Nový rok začněte naplánováním příjemných věcí, předsevzetí vynechte

aktualizováno 
Jak na Nový rok, tak po celý rok, říkává se. Proto se s prvním dnem roku pojí řada předsevzetí, která ovšem rychle berou za své, ať se týkají štíhlé linie, pravidelného cvičení nebo kouření. Proč se zbytečně stresovat? Raději si udělejte pořádek v hlavě, diáři i doma, radí lektorka feng-šuej Olga Bušková.

Naplánujte si do nového roku nejprve to hezké, ať se máte stále na co těšit. | foto: Profimedia.cz

Nový kalendář, to jsou na počátku jen prázdné stránky, které postupně měníme v zážitky. „Záleží jen na vás, čím a jak moc jeho bílé listy zaplníte. Pokud si je ovšem zaskládáte jen úkoly a prací, může vám nakonec chybět čas to všechno vůbec zvládnout,“ vysvětluje specialistka na feng-šuej.

Tři rychlá doporučení, jak se správně zabydlet v kalendáři:

  • Nejdříve si naplánujte dovolenou a tu „obalte“ prací. Začněte si plnit řádky kalendáře tím, co vás baví – koníčky, setkání s přáteli a podobně, teprve potom přidávejte povinnosti.
  • Představte si, že z každého dne lze vytvořit obraz a snažte se podle toho celý den prožít. Aby se vaše představa o jeho podobě na začátku dne co nejvíce podobala obrazu na jeho konci. Jeho malířem jste jen vy.
  • Sepište si své sny a přáni, funguje to mnohem lépe, než když je nosíte jen v hlavě. Napište si, co vás tento rok nejvíc láká a s kým to chcete zažít. Naplánujte si malé kroky, jak toho dosáhnout. Už tím budete blíže k cíli.

Udělejte si pořádek ve své vlastní hlavě

„Hlava je náš nejdůležitější pokoj, o který se musíme starat a zabydlet tam jen ty správné myšlenky,“ vysvětluje Olga Bušková s tím, že jaké emoce se nám každé ráno v hlavě zabydlí, tak se cítíme po dobu celého dne.

Všechny naše pozitivní a negativní zážitky se nám navíc fyzicky ukládají do buněk v těle. Pokud uvěříme, že určité situace není možné zvládnout s lehkostí - protože jsme to nikdy nezažili, nebo jsme si ani nedovolili pomyslet, že by to mohlo jít - jen těžko tomu může být v reálném životě jinak.

„Pokud jsme si v hlavě vytvořili zeď ze strachu, logicky nám to brání vidět nové obzory. Bojíme se udělat cokoliv jinak nebo se vrhnout do nových projektů,“ vysvětluje terapeutka, která pomáhá svým klientům opustit staré vzorce chování, aby je mohli nahradit novými přístupy k řešení různých situací.

Tři rychlá doporučení Olgy Buškové, jak si zabydlet radost v hlavě

  • Ať se ve své mysli zaobíráte čímkoliv, pokládejte sami sobě otázku: „Je to moje, nebo čí to je?“ To, co vás stresuje a přidělává vám starosti, totiž vůbec nemusí být „vaše“. Pokud jde ve skutečnosti o problém jiného člověka a vy jste iniciativně nebo z donucení převzali odpovědnost za jeho řešení, zbytečně dostáváte sami sebe do problému. Je možné, že často řešíte problémy za ostatní a zbytečně tak sami sebe vyčerpáváte a stresujete.
  • V jakékoliv situaci, která nastala, hledejte něco pozitivního pro sebe. Ptejte se sami sebe: „Jak mi tato situace může být přínosem?“ Je to otázka, která se hodí v každé situaci. Ať se vám děje cokoli, vždy to pro vás bude z nějakého určitého, byť netradičního pohledu přínosem. Není třeba situaci nijak polarizovat na dobrou či špatnou, hůře potom uvěříte, že řešení může být v pořádku pro všechny strany. Je důležité se naučit přijmout, že se něco děje právě takto a je to tak v pořádku.
  • Dejte pokoj myšlení, jen „buďte“. Ať už půjdete do lesa, do sauny, nebo si lehnete doma na gauč, vypněte mozek a relaxujte. Žádná žárovka nesvítí 24 hodin denně 365 dní v roce a ani hlava nemůže takto fungovat.

Obklopte se věcmi a lidmi, které milujete

Nový rok

Olga Bušková, lektorka feng-šuej radí, jak se nestresovat nejen na Nový rok

Domov je kouzelné místo, které si můžeme zařídit podle sebe, obklopit se věcmi, jenž máme rádi, a žít tam s milovanými lidmi.

Přesto to řada z nás často tak nedělá. Domovy máme zaplněné zbytečnostmi, které nikdo nepoužívá, případně dokonce žijeme ve vztazích, ve kterých nám není dobře.

Jaká jsou tři rychlá doporučení, jak si správně zabydlet svůj domov?

  • Projděte celý svůj byt či dům a uvědomte si, co vám v každé místnosti dělá radost. A přiznejte si, co vás tam naopak vyčerpává a stanovte si konkrétní termín, do kterého tu vyčerpávající věc odstraníte. Jen tak si lze udělat místo na to, co vám dělá radost.
  • V každé místnosti se podívejte, co vás zaujme jako první. Vyvolává to příjemné či nepříjemné pocity? Pokud nepříjemné, změňte to. Protože první věc, co je vidět při vstupu, vytváří atmosféru celé místnosti.
  • Zapřemýšlejte, která místnost je vaše nejoblíbenější a proč. Pak si uvědomte, co lze udělat pro to, abyste se cítili dobře v každé místnosti.

Ať je prvního ledna, nebo jste se k článku dostali později, novým začátkem může být kterýkoliv okamžik. Stačí si udělat pořádek ve svém diáři, hlavě i doma a vytvořit si místo především pro radost. Na stres ho tak bude méně. 

3 domácí úkoly: pro čisto v diáři, hlavě i doma

  • 1. úkol: Představte si, že okénka jednotlivých dní v kalendáři jsou okénky nekonečného vlaku možností, který vás odveze, kamkoli si budete přát. Co chcete tento rok podniknout a co můžete udělat pro to, aby se to stalo? Do kterého vagonu nasednete? Bude to hned ten první s nápisem leden, nebo to necháte až na poslední nadepsaný prosinec, budete celý rok jen stát na pomyslném nádraží a čekat na příjezd posledních 30 dní roku? Strojvedoucím času jste jen vy sami, tak si hlídejte, ať stojíte na tom správném nástupišti a nelitujete, že jste si tento rok nakonec žádný ze snů nesplnili.
  • 2. úkol: Představte si, že by vaše hlava byla místností, jaká by byla? Sklad plný nevyřízených úkolů, co je potřeba udělat a vyřešit? Místnost s pavučinami a prachem představujícími strach, obavy, domněnky, očekávání a křivdy, nebo by to byl útulný klidný prostor, který nosíte na svém krku? Jaké obrazy by vám tam visely, optimistické nebo depresivní? Nezapomeňte, že každou místnost lze vyklidit, znovu vymalovat, změnit nábytek, pověsit nové obrazy. A úklid za svým vlastním čelem je ta nejlepší očista, kterou pro své tělo můžete udělat. Stačí si představit, jaké by bylo chodit s čistou hlavou, dobře spát, navazovat s lehkostí nové vztahy a vypustit stres ze svého života.
  • 3. úkol: Představte si, že váš domov je jako jídelní menu a každá místnost talíř, na který si můžete sami dát to, co máte rádi. Je jen na vás, čeho dáte špetku a čeho více, abyste se domů každý den těšili. Jen na vás záleží, zda se nebudete přejídat něčím, co vám nechutná a nedělá vám dobře. „Berte prostě svůj domov jako talíř, záleží jen na vás, co si na něj dáte,“ radí Olga Bušková.
Autoři:

Nejčtenější

Jan Punčochář, jeden z nejlepších českých kuchařů, rozjíždí vlastní podnik

Restaurace U Matěje, kterou v dubnu otevře Jan Punčochář.

Před časem se roznesla zpráva, že jeden z nejžádanějších pražských šéfkuchařů končí v restauraci Grand Cru. Od dubna...

Za lány bledulí míří tisíce turistů, ze vsi se na měsíc stalo parkoviště

Když vyjde počasí, vypadá to v rezervaci zhruba takto. Mezi lány bledulí se...

Poslové jara jsou tady, hlásí lidé z Chlébského na Bystřicku. Vesnička na pomezí Vysočiny a Jihomoravského kraje se...

KVÍZ: Otestujte se, co víte o jarní přírodě v Česku

Co víte o naší jarní přírodě? Úplně postačí, pokud se v ní umíte chovat. Víte...

Nemusíte být zrovna kovaní zoologové nebo odborníci přes tuzemskou flóru, nikdy ovšem nevíte, kdy se vám může vědění o...

Amuse bouche, clafoutis, gravlax, entrecôte. Průvodce jídelním lístkem

Chateaubriand je dvojnásobně tlustý steak ze svíčkové, asi 6 až 7 cm silný.

Dokonce i váš hostinský se zdánlivě zbláznil a má jídelníček plný cizích názvů pokrmů? Při návštěvě restaurace někdy...

Jak pěstovat kapradiny, ideální domácí čističky a zvlhčovače vzduchu

Ledviník je ideální i do závěsných nádob. Jeho listy mohou být až 75 cm dlouhé....

Jejich zajímavě tvarované listy osvěží domácnost jako málokterá jiná pokojová rostlina. Stačí si jen vybrat ten správný...

Další z rubriky

Jak se vyhnout salmonele. Dejte pozor na křížovou kontaminaci

Mezi jednotlivými operacemi v kuchyni si myjte ruce.

Při práci s kuřecím masem nebo vejci by se podle kuchařů mělo automaticky pracovat tak, jako by se předpokládalo, že...

Amuse bouche, clafoutis, gravlax, entrecôte. Průvodce jídelním lístkem

Chateaubriand je dvojnásobně tlustý steak ze svíčkové, asi 6 až 7 cm silný.

Dokonce i váš hostinský se zdánlivě zbláznil a má jídelníček plný cizích názvů pokrmů? Při návštěvě restaurace někdy...

Po zimě i větru nezanedbejte kontrolu střechy. Předejdete větším škodám

Zkontrolujte i oplechování všech průstupů střechy.

Letošní zima bohatá na srážky i změny teplot prověřila naše střechy. Majitelé rodinných domů, chat či chalup by tak...

Najdete na iDNES.cz