Znojemské, rychlokvašky i kornyšonky. Jak si poradit se zavařováním okurek

  • 2
Sezona okurek a barevné letní zeleniny je právě na vrcholu. Nemáte-li rádi saláty, nebo vás nebaví je chystat, můžete téměř vše ze zahrádky naložit. Ty nejlepší recepty na nakládané okurky přinesla středeční příloha DOMA DNES deníku MF DNES.
Okurky - ilustrační snímek

Zeleninou číslo jedna jsou v Česku okurky. Kdo je nenakládá, jako by nebyl. A pokud jste neměli šanci je zasadit, nebo vám je ještě před sklizní sežrali slimáci či housenky, zeptejte se v sousedství nebo na trhu. 

Nakládání zeleniny je snadné, a tak si ji budete užívat při přípravě i pozdější konzumaci. Navíc v této formě dlouho vydrží a pro některé z nás je i lépe stravitelná. 

Znojemské okurky

Znojemské okurky

  • okurky
  • 4 kuličky pepře
  • 2 kuličky nového koření
  • 1 hřebíček
  • 1 bobkový list
  • 20 ml octa
  • 4 kousky umělého 
  • sladidla
  • 1 lžička soli 
  • 1 lžička hořčičného 
  • semínka 
  • 1 mrkev
  • 1 cibule 
  • kopr 

Dávka je určena na jednu litrovou sklenici. Dno sklenice vyložte oloupanou a na kolečka nakrájenou cibulí, očištěnou a na kolečka pokrájenou mrkví a snítky kopru a na toto lůžko naskládejte okurky. 

Do sklenice nasypejte odměřené koření, sladidlo, zalijte octem a studenou vodou. Okurky sterilujte 20 minut při teplotě 80 stupňů. Poté je skladujte v chladu a temnu.

Okurky s celerovou natí

Zavařování okurek je u nás jednou z největších tradic.

  • 1 l vody
  • 2 kg okurek
  • 5 mrkví 
  • 3 cibule 
  • celerová nať 
  • kopr 
  • 250 ml octa 
  • 60 g soli 
  • 200 g cukru 
  • 2 bobkové listy 
  • 5 kuliček nového koření 
  • 5 kuliček pepře 
  • 2 hřebíčky 
  • 1 lžička hořčičného semínka

Okurky pečlivě vydrhněte kartáčkem a zbavte veškerých nečistot. Odměřte koření, sůl a cukr, vše nasypte do hrnce, přilijte vodu a ocet a nálev zhruba patnáct minut povařte. Sundejte z plotny a nechte vychladnout. 

Tipy

  • Je velmi důležité, abyste okurky vždy pečlivě očistili od hlíny, písku a jiných nečistot. S tím vám pomůže malý kartáč nebo hrubší plocha dosud nepoužité houbičky na nádobí. 
  • Pokud chcete mít okurky křupavé, zalévejte je spíše vychladlým nálevem. 
  • Po zalití příliš teplým nebo dokonce horkým nálevem by změkly. 
  • Snažte se vybírat co nejzralejší a nejčerstvější zeleninu bez promáčklin a jiných poškození slupky i dužiny. Docílíte toho, že se obsah sklenice nebude předčasně kazit a bude mít komplexní chuť. 
  • Nejběžnějšími konzervanty jsou ocet a sůl, nebojte se je použít, i když se vám zdá, že je jejich podíl v receptu vysoký.

Očištěnou mrkev nakrájejte na kolečka, oloupanou cibuli na plátky a opláchnutý kopr i celerovou nať natrhejte na menší trsy. Do sklenic vrstvěte cibuli, mrkev, obě byliny, okurky a do zbývajícího prostoru napěchujte opět cibuli, mrkev a kousky natě a kopru. Zalijte nálevem a sterilujte 20 minut při teplotě 80 stupňů. 

Rychlokvašky s česnekem

Rychlokvašky můžete nakládat s česnekem

  • okurky (asi 3 kg větších)
  • 1 lžička hořčičných semínek 
  • 11 vinných listů 
  • 8 stroužků česneku
  • 5 kuliček pepře
  • 60 g soli
  • 2 l vody 

Okurky vydrhněte kartáčkem a propíchejte vidličkou. Do větších vymytých a vyvařených sklenic napěchujte okurky, česnek i vinné listy a vše zasypejte kořením. 

Z vody a z odměřené soli svařte nálev a ještě horkým nálevem zalijte sklenice. Sklenice zakryjte celofánem, převažte u hrdla provázkem a pět dní nechte v teple odležet.

Kornyšonky v hořčici

Kornyšonky jsou okurky menší než malíček. Cornichon francouzsky znamená okurka, my ale pod tímto pojmem rozumíme hlavně malinké nakládané okurčičky.

  • 1 kg malých okurek kornyšonek
  • 4 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžička hořčičných semínek
  • 4 kuličky pepře
  • 2 kuličky nového koření
  • 2 bobkové listy
  • 1,5 l vody
  • 20 g soli
  • 40 g cukru
  • 1 cibule 

Koření, cukr, sůl, ocet a vodu promíchejte v hrnci, přiveďte k varu a zhruba deset minut povařte. Odstavte z ohně, přidejte hořčici a míchejte, dokud se v nálevu nerozpustí. 

Okurky řádně očistěte od všech nečistot. Do menších (zhruba 0,3 l) sklenic vložte nejdříve kolečka oloupané cibule, na ni nakládejte okurky, obsah upěchujte a zalijte vlažným nálevem. 

Sterilujte zhruba dvacet minut při teplotě pod bodem varu. Okurky skvěle doplní uzené a grilované maso.

Pikantní okurky bez sterilace

Pikantní okurky

  • 1,75 l vody 
  • 0,5 l octa 
  • 1 deko 
  • 300 g cukru 
  • okurky 
  • 10 fazolových lusků 
  • 5 stroužků česneku 
  • 5 feferonek 
  • malé cibulky (není nutné) 

Lák (tedy vodu s kořením a s cukrem) zhruba tři minuty povařte a následně nechte 10 minut odstát. Čisté okurky a další zeleninu napěchujte do sklenic, zalijte horkým lákem a sklenice pečlivě uzavřete. 

Obraťte je dnem vzhůru a nechte pozvolna vychladnout. Sklenice skladujte v chladu a temnu a okurky spotřebujte do jednoho roku od data výroby.