Přípravu pomazánky si užijte, je to radost. Jde totiž o recept z kuchařky s podtitulem "uvařte, zabalte a věnujte jedlý dárek", kterou zhruba před deseti dny v Pekingu ocenili "Oscarem pro kuchařky" jako tu s nejkrásnějším designem.
Příprava pomazánky krok za krokem
Na 6 skleniček oříškovo-čokoládové pomazánky budete potřebovat:
100 g loupaných lískových oříšků, 100 g loupaných mandlí, 2 konzervy slazeného kondenzovaného mléka, 200 g nasekané kvalitní mléčné čokolády, 200 g nasekané kvalitní bílé čokolády a špetku mletého kardamomu.
Jak láska prochází kuchyní |
K pomazánce můžete rovnou napéct i linecké žabky, na kterých si děti také s chutí smlsnou. Na ty si připravte: 150 g hladké mouky, 100 g změklého másla, 75 g cukru moučky, půl sáčku vanilkového cukru a 1 žloutek.
Oříšky a mandle opražte - každý druh zvlášť - na sucho na pánvi a ještě horké (opět zvlášť) rozmixujte na hladkou kaši.
Jeden druh čokolády s kondenzovaným mlékem z jedné konzervy vložte do misky z varného skla nebo nerezu a ve vodní lázni nechte pomalu rozpustit. Vymíchejte směs v hladkou hmotu a vmíchejte do ní malou špetku mletého kardamomu. Totéž proveďte také s druhou čokoládou a druhým mlékem.
Hmotu z bílé čokolády pak promíchejte s rozmixovanými mandlemi a hmotu z mléčné čokolády s lískovými oříšky. Poté oběma pomazánkami naplňte menší zavařovací skleničky a oba druhy přitom střídejte, aby vznikly jakési pruhy. Po vzoru Denisy pak ke každé skleničce můžete saténovou stuhou přivázat jednorázovou dřevěnou lžičku a přidat k ní i pár lineckých žabek.
Kuchařka pro chuť i okoKnihu Láska prochází kuchyní koupíte se slevou na Knihy.iDNES.cz |
Žabky ovšem ještě musíte napéct, což ale také není nic složitého. Připravenou hladkou mouku (viz seznam ingrediencí výše) prostě prosijte na vál, přidejte změklé máslo, cukr a žloutek a vypracujte vláčné těsto. To zabalte do potravinové fólie, aby neoschlo, a dejte ho alespoň na hodinu odležet do chladničky.
Troubu předehřejte na 200 °C. Formičky ve tvaru žabek (případně jiné) vymažte máslem a plňte odleželým těstem do dvou třetin. Pečte dozlatova, potrvá to ani ne deset minut, hotové žabky přesuňte i s formou na mřížku, ještě teplé vyklápějte, nechte vychladnou a můžete je dětem vydat v plen.
Zkusili jste si recept z kuchařky s "Oscarem" za design
Tvořivá kuchařka Láska prochází kuchyní, kterou nakladatelství Smart Press vydalo na podzim roku 2013, získala první místo v kategorii design na prestižní soutěži Gourmand World Cookbook Awards 2014, která proběhla ve dnech 19. až 22. května 2014 v Číně. (O českých úspěších v roce 2012 čtěte zde.)
O autorce Denise Bartošové |
Kniha bojovala s finalisty ze sedmi států, takže Adéla Hálková, šéfredaktorka nakladatelství Smart Press, byla z nečekaného vítězství nadšená: "Odvézt si z celosvětové soutěže, kde figurují nádherné anglické, francouzské, španělské kuchařky, a nejen ty, první místo, je pro nás obrovskou ctí. A odvézt si první místo z kategorie design, v níž se objevuje výběr jen těch nejoriginálnějších titulů, je pro nás stav snový."
Po úspěchu Martina Škody, který si předloni z této soutěže odvezl bronz za svoji prvotinu Škoda nevařit (více zde), se tak nyní těší z medaile další autorka ze stáje Smart Pressu. "Pro každého autora je jeho kniha ta nejkrásnější, je to jeho dítě. Jsem moc šťastná, že to tak cítí i porotci a snad i někteří čtenáři," dojala se Denisa Bartošová, jejíž kniha od 21. května nese hrdý titul Best in The World.
Podle Martina Škody můžete dětem připravit třeba jablečný crumble:
3. května 2013 |
Autorkou fotografií použitých v knížce je Alena Hrbková, o originální layout a vazbu se zasloužil David Bartoš. I díky nim tuto neobvyklou kuchařku opravdu jen tak nepřehlédnete. Málokterý nakladatel dnes půjde do rizika zvýšených nákladů na titul jen proto, aby do jeho tvrdých titulních desek vyřízl oválný otvor a podtrhl tak jeho romantické ladění.