicemistryní světa z roku 2010 Kateřinou Suchanovou se připravují české basketbalistky na olympijskou kvalifikaci ve hře 3x3. Tým převzala staronová trenérka a bývalá hráčka Michaela Uhrová. Svaz o tom informoval na svém webu. Kvalifikace o hry v Paříži se uskuteční od 16. do 19. května v Debrecínu.

„Rozhodnutí převzít reprezentaci jsem zvažovala velmi rychle, protože nás tlačil čas. Oslovil mě generální sekretář federace Michal Šob a domluvili jsme se na rychlé akci v rámci olympijské kvalifikace,“ uvedla Uhrová.

Pro boj o Paříž nahradila Radka Šnábla. „Projednávala jsem to i s trenéry klučičího týmu Ondrou Dygrýnem a Martinem Novákem. U týmu jsou připravené holky, které znám z dřívějška, sledovala jsem je na Women ?s Series, tak jsem řekla, že vypomůžu. Podařilo se to skloubit v rámci rodinných a dalších povinností. Příprava probíhá podle očekávání, jen nám chybí soupeři na hraní, ale přístup holek a intenzita tréninků je skvělá,“ doplnila Uhrová.

Češky zahájily přípravu ve druhé polovině dubna v Nymburku s devíti hráčkami. Nyní je jich v týmu šest. Vedle účastnice olympiád v Pekingu 2008 a Londýna 2012 Suchanové, která hrála v posledních sezonách za pražskou Slavii, jsou to Petra Malíková, Karolína Šotolová a Kateřina Galíčková z KP Brno, Alžběta Levínská ze Slovanky a Anna Rylichová z Chomutova.

Nominaci Uhrová uzavře po soustředění, které se uskuteční od 7. do 11. května. „Máme seznam šestnácti hráček, které jsou akreditované pro případný olympijský turnaj, ale pro kvalifikaci máme částečně volnou ruku, kdy musí být z nahlášené šestice hráček čtyři v top deset domácího žebříčku a další dvě mohou být libovolné. Nominace se dá udělat až na poslední chvíli den před turnajem, ale budeme to vědět dříve a hráčky také,“ uvedla Uhrová.

V Maďarsku se o tři postupová místa utká 16 celků. Češky se v základní skupině B střetnou s Litvou, Chile a Kanadou, do další fáze postoupí dva.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž