Francouzi se rozhodli zachránit staré maďarské prasečí huňáče mangalica

aktualizováno 
V době, kdy mnozí vedou válku proti tučnému jídlu, se slavné lyonské uzenářství Sibilia snaží ve Francii obnovit chov rasy mangalica, tedy maďarského vepře, který je proslulý svým sádlem a které je ohrožené. Uzenářství tedy uzavřelo partnerství s místními chovateli.

V houfu vypadají neuvěřitelně, jako z kresleného filmu. | foto: Denisa Mezíková, Ekosady.cz

Michel a Sylvie Guidetovi chovají stovku vepřů mangalica na svém statku, který se rozkládá na třech hektarech v obci La Chapelle-du-Bard ve východní Francii. „Máme vyrovnané účty, ale nemáme žádný zisk. Motivuje mě jen to, že chovám ta nejlepší prasata. Je to výzva,“ řekl agentuře AFP Michel, který už deset let musí dělat dvě zaměstnání, aby se uživil.

Jak se tento devětapadesátiletý biochemik, který 15 let pracoval ve veterinární laboratoři a pak si otevřel restauraci, stal chovatelem vepřů? „Vepřové, které se předkládá hostům, je suché. Nemá šťávu ani vůni. Když se maso produkuje průmyslově, není to k jídlu,“ říká.

V roce 2007 se rozhodl chovat dva růžové vepře large white. Ale tato rasa se ukázala příliš choulostivá pro drsné klima s velmi chladnými zimami a velmi teplými léty, neboť statek leží ve výšce 600 metrů nad mořem.

Když se obrátil na centrum ProSpecieRara v Ženevě, které se zaměřuje na záchranu vymírajících zvířat a rostlin, objevil starou rasu mangalica, zpola prasata a zpola divočáky.

Vše o plemeni mangalica

Plemeno prasat se dostává i do Česka, zkušenosti chovatelů můžete číst zde.

Tato prasata s hustou srstí, která se chovala na počátku 19. století v Maďarsku, po druhé světové válce téměř vyhynula, protože se velmi málo množila a pomalu rostla. U tohoto vepře je totiž třeba čekat rok a půl, aby bylo dosaženo hmotnosti 80 až 100 kilogramů, zatímco průmyslově chované prase má tuto hmotnost už po pěti měsících, vysvětluje ředitel uzenářství Sibilia Bruno Bluntzer.

Michel Guidet koupil v roce 2008 dvě prasata na zkoušku a pak přikoupil další, která se mu nyní rozmnožila. Asi 80 prasat mangalica se světlými štětinami a černobílým tělem se pase celoročně ve velkém výběhu a požírá kukuřici, kaštany a další plody, zatímco další ryjí rypákem v zemi a chrochtají.

Fotogalerie

„Hledal jsem specifickou rasu prasat, abych mohl pracovat jinak, protože mě zajímá chuť pokrmu,“ vysvětluje Bluntzer, který v roce 2011 převzal slavnou značku Colette Sibilia. Jeho setkání s Michelem Guidetem a návštěva jeho chovu ho přesvědčily vyzkoušet tento výjimečný produkt bohatý na mastnou kyselinu omega-3 a chudou na cholesterol. Dohodli se na dodávce jednoho vepře týdně.

Už rok a půl Bluntzer připravuje bílou šunku, gambette (vykostěné rolované plecko), filety mignon nebo grilovaný hřbet. A pořádá mnoho degustací pro zákazníky, aby je „školil v chuti“. Od příštího roku bude vyrábět i suché párky a třeba i sušenou šunku San Daniele, která se suší 18 až 24 měsíců.

„Toto prase bych přirovnal k japonskému hovězímu wagyu s prorostlým masem, které se ‚potí‘, ale jde o dobrý tuk,“ říká.

Maso mangalice tvoří z více než 60 procent tuk, výrazně voní a je šťavnaté, takže se při pečení nevysouší. Tento výjimečný produkt ocení klientela gurmetů, kteří chtějí ze zvědavosti ochutnat něco jiného. Cena se pohybuje kolem dvojnásobku ceny klasického vepřového.

Autor:
  • Nejčtenější

Tragédie v přírodě. Žirafa usmrtila své mládě při obraně před lvicí

Scénu nafotil jihoafrický fotograf Mike Dexter, který zároveň působí jako průvodce v přírodních parcích. Žirafa se...

Premium

Kouzlil u Horníčka, Hlaváčové zničil kytku. Teď zametám, říká Větvička

Přestože Václav Větvička už překročil osmdesátku, denně dojíždí do zámeckého parku ve Štiříně, který deset let vedl....

Musíme se vrátit k přírodě a pěstovat potraviny pro obživu, říká Cílek

Výkyvy počasí jsou v posledních letech stále častější a rady si s tím nevědí ani přední odborníci celého světa. Podle...

Jak připravíte svatomartinskou husu s chlupatými knedlíky a zelím

Pečená husa, chlupatý knedlík a zelí je jako kombinace naprostá klasika. Když se k tomu přidá tradiční podzimní ovoce,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Venkovskou zahradu proměnili na ráj odpočinku. Jen té vody mohlo být víc

Stavět dům či renovovat starší stavení, a ještě kolem zakládat zahradu přináší nekonečné počítání. Řeč je hlavně o...

Premium

Nikdo dodnes neví, kolik těch holek zůstalo zakopaných. Starosta Dubí vzpomíná

„Devadesátky“ a přelom tisíciletí byly v Dubí na Teplicku divoká léta. Řádili tu pasáci prostitutek a mafiáni. Město se...

Premium

Kořeněná jídla ani káva neškodí, vyvrací profesor Tesař letité mýty

Kola je pro ledviny hrob. Nejlepší je nesolit a nejíst ostrá exotická jídla. Alkohol dokáže „propít“ ledviny, které je...

Premium

Špičkový výrobek i po letech funguje. Kvůli hloupé chybě je však k ničemu

Snoubení spotřební elektroniky a počítačů provázely porodní bolesti, které jsou z dnešního pohledu absurdní a...

  • Další z rubriky
Premium

Život bez michelinské hvězdy. Otřáslo to se mnou, říká šéfkuchař Paulus

V tuzemsku patří už řadu let mezi nejlepší kuchaře, v roce 2012 dovedl pražskou hotelovou restauraci Alcron poprvé k...

Udělejte si z domova zelený ráj. Tyto odolné pokojovky zvládnou i stín

Že vám doma bez sluníčka nic zeleného neporoste? Ale kdepak, některé pokojové rostliny se cítí báječně i v tmavších...

Musíme se vrátit k přírodě a pěstovat potraviny pro obživu, říká Cílek

Výkyvy počasí jsou v posledních letech stále častější a rady si s tím nevědí ani přední odborníci celého světa. Podle...

Jak připravíte svatomartinskou husu s chlupatými knedlíky a zelím

Pečená husa, chlupatý knedlík a zelí je jako kombinace naprostá klasika. Když se k tomu přidá tradiční podzimní ovoce,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz