Středa 11. prosince 2019, svátek má Dana
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 11. prosince 2019 Dana

Pozor na piniové oříšky. Levné směsi vám ochromí chuťové buňky

aktualizováno 
Pochoutka, kterou uzobáváte u televize, vám může zkazit chuť na řadu dní až týdnů. Přibývá případů, kdy piniové oříšky změní vnímání chuti potravin i nápojů. Všechno pak chutná hořce.

Piniové oříšky nejsou nic jiného než semínka pinií. Některé druhy vám ale mohou zkazit chuť | foto: Profimedia.cz

Možná jste to už zažili i sami. Pochutnáváte si na piniových oříšcích či pochutinách, které je obsahují, a najednou pocítíte hořkou až kovovou pachuť. Přetrvává několik dní a dokonce až dva týdny. Poté sama od sebe odezní. V zahraničí tento problém také zaregistrovali a označili ho jako Pine Nut Syndrome, tedy syndrom piniového oříšku.

Místo pochutnání šest dní hnusné chuti

Zjistilo se, že za problém zřejmě může nejedlý druh piniových oříšků přimíchaný do některých směsí.

Přidejte piniové oříšky
Piniové oříšky patří mezi oblíbené pochoutky, přimíchané nejedlé druhy ám ale ochromí chuťové buňky
Piniové oříšky patří mezi oblíbené pochoutky. I v kvalitní směsi se ale může objevit pinie z nejedlého druhu, který vám ochromí chuťové buňky

Piniové oříšky patří mezi oblíbené pochoutky. I v kvalitní směsi se ale může objevit pinie z nejedlého druhu, která ochromí chuťové buňky.

Tento jev potvrdil i food bloger Cuketka, stejně jako jeho čtenáři. "Šest dní hnusné chuti. Voda hořká, víno jakoby zkažené. Sýry nepoživatelné, sladkosti na vyplivnutí. První sousto se vždy tvářilo, že už pine nut syndrome odezněl, ale poté se kovově nepříjemná chuť vrátila. Pomáhalo jen solené až přesolené: chipsy, hranolky plus tuna soli," popisuje svoje zkušenosti v diskusi uživatelka Dani.

Vysvětlení se hledá těžko. "Do naší ordinace zatím žádný pacient s těmito obtížemi nepřišel. Piniové oříšky jsou semena borovic, proto je možné, že reakci vyvolají obsažené silice. Nebo mohou za změnu chuti alkaloidy, které znecitliví chuťové pohárky," míní Marta Václavíková, otorinolaringoložka z Prahy 12.

Změna chuti je možná i z kyselé na sladkou

Změnu chuti po požití konkrétní potraviny vědci zaznamenali také u "miracle fruit". Díky tomuto exotickému druhu ovoce si například pochutnáte i na citronu, protože vám bude chutnat jako sladká mandarinka. Viz článek Miracle fruit - ovoce, díky kterému i citron chutná sladce.

Pachuť nezpůsobují jen oříšky z Číny

Současný stav výzkumů zatím potvrdil, že chuťově jsou relativně bezpečné oříšky pocházející ze Středomoří, zatímco velký podíl nejedlých druhů Pinus armandii se objevil ve směsích z Číny

 I vědci z firmy Nestle prokázali, že za hořkou pachuť mohou většinou právě Pinus armandii, drobné, původem čínské oříšky oválného tvaru s tmavou špičkou. Upozornil je na ně zahraniční server The Great Pine Nut Mystery.

Jeho autorka Grace pochází ze Singapuru a v současné době studuje v Holandsku problematiku smyslového vnímání. Grace pátrala po záhadě hořké chuti v piniových oříšcích a zkoumala jednotlivé druhy. Nechávala si posílat reference z mnoha zemí světa a sestavovala statistiku závadných balení a zemí, kde byly oříšky nakoupeny. Mezi relativně bezpečné druhy podle ní patří  Pinus gerardiana, Pinus koraiensisPinus sibiricaPinus pinea.

Pokud tedy nechcete riskovat ztrátu chuti na pár dní i déle, pečlivě čtěte etikety na obalech. I když, někdy se stane i to, že pocit hořkosti se dostaví jen u poloviny balíčku oříšků, zatímco druhá půlka ponechá vaše chuťové buňky v normálu.

V komentářích pod články zahraničního blogu se ale objevují stížnosti například i na směs piniových oříšků původem z Koreje nebo z Ruska. Nejedlé Pinus armandii se už totiž evidentně ocitají i ve směsi kvalitních pinií. Oříšky leckdy pocházejí z různých částí světa a během dlouhé cesty k odběrateli se zřejmě mohou promíchat ve skladech či balírnách. 

Autoři:
  • Nejčtenější

Děsivé tesáky a boj na život a na smrt. Takto se jaguáři perou o teritorium

Brazilský fotograf Reynaldo Leite Martins junior zachytil okamžik, kdy dva jaguáři bojovali na břehu řeky v Brazílii....

Co si sám nenatrhám, z toho limonádu radši nevařím, tvrdí limonádový guru

Při osobním setkání s Tomášem Mytychem zažijete vodopád nápadů, máte pocit, že vás zaplaví výřečností a pozitivní...

Vyučili mě prvorepublikoví kuchaři s ostrým slovníkem, vzpomíná Sapík

Jaroslav Sapík je považován za doyena české gastronomie. Vyučil se a řadu let pracoval v pražském hotelu Ambassador, až...

Premium

Majonéza byl pro mě životní objev, říká úspěšná kuchařka z Vietnamu

Kdysi učila Čechy zamilovat si polévku pho, teď je seznamuje s národními pokrmy z thajské, čínské, japonské a korejské...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Při zimnici vsaďte na skořici a připravte si zdravý a voňavý vánoční džem

Když zavoní skořice, obestře nás atmosféra blížících se Vánoc. Typické „dvojroličky“, které sušením kůry skořicovníku...

Premium

Cítím hořkost. Bývalý šéf mordparty poprvé promluvil o svém odchodu

Nejznámější český kriminalista Josef Mareš sloužil u policie téměř třicet let, stál za objasněním řady vražd a...

Premium

Zalepili matce prsa, aby nemohla kojit. Při příbězích z Osvětimi pláče i průvodce

Lukáš Lev provází v koncentračních táborech a popisuje nacistická zvěrstva. Jeho babička si však stála za tím, že za...

Premium

Hořký čaj? Nesmysl! Pediatr v knize vyvrací mýty o domácím léčení dětí

Hradecký dětský lékař Ladislav Hanousek vydal knihu Maminko, není mi dobře, která má rodičům pomoci s léčbou i výchovou...

  • Další z rubriky
Premium

Kouzelní andílci s vůní lesa, vyrobte si adventní i vánoční ozdoby

Zkuste si o adventu vyšetřit jeden odpočinkový den. Zajděte se projít do lesa, cestou nasbírejte šišky, lišejník a...

Při zimnici vsaďte na skořici a připravte si zdravý a voňavý vánoční džem

Když zavoní skořice, obestře nás atmosféra blížících se Vánoc. Typické „dvojroličky“, které sušením kůry skořicovníku...

Premium

Majonéza byl pro mě životní objev, říká úspěšná kuchařka z Vietnamu

Kdysi učila Čechy zamilovat si polévku pho, teď je seznamuje s národními pokrmy z thajské, čínské, japonské a korejské...

Zdravé vánoční mlsání, to je med, ovoce, ořechy, oplatky i divoké býlí

Vánoční tabule bývala nejspíš mimořádná už v dobách, kdy ještě Vánoce neexistovaly. Jednoduše proto, že se datum tohoto...

HMO jako zázrak přírody. Proč je tak důležité pro vaše mimiko?
HMO jako zázrak přírody. Proč je tak důležité pro vaše mimiko?

Kojení je bezpochyby nejlepší způsob výživy, který můžete svému miminku poskytnout. Správná výživa vašeho děťátka hraje již od narození klíčovou roli nejen ve vývoji a zdravém růstu. Současné výzkumy prokazují, že kojení má vliv na snížení rozvoje civilizačních chorob.

Najdete na iDNES.cz