Technici protestují proti kontrolám komínů u plynových kotlů

aktualizováno 
Proč se musí provádět formální revize spalinových cest u kotlů, kde nehrozí žádné riziko požárů a vůbec se neřeší vzrůstající počty otrav oxidem uhelnatým? V Británii se místo komínů kontrolují kotle a otrav tam není tak mnoho.

Co je důležitější? Čistit kotel, nebo komín? | foto: Profimedia.cz

Spory se týkají nařízení vlády č. 91/2010 Sb. o podmínkách požární bezpečnosti při provozu komínů, kouřovodů a spotřebičů paliv. To ukládá, aby se kontrolovaly spalinové cesty.

„Problém je v tom, že zplodiny ze spotřebiče B, tedy běžného kotle na plyn, dosahují teploty asi 120 až 130 °C, u kondenzačních kotlů kolem 60 °C. Když při těchto teplotách způsobíte požár, jste zralí na Nobelovu cenu,“ podivuje se Petr Kebrdle z Českého sdružení pro technická zařízení.

Doplňuje i fakt, že Úřad pro technickou normalizaci a Generální ředitelství hasičského záchranného sboru vydaly výklad nařízení, kde určily, co je to vlastně spalinová cesta. Shodly se na tom, že spalinová cesta je dutina určená k odvodu spalin. 

a) Plně průchodný výměník a funkční odvod spalin b) Kotel se znečištěným...

a) Plně průchodný výměník a funkční odvod spalin b) Kotel se znečištěným výměníkem (spaliny obtékají výměník) c) Kotel s neprůchodným komínem

To zní na první pohled rozumně, ale ve skutečnosti se tak podle Kebrdleho komínem stala například i dutina pro odvod zplodin z digestoře a ne jen kouřovod a komín, jak bývá obvykle chápáno. Vzato do důsledku by člověk mohl být kontrolován, zda si nechal jednou ročně zkontrolovat odvětrání digestoře.

České sdružení pro technická zařízení společně s Cechem topenářů a instalatérů České republiky tedy vydalo stanovisko, ve kterém upozorňuje na nutnost legislativní úpravy vzhledem ke zvyšujícímu se počtu otrav oxidem uhelnatým (CO).

V 99 procentech je otrava oxidem uhelnatým způsobena tím, že spotřebič není čištěný. Dochází k ucpání difuzorů ve výměníku, zamezí se tím přístupu k sekundárnímu spalovacímu vzduchu, takže vzniká oxid uhelnatý. 

Cílem společného postupu je upravit nelogické nařízení, které nutí vydat občany peníze na prevenci tam, kde nic nehrozí, a přesunout je do povinných kontrol spotřebičů. Ty jsou dosud dobrovolné, jediný příkaz udržovat spotřebič dává jen návod k použití. Zda ho považujete za užitečný, nebo ne, to je už na vás.

Celá ta hra spočívá v tom, že zhruba tisíc korun, které majitel kotle platí kominíkovi, by mohlo skončit v kapse servismana kotlů. Proto se evidentně tyto dvě skupiny lidí nemají rády. Zákon teď nahrává kominíkům a platit oběma stranám (pro klid a jistotu) je pro mnohé finančně náročné.

Například ve Velké Británii jsou servisní prohlídky kotlů povinné a je tam v přepočtu na počet obyvatel asi stokrát nižší množství otrav oxidem uhelnatým než u nás. O tom, jak zabezpečit domácnost proti oxidu uhelnatému jsme psali zde.

Předseda Společenstva kominíků ČR Emil Morávek si však hájí své. „České sdružení pro technické zařízení si může říkat, co chce, a nemá oprávnění cokoliv nařizovat. Je to lobbistická organizace plynařů, kteří samozřejmě prosazují své zájmy. Nařízení vlády jednoznačně říká, že spalinové cesty se musí kontrolovat u všech plynových spotřebičů,“ říká.

Podle jeho názoru není pravdou, že by požár u provozu plynového kotle nemohl vzniknout. „Když dlouhodobě vystavíte nějakou hořlavou hmotu teplotě vyšší než 80 °C, po určité době dojde k samovznícení,“ vysvětluje.

Jak se staráte o svůj kotel a komín? Podělte se s ostatními v diskusi.

Jak se staráte o plynový kotel a o komín?

celkem hlasů: 6958

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 úterý 27. ledna 2015. Anketa je uzavřena.

Kotel čistím, komín vypouštím 3345
Čistím kotel i nechávám kontrolovat komín 2307
Když to funguje, nestarám se o nějaká nařízení ani servis 1069
Komín nechávám kontrolovat, kotel nečistím 237
Autor:

Nejčtenější

Jídlo se má zapíjet, klidně i ryba mlékem. Panák na vytrávení je však zlo

Pivo je oblíbené zejména v kombinaci s obtížněji stravitelnými pokrmy. Ty jsou...

Zatímco Francouzi a Italové při jídle obvykle sáhnou po sklence vína, drsní seveřané dávají přednost...

Vrcholným projevem kočičí lásky je olizování, prozradila expertka

Kočičí psycholožka Klára Nevečeřalová v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel....

Kamkoliv přijde, usadí se na zem, aby měla co nejblíž ke kočkám, kterým rozumí jako málokdo. Většinou si ji zvou k těm,...

Nejjednodušší zabezpečení domu a bytu. Funguje pravidlo pěti minut

Podle průzkumu zloději většinou volí okna nebo terasy ze zahrady, kde mají čas...

Cena vybavení v domácnosti je mnohdy vyšší, než se předpokládá. Když se sečte hodnota elektroniky, nábytku, vybavení...

V Ugandě staví odolná kola z bambusu. Vydrží víc než z oceli nebo hliníku

Noordin Kasoma z Ugandy se rozhodl vyrábět kola z bambusu.

V Kampale, která leží v africké Ugandě, žije Noordin Kasoma, který se rozhodl pro neobvyklou výrobu kol. Místo dnes...

Kysané zelí je vitaminová bomba, kterou si snadno vyrobíte doma

Kysané zelí je vitaminová bomba, která od pradávna sloužila přes celou zimu...

Udělejte si zásoby vitaminů na zimu a rozjeďte pořádný zelný proces. Návod je zároveň fermentačním autopilotem, který...

Další z rubriky

Kysané zelí je vitaminová bomba, kterou si snadno vyrobíte doma

Kysané zelí je vitaminová bomba, která od pradávna sloužila přes celou zimu...

Udělejte si zásoby vitaminů na zimu a rozjeďte pořádný zelný proces. Návod je zároveň fermentačním autopilotem, který...

Nákup až ke dveřím přivezou autonomní vozíky. Testuje je britské Tesco

Britské Tesco zavádí autonomní vozíky, které přivezou nákup až ke dvěřím

Technologická společnost Starship vsadila místo dronů na autonomní vozíčky, které dokážou přivézt nákup do čtvrthodiny...

Jídlo se má zapíjet, klidně i ryba mlékem. Panák na vytrávení je však zlo

Pivo je oblíbené zejména v kombinaci s obtížněji stravitelnými pokrmy. Ty jsou...

Zatímco Francouzi a Italové při jídle obvykle sáhnou po sklence vína, drsní seveřané dávají přednost...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz