Zeleninou číslo jedna jsou v Česku okurky. Kdo je nenakládá, jako by nebyl. A pokud jste neměli šanci je zasadit, nebo vám je ještě před sklizní sežrali slimáci či housenky, zeptejte se v sousedství nebo na trhu.
Nakládání zeleniny je snadné, a tak si ji budete užívat při přípravě i pozdější konzumaci. Navíc v této formě dlouho vydrží a pro některé z nás je i lépe stravitelná.
Znojemské okurky
- okurky
- 4 kuličky pepře
- 2 kuličky nového koření
- 1 hřebíček
- 1 bobkový list
- 20 ml octa
- 4 kousky umělého
- sladidla
- 1 lžička soli
- 1 lžička hořčičného
- semínka
- 1 mrkev
- 1 cibule
- kopr
Dávka je určena na jednu litrovou sklenici. Dno sklenice vyložte oloupanou a na kolečka nakrájenou cibulí, očištěnou a na kolečka pokrájenou mrkví a snítky kopru a na toto lůžko naskládejte okurky.
Do sklenice nasypejte odměřené koření, sladidlo, zalijte octem a studenou vodou. Okurky sterilujte 20 minut při teplotě 80 stupňů. Poté je skladujte v chladu a temnu.
Okurky s celerovou natí
- 1 l vody
- 2 kg okurek
- 5 mrkví
- 3 cibule
- celerová nať
- kopr
- 250 ml octa
- 60 g soli
- 200 g cukru
- 2 bobkové listy
- 5 kuliček nového koření
- 5 kuliček pepře
- 2 hřebíčky
- 1 lžička hořčičného semínka
Okurky pečlivě vydrhněte kartáčkem a zbavte veškerých nečistot. Odměřte koření, sůl a cukr, vše nasypte do hrnce, přilijte vodu a ocet a nálev zhruba patnáct minut povařte. Sundejte z plotny a nechte vychladnout.
Tipy
|
Očištěnou mrkev nakrájejte na kolečka, oloupanou cibuli na plátky a opláchnutý kopr i celerovou nať natrhejte na menší trsy. Do sklenic vrstvěte cibuli, mrkev, obě byliny, okurky a do zbývajícího prostoru napěchujte opět cibuli, mrkev a kousky natě a kopru. Zalijte nálevem a sterilujte 20 minut při teplotě 80 stupňů.
Rychlokvašky s česnekem
- okurky (asi 3 kg větších)
- 1 lžička hořčičných semínek
- 11 vinných listů
- 8 stroužků česneku
- 5 kuliček pepře
- 60 g soli
- 2 l vody
Okurky vydrhněte kartáčkem a propíchejte vidličkou. Do větších vymytých a vyvařených sklenic napěchujte okurky, česnek i vinné listy a vše zasypejte kořením.
Z vody a z odměřené soli svařte nálev a ještě horkým nálevem zalijte sklenice. Sklenice zakryjte celofánem, převažte u hrdla provázkem a pět dní nechte v teple odležet.
Kornyšonky v hořčici
- 1 kg malých okurek kornyšonek
- 4 lžíce dijonské hořčice
- 1 lžička hořčičných semínek
- 4 kuličky pepře
- 2 kuličky nového koření
- 2 bobkové listy
- 1,5 l vody
- 20 g soli
- 40 g cukru
- 1 cibule
Koření, cukr, sůl, ocet a vodu promíchejte v hrnci, přiveďte k varu a zhruba deset minut povařte. Odstavte z ohně, přidejte hořčici a míchejte, dokud se v nálevu nerozpustí.
Okurky řádně očistěte od všech nečistot. Do menších (zhruba 0,3 l) sklenic vložte nejdříve kolečka oloupané cibule, na ni nakládejte okurky, obsah upěchujte a zalijte vlažným nálevem.
Sterilujte zhruba dvacet minut při teplotě pod bodem varu. Okurky skvěle doplní uzené a grilované maso.
Pikantní okurky bez sterilace
- 1,75 l vody
- 0,5 l octa
- 1 deko
- 300 g cukru
- okurky
- 10 fazolových lusků
- 5 stroužků česneku
- 5 feferonek
- malé cibulky (není nutné)
Lák (tedy vodu s kořením a s cukrem) zhruba tři minuty povařte a následně nechte 10 minut odstát. Čisté okurky a další zeleninu napěchujte do sklenic, zalijte horkým lákem a sklenice pečlivě uzavřete.
Obraťte je dnem vzhůru a nechte pozvolna vychladnout. Sklenice skladujte v chladu a temnu a okurky spotřebujte do jednoho roku od data výroby.