Sobota 30. května 2020, svátek má Ferdinand
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 30. května 2020 Ferdinand

Pleníme spíž: nenechte zásobu brambor zkazit. Uvařte šulánky

aktualizováno 
Bramborové šulánky jsou geniálně jednoduchým jídlem našich babiček, které můžete podávat ve sladké i slané verzi. Vlastně se s nimi může pracovat podobně jako s italskými nočky, které koupíte hotové běžně v obchodě. Prostě uvaříte a smícháte s tím, co máte rádi, třeba s mákem, špenátem nebo tvarohem.

Varianta s klobáskou | foto: Petr Svoreň

Proč zbytečně chodit do obchodu, když máte zásobu brambor a můžete si je velmi jednoduše vyrobit sami s minimem nákladů. Návod zvládne i kuchař začátečník. 

Fotogalerie

Takto je vaří Petr Svoreň, executive chef brněnského hotelu Passage a mentor hotelů po celém Česku. Pro rodinu je vaří ve vegetariánské variantě s brynzou, pro sebe přidává klobásku nebo uzené maso.

Budete potřebovat: 250 g brambor, 2 vejce, 200 g hrubé mouky (ale záleží na bramborách, někdy to může být i více), sůl, polévkovou lžíci solamylu.

Postup: Uvařené brambory ve slupce necháme vychladnout. Oloupeme a nastrouháme do mísy. Přidáme ostatní suroviny a vypracujeme těsto. 

Suroviny na šulánky běžně najdete ve spíži.

Suroviny na šulánky běžně najdete ve spíži.

Necháme odpočinout v lednici asi 10 minut. Pak vytvarujeme kuličky a z těch šulánky. Vaříme v osolené vodě. 

Vyndáme a necháme okapat a promastíme. Pak je opečeme na oleji, sádle nebo na výpeku ze slaniny. Vaříme, dokud nevyplavou na povrch. Pak ještě asi minutu. Pak dáme do ledové vody. 

„Já musím použít vegetariánskou verzi pro část rodiny, ale pro sebe přihodím klobásu,“ upozorňuje šéfkuchař na další varianty.

Brynzu smícháme se zakysanou smetanou (smetany jen trošičku) a s orestovanou cibulí a česnekem. Kdo nemá rád brynzu, může prohodit se špenátem a doladit opečeným uzeným masem, klobásou.

Autor:
  • Nejčtenější

Víte, co chce vaše kočka říct? Překladatelský manuál vám poradí

Často si lidé nerozumí ani mezi sebou, a to mluví stejnou řečí, natož aby porozuměli své kočce. Přitom určitě stojí za...

OBRAZEM: Balkonová zahrádka i zahradní jezírko. Tak se staví během karantény

Až do 26. května můžete posílat své projekty, kterými jste se bavili v době, kdy bylo více času na práce kolem chalupy....

Exotické krásky milující teplo. V Česku potřebují muškáty zvláštní péči

Premium Muškáty v široké škále zářivých barev zdaleka nepatří jen na venkov. Také okna, terasy či balkony v menších i velkých...

Vepřový tomahawk je hvězdou letních grilů, navíc za rozumné peníze

Vepřový tomahawk steak je zajímavý tím, že obsahuje část masa z krkovičky i bůčku. Je na kosti, což je pro chuť...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Oteplování planety dělá z lesů místo plic hrobaře, dokázali i čeští vědci

Stromy v tropických lesích dovedou i při oteplení vázat velké množství oxidu uhličitého. Teplota však nesmí překročit...

Virus se mění pod rukama. Přírodní izoláty se tak nechovají, vysvětluje Peková

Premium Do povědomí širší veřejnosti se molekulární bioložka a viroložka Soňa Peková z laboratoře Tilia dostala pro své neshody...

Svoboda na dvou kolech Čechy láká. Porovnali jsme nejpopulárnější skútry

Premium Skútr, to znamená hlavně svobodu pohybu namísto stání v kolonách. V porovnání s automobilem nabízí levnější a...

Mám už celé krize dost, hyperbola strachu je šílená, říká šéfkuchař Pohlreich

Premium Když vidíte sedět Zdeňka Pohlreicha v úplně prázdné restauraci Next Door v centru Prahy, kde jste si dřív bez rezervace...

  • Další z rubriky

Jedl jsem už i pokrm servírovaný na holínce, říká šéfkuchař z La Verandy

Premium „Kuchař musí za jídlem cestovat, protože se celý život učí,“ tvrdí Radek David (46), který řadu let patří mezi deset...

Korálové útesy mizí, ryby vymírají. Musíme je chránit jinak, nabádají vědci

Klimatické změny přetvářejí tropické korálové útesy od základu. Dokonce natolik, že to, co jsme se během posledních...

Dvojčata croque monsieur a madame. Francouzský sendvič, hvězda kaváren

Croque Monsieur [krok mesjé] je horký sendvič pocházející z Francie. Název vznikl spojením slov „croquer“ (křupat) a...

Vaření pro kamarády, restart, sport. Jak se kuchaři vyrovnávali s krizí

Jeden ze segmentů, kterého se zavření provozů nejvíce dotklo, je bezpochyby gastronomie a hotelnictví. Nikdo nebyl...

Vodafone měl masivní výpadek. Hodiny nefungovaly prakticky žádné služby

Lidé po celém Česku zaznamenali ve čtvrtek odpoledne výpadky služeb Vodafonu včetně bývalých služeb UPC, ať už šlo o...

Museli jsme prodat chalupu. Dcera se rozvádí a potřebuje peníze, říká Žilková

Veronika Žilková opustila minulý měsíc v Izraeli svého manžela Martina Stropnického a vrátila se do Česka. Její maminka...

Monika Bagárová porodila. Dcera dostala jméno po mamince Muradova

Zpěvačka a porotkyně SuperStar Monika Bagárová (25) je maminkou. Se šťastnou novinkou se pochlubila fanouškům na...

Milenec? Ano, ale nezapomínejte na důležitá pravidla nevěry

Nejen muži, ale i ženy často utíkají za potěchou mimo domov. Hledají si milence, který jim dá to, co ve vlastní ložnici...

Zrušení daně z nabytí nemovitosti budí rozpaky. Kdo na něm vydělá?

Vláda schválila zrušení čtyřprocentní daně z nabytí nemovitosti výměnou za zrušení odpočtů úroků u úvěrů na bydlení z...