Neděle 2. dubna 2023, svátek má Erika
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Neděle 2. dubna 2023 Erika

V Toskánsku potkáte divočáka i za domem, na talíři tu z něj vykouzlí zázrak

Pappardelle con ragú di cinghiale alla Toscana sice zní exoticky, ale na den, kdy ochutnáte ragú z divočáka s těstovinami, už nikdy nezapomenete, píše týdeník 5plus2 poté, co členové redakce během dovolené tuto specialitu ochutnali.
Pappardelle con ragú di cinghiale alla Toscana ještě na pánvi.

Pappardelle con ragú di cinghiale alla Toscana ještě na pánvi. | foto: Jan Korbel

Stačí, když si k pobytu v Toskánsku vyberete menší městečko a se setměním vyrazíte za poslední domky. Pak rychle poběžíte buďto vy, anebo divočáci, kteří se vás leknou. V Toskánsku má dlouhou historii lov i chov divokých prasat, je jich tam prý přes 150 tisíc.

Kromě toho, že jejich maso obsahuje méně tuků a cholesterolu než „běžné“ vepřové, a je tedy zdravější, jde o lahůdku s neopakovatelnou chutí. Speciality z divokých prasat nabízí každá původní hospůdka, která ctí tradiční kuchyni. 

Třeba La Bottega di Papacqua v městečku Castellina Marittima, kde jsme si pošmákli i my. Tady je recept na oblíbené jídlo.

Toskánské ragú z divočáka

Suroviny: 

  • 400 g pappardelle (italské těstoviny)
  • 500 g masa z divočáka

Na marinádu: 

  • 1 cibule oloupaná a rozpůlená
  • 1 mrkev nakrájená na velké kousky
  • 1 řapíkatý celer nakrájený na velké kousky
  • 2 až 3 bobkové listy
  • 2 lžičky jalovcových bobulí
  • 2 stroužky oloupaného česneku
  • 1 snítka rozmarýnu
  • 1 l červeného vína (4 až 5 šálků)
  • mletý černý pepř

Na omáčku: 

  • 500 g rajčatové passaty nebo loupaných rajčat
  • 1 cibule najemno nakrájená
  • 1 mrkev najemno nasekaná
  • 1 řapíkatý celer najemno nasekaný
  • 2 bobkové listy
  • 2 stroužky česneku
  • 3 až 4 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 sklenka červeného vína, sůl podle chuti, černý pepř podle chuti

Postup:

Omyté maso divočáka nakrájíme na kostičky a vložíme do velké mísy. Přidáme oloupanou cibuli nakrájenou na půlky, mrkev a celer na velké kousky, 2 oloupané stroužky česneku, bobkové listy, plody jalovce, rozmarýn a trochu černého pepře. 

Týdeník 5plus2

Každý pátek zdarma

5plus2

Čtení o zajímavých lidech, událostech a nevšedních akcích v regionech.

Podlijeme červeným vínem, promícháme a v zakryté nádobě necháme v chladu 12 až 24 hodin marinovat. Pak maso vyjmeme a nakrájíme na co nejmenší kousky.

Na velké pánvi v extra panenském olivovém oleji mírně orestujeme česnek, mrkev, celer a cibuli. Přidáme bobkový list, maso z divočáka a osmahneme ze všech stran. 

Přidáme červené víno a necháme odpařit alkohol. Na mírném plameni pak vaříme asi 10 minut. Přidáme rajčatovou dužinu, špetku soli a pepře, vaříme na minimum asi 1,5 až 2 hodiny (záleží na velikosti divočáka i jeho stáří). 

Přidáme trochu hovězího vývaru nebo vody, pokud se omáčky zdá málo. Zatímco se vaří ragú, dáme do hrnce vodu na těstoviny. Jakmile se začne vařit, osolíme a znovu přivedeme k varu.

Pappardelle uvaříme al dente a slijeme vodu. Z ragú odstraníme bobkový list, stroužky česneku a ihned servírujeme na uvařených těstovinách. Italové zpravidla nepřidávají strouhaný sýr ani nasekanou petrželku, ale parmazánem a trochou zeleného nic nezkazíte. 

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

To když ochutnáš, tak jsi v Americe. Pohlreich otestoval ráje masožroutů

Milujete začouzený T-bone steak, pomalu pečená žebírka nebo šťavnatý hamburger, symboly pravého amerického barbecue? V...

VIDEO: Nizozemci se rozhodli v reálu postavit šílené nápady Pata a Mata

Jejich nápady jsou velmi hloupé, ale zároveň velmi vynalézavé, charakterizuje kutily Pata a Mata Bram van Dijk, který...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KVÍZ: Jak se vyznáte v hovězím mase

Hovězí maso skýtá obrovské množství možností. Můžete ho péct, dusit i použít na gril. Když uvažujete o tom, co uvaříte...

Dobrovolníci sledovali okamžitou spotřebu plynu. Začátek února s ní zamával

Portál iDNES.cz v prosinci odstartoval netradiční projekt Špion na plynoměru. V domácnostech dobrovolníků sleduje...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Moderní dezerty? Stejně všichni nejvíc chtějí buchty, říká cukrářka Burianová

Premium Vystudovaná právnička a rekvalifikovaná cukrářka Petra Burianová si v první řadě televizní soutěže Peče celá země...

Starý dům už neprodáte. Unijní směrnice ale může být protiústavní, tvrdí právníci

Premium Zateplování, výměna kotle i oken, solární panely na střechu… Nechcete starý dům opravovat „po evropsku“? Rychle se jej...

Přežila Terezín i Osvětim. Bůh není, takové utrpení by nedopustil, říká

Premium Měla si užívat bezstarostné mládí, namísto toho si musela na kabát přišpendlit židovskou hvězdu. V 15 letech ji...

Hokej se změnil v jatka. Píše o nich i Wikipedie, extraliga se styděla

Premium Jen co se ve zlínském kamrlíku pro rozhodčí potkal Roman Polák s kolegy, hned měli jasno: „Pánové, dnes to může být...

Češi šetřili plynem a zvládli zimu. Spotřeba klesla o 19 procent

Začátek roku 2023 vstoupí do dějin českého plynárenství. Po padesáti šesti letech je to poprvé, kdy do Česka nepřitekl...

Když se bábovka nepovede, umí být pěkná dusivka, říká Josef Maršálek

Josef Maršálek si dal k svátku extra klasiku, kterou podle něj vyzkoušel upéct nebo alespoň ochutnal každý. V dalším...

Pohlreich si ze soutěžního výkonu českých restaurací sedl na zadek

V aktuálním dílu Pohlreichova souboje restaurací se střetly podniky ze Strakonic a Olomouce. Obě restaurace vyznávají...

Dobrovolníci sledovali okamžitou spotřebu plynu. Začátek února s ní zamával

Portál iDNES.cz v prosinci odstartoval netradiční projekt Špion na plynoměru. V domácnostech dobrovolníků sleduje...

PŘEHLEDNĚ: Pošta zveřejnila, které pobočky od léta zruší

Česká pošta zveřejnila seznam poboček, které v rámci úspor uzavře. Nejvíce jich je v Moravskoslezském kraji a v Praze....

Rozjívené fracky tu nechceme. Kde končí svoboda dětí ve veřejných prostorách?

Vlnu vášní vyvolalo vyjádření pražského bistra, které na sociálních sítích publikovalo pravidla, jak se mají chovat...

Horníci leželi na pokojích na břichu. Skrývali erekci. A zrodila se viagra

Modrá pilulka slaví pětadvacet let. Spustila svého druhu kulturní i farmaceutickou revoluci, preformátovala vnímání...

ČNB se propadla do obří ztráty 412 miliard, za rok je jedenáctinásobná

Česká národní banka (ČNB) loni vykázala rekordní ztrátu 411,9 miliardy korun. V roce 2021 měla ztrátu 37,7 miliardy...

Už jsem nechtěla mlčet. Jana Fabiánová o matce Nadě Urbánkové i Cimickém

Premium Měly komplikovaný vztah, ale pevné pouto mezi nimi se nikdy nepřerušilo. Začátkem února maminka Naďa Urbánková zemřela,...