Pátek 7. května 2021, svátek má Stanislav
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pátek 7. května 2021 Stanislav

Je to prase, nebo ovce? Plemeno mangalica se začíná objevovat v Česku

Prase kadeřavé vypadá jako podivný kříženec, ale ve skutečnosti je to staré uherské plemeno. Díky srsti žije v podstatě celoročně venku. Podle gurmánů je chuťově trochu odlišné než běžné vepřové a rozhodně stojí za to zařadit ho do jídelníčku.

Proč se vlastně zabývat nějakým starým plemenem, když můžeme mít svoji porci z obyčejného prasete zavřeného v chlívku? Asi se nebude vyskytovat ve velkochovech, ale je alternativou pro ekozemědělce, kteří se vracejí k historickým metodám chování domácích zvířat. Prasata mangalica byla vyšlechtěna tak, aby odolávala stresu, živila se kořínky a dopásala louky po hovězím skotu, vyhrabávala žaludy a bukvice.

Fotogalerie

"Maso mělo kromě výrazné barvy i pěknou vůni a bylo měkké jako polštářek. V chuti bylo čisté a hlavně výrazné. Kromě toho taky krásně křehké," popisoval chuť krkovičky známý foodbloger pan Cuketka, který tuhle nezvyklou pochoutku sehnal na farmářském trhu.

Měl obavy, zda nebude maso cítit divočinou vzhledem ke způsobu chovu, ale byly to zbytečné strachy. "Každopádně to maso bylo jednoznačně jiné. To mě bavilo asi nejvíc. Nebylo to iberijské vepřové, nebylo to hovězí Chianina z Itálie a nebylo to ani slavné kuře z Bresse. Byl to špičkový domácí produkt – za normální cenu a z malé farmy," hodnotil svou zkušenost.

Co je to za plemeno

Prase mangalica je velmi vzácné a dá velkou práci a papírování sem dovézt kus s papíry. Maďaři si své "rodinné stříbro" pečlivě hlídají a založili si na to i plemennou knihu. Běžný vrh bývá 5 až 8 selat, váha dospělého kusu se pohybuje mezi 300 a 500 kilogramy.

Mangalica

Mangalica nebo mangulica je plemeno prasat pocházející z Velké uherské nížiny. Bylo vyšlechtěno zkřížením plemene z Bakoňského lesa (kdysi i u nás populární bagoun) s polodivokými vepři z Šumadije.

Plemeno se vyznačuje dlouhou vlnitou srstí plavé až černé barvy, která mu umožňuje pást se venku i v tuhé zimě – tím dosahuje přirozeného přírůstku sádla, jež obsahuje velké množství tzv. dobrého cholesterolu.

Tradiční maďarské speciality jako uherák nebo čabajka se podle originální receptury vyrábějí právě z masa mangalice.

Zdroj: Wikipedia

Plemeno mangalica není tak zkomercializované jako u takzvaných bílých prasat. U nich se klade důraz hlavně na co nejvyšší plodnost, rychlé přibírání, což se však projevuje ve vyšší nemocnosti, větší úmrtnosti selat, nutnosti přidávat do stravy léky. Klade se také větší důraz na osvalení na úkor tuku – tak, jak si to spotřebitelé hnaní za vidinou zdravé stravy vynutili.

To vše u polodivokého plemene mangalica neplatí. Vychází to ostatně ze způsobu chovu. Potřebujete jediné: velkou plochu, kterou oplotíte. Nejčastěji elektrickým ohradníkem do výšky jednoho metru.

Chovat můžete v ohradě i na louce

Ideální je vyhradit prasatům cíp louky zasahující k listnatému lesu, nejlépe s mokřadem. Není potřeba jim vyhradit velkou louku, můžete ho chovat i na ploše deset metrů čtverečních. Ale čím menší plocha, tím pevnější plot. Takže na louce si vystačíte z běžným pletivem a ohradníkem, na malé ploše potřebujete silnou prkennou ohradu. Podle zkušeností bývají největší útěkáři selata. 

Vhodné je také postavit přístřešek, který je ze tří stran zavětrovaný. Podestýlá se slámou nebo hoblinami. Chcete-li udělat svým prasátkům radost, postavte jim také kaliště.

Prase konzumuje trávu, seno, žaludy, kaštany, zeleninu, ovoce, okopaniny, šrot a zbytky z kuchyně. Čím menší plocha, tím více je třeba mangalicu dokrmovat. Osvědčilo se také vysadit topinambury, jejich hlízy jsou pro prasátka vítanou pochoutkou, navíc přežívají zimu v zemi, takže si je vyryjí i v době, kdy potřebují nejvíce vitaminů.

"My máme křížence, protože čisté plemeno se u nás dá sehnat jenom stěží a podobné to bude i u většiny jiných chovatelů," vysvětluje Denisa Mezníková ze společnosti Ekosady.

"Kdo by se rozhodl je chovat, musí se připravit na to, že přibírají velmi pomalu. Nemůže počítat s tím, že na jaře získá selátka a na podzim už bude zabijačka. Zato až vyrostou, je z nich nejen skvělé maso, ale i daleko víc sádla. Když to vyškvaříte, je to samá vůně a sádlo vůbec nemusíte skladovat v lednici, stačí chladný sklep. Je to sádlo, jaké si pamatujete od babičky," vypočítává přednosti pro kuchyni. 

"Každopádně, až je budete chovat, počítejte s tím, že hodně ryjí. Když objeví kaluž, dají se do práce a za chvíli tam máte bahniště. Je to legrace je pozorovat," usmívá se. "Rozhodně to stojí za to. Jestli máte k tomu jen trochu vhodné podmínky, neváhejte," dodává.

Autor:
  • Nejčtenější

Pohlreich rožnil „dvojitou“ vepřovou pečeni, učil pracovat s provázkem

Zdeněk Pohlreich to opět začal rozpalovat. V prvním díle jarní série Rozpal to, šéfe! rožnil vepřovou pečeni, ale také...

VIDEO: S tupými zahradnickými nůžkami se nadřete. Nabrousíte je za okamžik

Není nic horšího, než pracovat s tupými nástroji. To se týká i zahradnických nůžek, které po zimě vytáhnete z kůlny a...

Existuje pět typů majitelů koček, tvrdí vědci. Ke kterému patříte vy?

Premium Pokud máte doma kočku, určitě se poznáte v jednom z pěti typů chovatelů, které popsali vědci z univerzity v anglickém...

Jakmile jednou ochutnáte pravé italské risotto, už nikdy nemůžete jinak

Spor o rizoto a risotto provokuje nekončící vášnivé diskuse mezi zastánci české a italské kuchyně. Je pravda, že Ital...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Když už si koupím pivo, tak jen malé, a stejně ho dopije manželka, říká sládek

Premium Do zaměstnaneckého poměru už bych se nechtěl vracet. Vyhovuje mi, že jsem zodpovědný jen sám sobě, říká Jiří Omelka,...

Pochvaly bych výrazně omezil, víc berou než dávají, vysvětluje psycholog

Premium Stále více čelíme nezdravému tlaku, abychom byli úspěšnější a výkonnější. Jak budovat zdravé sebevědomí? Jak správně...

Opakovaný výstup na osmitisícovku může urychlit demenci, říká neurochirurg Beneš

Premium Špičkový neurochirurg Vladimír Beneš, už třetí v řadě slavné neurochirurgické dynastie, o šťourátku v mozku, hezkých...

Pohodlnější to nikdy nebylo. Velký přehled služeb televize přes internet

Premium Otestovali jsme devět služeb televize přes internet. Vybrali jsme ty, které můžete používat s libovolným poskytovatelem...

  • Další z rubriky

Se síťkou přes rameno lovil Dalibor Janda holky i krásné motýly současně

Třikrát získal Zlatého slavíka, ale větší potěšení má zpěvák Dalibor Janda z pohledu na krásného motýla. Barevná křídla...

Vyrazte do přírody s mobilem a zmapujte pro svět naše rostliny i živočichy

Celosvětový projekt City Nature Challenge 2021 je tu. Čtyři dny, které můžete díky aplikaci iNaturalist aktivně strávit...

Děti, sáhněte si na brouky, dokud jsou. Ve sbírání hmyzu jsou Češi jedničky

Premium Jarní procházky mohou vést do takřka mimozemského světa, do světa hmyzu. Proč je důležité dětem ukázat postavičky z...

Zmijí šupiny i mořský vysavač. Příroda očima finalistů Czech Nature Photo

Ze dvou tisíc tří set fotografií od 267 českých a slovenských fotografů zachycujících přírodu doma i ve světě...

Absolonová oznámila rozchod s Hornou. Bohužel i to je život, vzkázala

Monika Absolonová (44) na sociálních sítích oznámila, že se rozešla s partnerem Tomášem Hornou (40). Důvodů podle ní...

Výchova šokem: policie vytáhla čumila z auta, aby si prohlédl mrtvolu

Na německé dálnici A3 v Hesensku v neděli zahynuli při dopravní nehodě dva mladí lidé, muž ve věku 35 let na místě,...

Máte jeden z těchto mobilů? Brzy si s ním na mobilním internetu neškrtnete

Letošek je v Česku ve znamení vypínání sítí postavených na zastaralé 3G technologii. Jako poslední ji koncem listopadu...

Kristelová žaluje Novotného. Za zničenou kariéru chce půl milionu

Soud začal projednávat žalobu Kateřiny Kristelové na Pavla Novotného. Moderátorka tvrdí, že jí někdejší bulvární...

Nová Škoda Fabia odhalena, ceny startují na 330 tisících

Škoda odhalila v online světové premiéře čtvrtou generaci modelu Fabia. Automobilka také zveřejnila základní cenu...