Celý rok očekávané rané brambory

Celý rok očekávané rané brambory | foto: Anna Grosmanová

Rané brambory si nepleťte s novými. Nikdy je neskladujte v lednici

  • 13
Rané brambory jsou něco jiného než nové. Ty se na rozdíl od raných sklízejí v plné zralosti a jsou to brambory jiné odrůdy, navíc obvykle z dovozu. Na tom není nic špatného, takové brambory mohou být také chuťově velmi dobré. Jen je třeba je nezaměnit za dlouho očekávané české rané.

1. Co jsou rané brambory

Rané brambory jsou odrůdou specifické pro svojí brzkou sklizeň. Mají tenkou slupku a obvykle je potkáváme v tuzemských obchodech od května do července. 

Letos byl nástup o něco opožděnější a začal blíže k červnu, a tak můžeme očekávat lehké prodloužení sezony do konce července, možná i kousku srpna.

2. Jak je skladovat

Rané brambory, stejně jako jakékoliv jiné, je třeba skladovat mimo dosah slunečního světla. Hlíza na slunci okamžitě začne fotosyntetizovat, a to vede k jejímu zelenání a změně chuti. 

Je třeba je proto uložit mimo světlo a ideálně do teploty 15–20 °C. Rané brambory je obecně nejlépe zkonzumovat co nejdříve. 

Vysoký obsah vody jim ani nedává dobrý předpoklad pro skladování. Stejně tak není vhodné skladování brambor v ledničce, kvůli vysoké vlhkosti.

Rané brambory není třeba loupat. Pokud se ale chystáte to přece jen udělat, doporučujeme je uvařit ve slupce, zchladit studenou vodou a loupat až potom. Slupka dodává bramborám větší aroma.

3. Jak je zpracovat

Brambory nikdy neházejte do teplé nebo vařící vody. Jejich prudké ohřátí může způsobit jejich rozpadavost. Naopak například vaření nejen raných brambor v kyselém prostředí, způsobí zatuhnutí slupky a takové brambory je nemožné pořádně dovařit.

Rané brambory

Podle délky vegetačního období a termínu sběru dělíme brambory na: velmi rané, rané, středně rané a polopozdní až pozdní.

  • Velmi rané – Adora, Riviera, Anuschka, Impala, Flavia, Colette, Belarosa.
  • Rané odrůdy – Adela, Belana, Bohemia, Elfe, Julinka, Marabel, Malvina, Rosara, Sunita.
  • Středně rané brambory – Agria, Alonso, Almonda, Bela, Concordia, Ditta, Finessa, Galata, Megan, Princesss, Red Lady, Soraya.

4. Co si z nich uvařit

Rané brambory se skvěle hodí na salát. Můžete si udělat salát jak klasický, s majolkou, tak jak ho znáte, ale zkuste třeba i bavorský s vývarem. K němu si můžete dát třeba narychlo osmažené kachní prso.

Bavorský bramborový salát jako příloha ke kachnímu prsu s meruňkovou marmeládou

Bavorský bramborový salát:

Ingredience: 

  • rané brambory
  • ředkvičky
  • cibule
  • vinný ocet
  • slunečnicový nebo řepkový olej
  • drcený kmín
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl
  • lžíce hořčice
  • vývar

Postup:

Den předem si ve slupce uvaříme brambory. Druhý den je oloupeme a nakrájíme na kolečka.

Ředkvičky nakrájíme na tenká kolečka a přidáme na jemnější kostičky nakrájenou cibuli. Vše v míse ochutíme vinným octem, olejem, špetkou drceného kmínu, čerstvě mletým pepřem, solí a lžící hořčice.

Zalijeme horkým kuřecím vývarem, zlehka promícháme a necháme odležet alespoň jednu hodinu v lednici, tak aby se vývar vsákl do brambor. Je možné trošku přidat, dle potřeby.

Na kachnu s meruňkovou marmeládou:

Prso narychlo osmažíme na oleji, aby se zatáhlo a získalo barvu a necháme 2–3 minuty dopéct v troubě (asi 150 °C).

Meruňkovou marmeládu lehce naředíme kuřecím vývarem, tak, aby se s ní dalo pokapat kachní prso, nakrájené na tenké plátky, napíchnuté na špejli. Na ozdobu a dochucení můžeme přidat koriandr. Podáváme společně se studeným salátem.