V České republice se ročně vyprodukuje zhruba 800 tisíc tun potravinového odpadu. Na každého obyvatele tak připadne přibližně 25 kilogramů potravin v hodnotě kolem 20 tisíc Kč.
Lidé často jídlo vyhodí jen proto, že nerozlišují pojmy jako ,minimální trvanlivost‘ a ,spotřebujte do‘, neumějí si uspořádat lednici nebo na uvařený pokrm zapomenou. Rychlá spotřeba potravin nás často limituje, existují však způsoby, jak jejich trvanlivost prodloužit.
Jak prakticky prodloužit trvanlivost potravin?
● Mražení
Do mrazáku nepatří jen potraviny s vysokým obsahem tuku, mléčné výrobky či káva. Důležité je uchovávat vše v krabičkách vhodných do minusových teplot, sáčky zase v dostatečných rozestupech. Vše si popište, ať víte, kdy a co jste do mrazáku dali.
● Zavařování
Tímto způsobem konzervace umrtvíte v jídle rozkladné mikroorganismy, které způsobují kažení potravin. Stačí vám k tomu vhodné sklenice, hrnec, případně teploměr pro kontrolu teploty. Všechny potřeby včetně utěrky na hrdlo zavařovacích sklenic musí být dokonale čisté.
● Vakuování
Při vakuování přijdou potraviny či hotová jídla do nádoby nebo do sáčku, z nichž následně zcela odsajete vzduch. Kyslík je odpovědný za všechny nežádoucí chemické změny v potravinách – množení mikroorganismů a plísní, žluknutí tuku i ztrátu chuti a vůně.
Vakuování v kombinaci s QR kódem
Vakuovat lze téměř vše, od masa a ryb přes hotová jídla až po moučníky. „Přestože tato chytrá technologie existuje na trhu teprve třicet let, současné vakuovací systémy dosáhly takřka dokonalosti,“ říká Pavel Staněk ze společnosti Potten&Pannen.
Profesionální kuchař radí, jak vybírat vakuovačkuDo domácnosti samozřejmě bepotřebujete přístroj za desítky tisíc. Jak tedy vybrat takový, jaký běžná rodina opravdu využije? Vyplatí se to? A jak ji opravdu prakticky doma využívá šéfkuchař Radek David? |
Na trhu už dnes opravdu najdete vakuovačky, které postrádají složitý systém s nepraktickými a těžkými kabely, nabízejí efektivní výkon a smart aplikace, jež usnadní skladování potravin a jejich včasnou konzumaci. Navíc zajistí až pětkrát déle čerstvost potravin v mrazáku.
„Tato technologii prodlužuje trvanlivost pečiva, masa, zeleniny, ovoce i hotových pokrmů a zároveň uchovává všechny živiny a minerály,“ doplňuje odborník. A dodává: „Na každém sáčku či fólii se na zadní straně skrývá QR kód, díky němuž víte, co zrovna máte v lednici. Prostřednictvím chytré aplikace budete znát blížící se datum spotřeby, pomůže s naplánováním nákupního seznamu, a dokonce poradí recept z nakoupených surovin.“
Skleněná varianta skladovací nádoby je ideální na skladování potravin v lednici či v mrazáku, plastové dózy a vakuovací sáčky se hodí na cesty, do auta nebo do práce. A kdo nechce ztratit nic ze své načaté lahve vína, může si přikoupit vakuovací uzávěr na víno, který prodlužuje čerstvost, chuť i aroma nápoje.