Broskvová marmeláda s brandy
Na 5 sklenic (o objemu cca 200 ml):
- asi 1 300 g zralých broskví
- 500 g želírovacího cukru 2:1
- šťáva z jednoho citronu
- 4 lžíce brandy
- 1 vanilkový lusk
Broskve spaříme v horké vodě a oloupeme. Rozkrojíme je, zbavíme pecky a nakrájíme na malé kousky. Odvážíme si 1 000 g. Odvážené broskve promícháme s cukrem a citronovou šťávou. Přidáme k nim dřeň z vanilky a necháme je asi dvě hodiny odležet.
Po odležení směs přivedeme k varu a necháme asi 5 minut slabě probublávat. Odstavíme ji a vmícháme do ní brandy.
Horkou marmeládu rozlijeme do skleniček (plníme až po okraj). Skleničky uzavřeme a na 5 minut postavíme na víčko.
Kořeněné višně s rozmarýnem
Na 4 sklenice (o objemu cca 250 ml):
- 1 500 g višní
- šťáva ze 2 citronů
- půl lžičky skořice
- 1 hvězdička badyánu
- 2 hřebíčky
- 2 lžíce sušeného rozmarýnu
- 350 g třtinového cukru
- 35 g želírovacího cukru (3:1)
- 5 lžic medu
Višně opereme, vypeckujeme a nasypeme do širšího nízkého kastrůlku. Pokapeme citronovou šťávou, přivedeme k varu a vaříme asi 20 minut. Skořici, badyán a hřebíčky zabalíme do čisté gázy a balíček vložíme k ovoci. Pak přidáme rozmarýn, třtinový i želírovací cukr a vaříme dalších 10 minut.
Kastrol sundáme z plotny a vyndáme balíček s kořením. Do horké marmelády zamícháme med a hotovou marmeládu naplníme do skleniček, zavíčkujeme a 20 minut sterilujeme v zavařovacím hrnci při 80 °C. Uchováváme v temnu a chladu.
VIDEO: Domácí marmeláda bez chemie? Jde to a je naprosto skvělá |
Meruňkový džem s čokoládou
Na 4 skleničky (o objemu cca 150 ml):
- 500 g hodně vyzrálých meruněk
- 1 lžíce citronové šťávy
- 200 g želírovacího cukru
- 100 g hořké čokolády
- 20 ml smetany ke šlehání
Meruňky očistíme, vypeckujeme a nakrájíme na kousky. Dáme je do hrnce společně s citronovou šťávou.
Přivedeme k varu a necháme rozvařit úplně, případně můžeme i rozmixovat. Pak přidáme želírovací cukr a povaříme 5 minut. Odstavíme a necháme mírně vychladnout.
Pak naplníme do nízkých skleniček asi 2 cm pod okraj a necháme vychladnout úplně.
Čokoládu rozpustíme v horké vodní lázni a přidáme horkou smetanu. Dobře promícháme a naplníme do skleniček s džemem. Vrstva čokolády by měla být asi 2 cm vysoká. Skleničky uzavřeme a skladujeme v chladničce, kde vydrží asi 1 měsíc.
Malinové želé s levandulí
Na 5 skleniček (o objemu cca 380 ml):
- 1 700 g malin
- 1 000 g želírovacího cukru
- šťáva z 1 citronu
- 1 lžíce sušené levandule
Maliny očistíme a omyjeme, asi 200 g rozdělíme do zavařovacích skleniček. Zbytek malin nasypeme do nízké a široké nádoby, kde je podlijeme malým množstvím vody, přivedeme k varu a rozvaříme.
Rozvařenou směs přecedíme přes jemné plátno a tekutinu opět přivedeme k varu, postupně přidáváme cukr a dále vaříme. Jakmile směs začne tuhnout, přidáme citronovou šťávu s levandulí, sebereme pěnu a horkým rosolem zalijeme maliny ve skleničkách. Sterilujeme cca 10 minut při 85 °C.
Zavařujte o sto šest. Základem úspěchu je desatero rad našich babiček |