Čtvrtek 24. června 2021, svátek má Jan
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 24. června 2021 Jan

Je to prase, nebo ovce? Plemeno mangalica se začíná objevovat v Česku

Prase kadeřavé vypadá jako podivný kříženec, ale ve skutečnosti je to staré uherské plemeno. Díky srsti žije v podstatě celoročně venku. Podle gurmánů je chuťově trochu odlišné než běžné vepřové a rozhodně stojí za to zařadit ho do jídelníčku.

Proč se vlastně zabývat nějakým starým plemenem, když můžeme mít svoji porci z obyčejného prasete zavřeného v chlívku? Asi se nebude vyskytovat ve velkochovech, ale je alternativou pro ekozemědělce, kteří se vracejí k historickým metodám chování domácích zvířat. Prasata mangalica byla vyšlechtěna tak, aby odolávala stresu, živila se kořínky a dopásala louky po hovězím skotu, vyhrabávala žaludy a bukvice.

Fotogalerie

"Maso mělo kromě výrazné barvy i pěknou vůni a bylo měkké jako polštářek. V chuti bylo čisté a hlavně výrazné. Kromě toho taky krásně křehké," popisoval chuť krkovičky známý foodbloger pan Cuketka, který tuhle nezvyklou pochoutku sehnal na farmářském trhu.

Měl obavy, zda nebude maso cítit divočinou vzhledem ke způsobu chovu, ale byly to zbytečné strachy. "Každopádně to maso bylo jednoznačně jiné. To mě bavilo asi nejvíc. Nebylo to iberijské vepřové, nebylo to hovězí Chianina z Itálie a nebylo to ani slavné kuře z Bresse. Byl to špičkový domácí produkt – za normální cenu a z malé farmy," hodnotil svou zkušenost.

Co je to za plemeno

Prase mangalica je velmi vzácné a dá velkou práci a papírování sem dovézt kus s papíry. Maďaři si své "rodinné stříbro" pečlivě hlídají a založili si na to i plemennou knihu. Běžný vrh bývá 5 až 8 selat, váha dospělého kusu se pohybuje mezi 300 a 500 kilogramy.

Mangalica

Mangalica nebo mangulica je plemeno prasat pocházející z Velké uherské nížiny. Bylo vyšlechtěno zkřížením plemene z Bakoňského lesa (kdysi i u nás populární bagoun) s polodivokými vepři z Šumadije.

Plemeno se vyznačuje dlouhou vlnitou srstí plavé až černé barvy, která mu umožňuje pást se venku i v tuhé zimě – tím dosahuje přirozeného přírůstku sádla, jež obsahuje velké množství tzv. dobrého cholesterolu.

Tradiční maďarské speciality jako uherák nebo čabajka se podle originální receptury vyrábějí právě z masa mangalice.

Zdroj: Wikipedia

Plemeno mangalica není tak zkomercializované jako u takzvaných bílých prasat. U nich se klade důraz hlavně na co nejvyšší plodnost, rychlé přibírání, což se však projevuje ve vyšší nemocnosti, větší úmrtnosti selat, nutnosti přidávat do stravy léky. Klade se také větší důraz na osvalení na úkor tuku – tak, jak si to spotřebitelé hnaní za vidinou zdravé stravy vynutili.

To vše u polodivokého plemene mangalica neplatí. Vychází to ostatně ze způsobu chovu. Potřebujete jediné: velkou plochu, kterou oplotíte. Nejčastěji elektrickým ohradníkem do výšky jednoho metru.

Chovat můžete v ohradě i na louce

Ideální je vyhradit prasatům cíp louky zasahující k listnatému lesu, nejlépe s mokřadem. Není potřeba jim vyhradit velkou louku, můžete ho chovat i na ploše deset metrů čtverečních. Ale čím menší plocha, tím pevnější plot. Takže na louce si vystačíte z běžným pletivem a ohradníkem, na malé ploše potřebujete silnou prkennou ohradu. Podle zkušeností bývají největší útěkáři selata. 

Vhodné je také postavit přístřešek, který je ze tří stran zavětrovaný. Podestýlá se slámou nebo hoblinami. Chcete-li udělat svým prasátkům radost, postavte jim také kaliště.

Prase konzumuje trávu, seno, žaludy, kaštany, zeleninu, ovoce, okopaniny, šrot a zbytky z kuchyně. Čím menší plocha, tím více je třeba mangalicu dokrmovat. Osvědčilo se také vysadit topinambury, jejich hlízy jsou pro prasátka vítanou pochoutkou, navíc přežívají zimu v zemi, takže si je vyryjí i v době, kdy potřebují nejvíce vitaminů.

"My máme křížence, protože čisté plemeno se u nás dá sehnat jenom stěží a podobné to bude i u většiny jiných chovatelů," vysvětluje Denisa Mezníková ze společnosti Ekosady.

"Kdo by se rozhodl je chovat, musí se připravit na to, že přibírají velmi pomalu. Nemůže počítat s tím, že na jaře získá selátka a na podzim už bude zabijačka. Zato až vyrostou, je z nich nejen skvělé maso, ale i daleko víc sádla. Když to vyškvaříte, je to samá vůně a sádlo vůbec nemusíte skladovat v lednici, stačí chladný sklep. Je to sádlo, jaké si pamatujete od babičky," vypočítává přednosti pro kuchyni. 

"Každopádně, až je budete chovat, počítejte s tím, že hodně ryjí. Když objeví kaluž, dají se do práce a za chvíli tam máte bahniště. Je to legrace je pozorovat," usmívá se. "Rozhodně to stojí za to. Jestli máte k tomu jen trochu vhodné podmínky, neváhejte," dodává.

Autor:
  • Nejčtenější

Na malinkém pozemku vykouzlili zelený dvorek jako z nouze ctnost

Soutěž Téměř se rozpakuje svému dlouhé roky opečovávanému miniaturnímu pozemku u domu říkat zahrada, spíš je to zelený dvorek....

Zahradu začali budovat na štěrku průmyslového areálu. Proměny nelitují

Soutěž Před osmnácti lety paní Lenka s manželem koupili středně velký areál na periferii Prahy jako prostor vhodný k jejich...

Drobné pomůcky při grilovačce zpříjemní práci. Pak si ji můžete užívat

Léto a s ním spojená sezona grilování je ideálním časem na doplnění grilovacích pomocníků. Dokonalá grilovačka se...

Proč malí psi bývají agresivní vzteklouni

Premium Drsné chování obvykle čekáme spíš od rotvajlera či pitbula než od čivavy, opak ale bývá pravdou. Právě malí psi do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Trhané maso je cestou, jak nakrmit regiment a přitom neutratit

Trhané maso je velkou módou, která k nám přišla z Ameriky. Jeho tajemstvím je to, že se velký kus masa peče dlouho při...

Kdo staví dům, musí si připlatit. Kvůli prudkému nárůstu cen nestačí hypotéky

Premium Martin Hájek buduje v lokalitě Loukovec v Příhrazských skalách v Českém ráji dům, do kterého se nejspíš s rodinou nikdy...

Ralsko 30 let poté. „Český Černobyl“ je skanzenem sovětské okupace

Premium Zem je tu děravá jako ementál, naládovaná střelivem a nasáklá ropnými látkami. Co krok, to azbukou vyrytý nápis. Tu na...

Sledujeme začátek rituální sebevraždy lidstva, říká Čech s IQ 206

Premium Je jedním z nejchytřejších Čechů, ale jako robot nepůsobí. Při osobním setkání je Karel Kostka, vzděláním učitel,...

  • Další z rubriky

Žádné krevety, kuřecí či jehněčí. Výrobci chystají pro psí miláčky hmyz a červy

Premium Někteří výrobci krmení pro zvířata avizují, že se namísto bílkovin získávaných z kuřat nebo skotu soustředí na hmyz,...

Psi se po home officu vracejí do normálu. Přijde vytí i okusování nábytku

Těžko bychom hledali vhodnější dobu na pořízení pejska, než když nám okolnosti doslova nařizují vykonávat většinu práce...

VIDEO: Píchnutí včelou může léčit. Libyjský lékař tak řeší i rakovinu

Lékař Mohammed al-Zawawi ze severolibyjského města Misuráta věří na alternativní medicínu. Myslí si, že terapie živými...

Jsou křehké, monstrózní i ohrožené. Vydejte se na exkurzi za vážkami

Konečně se počasí trochu vylepšilo a začíná to vypadat na blížící se léto, takže se nejen nad zahradními jezírky pomalu...

Nabídka lokálních potravin za hranicemi vyrazí dech, v Česku rozhoduje cena

Je všední letní den v bavorském příhraničí na německé straně Šumavy. Česká rodina si právě nakoupila v supermarketové...

S Ivou Pazderkovou jsme se za naši svatbu styděli, přiznal Pavlásek

Lukáš Pavlásek (42) je sice zasnoubený, ale do svatby se nehrne. Veselku zatím překazila konoravirová opatření. Komik v...

Václav Kopta se pochlubil dcerami. Obě jsou pescetariánky

Václav Kopta se coby pyšný tatínek pochlubil dcerami Františkou a Janou. Společně dorazili do primácké Show Jana...

Kdo vám dovolil fotit? A my, že jsme tady doma. Takhle odcházeli Sověti

Před třiceti lety odešli z bývalé ČSFR poslední sovětští vojáci. Jejich odchod zachytila ale jen hrstka dokumentaristů....

Turistickým atrakcím zvoní umíráček. K radosti místních, ke zlosti majitelů

Některá donedávna uzavřená turistická lákadla, jako například muzea strašidel, sexu, tortury či komunismu, dětské herny...