Recepty na neotřelé marmelády překvapí. Zkuste přidat čokoládu či brandy

  • 0
Chcete z letošní ovocné úrody vyrobit něco jiného než meruňkovou marmeládu podle babiččina receptu? Vyzkoušejte naše netradiční kombinace a užívejte si chuť sladkého ovoce třeba i uprostřed zimy. Postupně zpracovávat můžete i ovoce, které jste stihli jen zmrazit.

Broskvová marmeláda s brandy

Broskvová marmeláda s brandy

Na 5 sklenic (o objemu cca 200 ml):

  • asi 1 300 g zralých broskví
  • 500 g želírovacího cukru 2:1
  • šťáva z jednoho citronu
  • 4 lžíce brandy
  • 1 vanilkový lusk

Broskve spaříme v horké vodě a oloupeme. Rozkrojíme je, zbavíme pecky a nakrájíme na malé kousky. Odvážíme si 1 000 g. Odvážené broskve promícháme s cukrem a citronovou šťávou. Přidáme k nim dřeň z vanilky a necháme je asi dvě hodiny odležet.

Po odležení směs přivedeme k varu a necháme asi 5 minut slabě probublávat. Odstavíme ji a vmícháme do ní brandy.

Horkou marmeládu rozlijeme do skleniček (plníme až po okraj). Skleničky uzavřeme a na 5 minut postavíme na víčko.

Kořeněné višně s rozmarýnem

Kořeněné višně s rozmarýnem

Na 4 sklenice (o objemu cca 250 ml):

  • 1 500 g višní
  • šťáva ze 2 citronů
  • půl lžičky skořice
  • 1 hvězdička badyánu
  • 2 hřebíčky
  • 2 lžíce sušeného rozmarýnu
  • 350 g třtinového cukru
  • 35 g želírovacího cukru (3:1)
  • 5 lžic medu

Višně opereme, vypeckujeme a nasypeme do širšího nízkého kastrůlku. Pokapeme citronovou šťávou, přivedeme k varu a vaříme asi 20 minut. Skořici, badyán a hřebíčky zabalíme do čisté gázy a balíček vložíme k ovoci. Pak přidáme rozmarýn, třtinový i želírovací cukr a vaříme dalších 10 minut.

Kastrol sundáme z plotny a vyndáme balíček s kořením. Do horké marmelády zamícháme med a hotovou marmeládu naplníme do skleniček, zavíčkujeme a 20 minut sterilujeme v zavařovacím hrnci při 80 °C. Uchováváme v temnu a chladu.

VIDEO: Domácí marmeláda bez chemie? Jde to a je naprosto skvělá

Meruňkový džem s čokoládou

Meruňkový džem s čokoládou

Na 4 skleničky (o objemu cca 150 ml):

  • 500 g hodně vyzrálých meruněk
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 200 g želírovacího cukru
  • 100 g hořké čokolády
  • 20 ml smetany ke šlehání

Meruňky očistíme, vypeckujeme a nakrájíme na kousky. Dáme je do hrnce společně s citronovou šťávou.

Přivedeme k varu a necháme rozvařit úplně, případně můžeme i rozmixovat. Pak přidáme želírovací cukr a povaříme 5 minut. Odstavíme a necháme mírně vychladnout.

Pak naplníme do nízkých skleniček asi 2 cm pod okraj a necháme vychladnout úplně.

Čokoládu rozpustíme v horké vodní lázni a přidáme horkou smetanu. Dobře promícháme a naplníme do skleniček s džemem. Vrstva čokolády by měla být asi 2 cm vysoká. Skleničky uzavřeme a skladujeme v chladničce, kde vydrží asi 1 měsíc.

Malinové želé s levandulí

Malinové želé s levandulí

Na 5 skleniček (o objemu cca 380 ml):

  • 1 700 g malin
  • 1 000 g želírovacího cukru
  • šťáva z 1 citronu
  • 1 lžíce sušené levandule

Maliny očistíme a omyjeme, asi 200 g rozdělíme do zavařovacích skleniček. Zbytek malin nasypeme do nízké a široké nádoby, kde je podlijeme malým množstvím vody, přivedeme k varu a rozvaříme.

Rozvařenou směs přecedíme přes jemné plátno a tekutinu opět přivedeme k varu, postupně přidáváme cukr a dále vaříme. Jakmile směs začne tuhnout, přidáme citronovou šťávu s levandulí, sebereme pěnu a horkým rosolem zalijeme maliny ve skleničkách. Sterilujeme cca 10 minut při 85 °C.

Zavařujte o sto šest. Základem úspěchu je desatero rad našich babiček