Karbanátky odlehčené dávkou zeleniny | foto: Coolinarka.cz

Karbanátky na grilu mohou být svěží a rychlé. Odlehčete je zeleninou

  • 3
I mleté maso může chutnat jako z ráje. Uvedený recept na karbanátky odlehčený zeleninou zazněl dokonce na divadelním pódiu ve hře Davida Drábka Jedlíci čokolády. A kdo odmítá maso, může vyzkoušet bulgurovou verzi, vybízí týdeník 5plus2.

Karbanátky jsou rychlým a oblíbeným jídlem v českých kuchyních. A rozhodně nemusí jít o žádný těžký a nestravitelný pokrm, jak se traduje.

Karbanátky se zeleninou

Karbanátky jsou na grilu velmi častou volbou.

Nejsou to zeleninové karbanátky, jen odlehčené notnou dávkou zeleniny. „Recept jsem slyšela přímo z jeviště divadla ve hře současného dramatika Davida Drábka s krásným názvem Jedlíci čokolády,“ vysvětluje královéhradecká „coolinářka“ Svatava Vašková. 

„Skvěle tam funguje ta na másle orestovaná kořenová zelenina,“ dodává s tím, že jídlo lze připravit jak v troubě, tak na grilu. 

Týdeník 5plus2

Každý pátek zdarma

5plus2

Čtení o zajímavých lidech, událostech a nevšedních akcích v regionech.

Suroviny: 500 g mletého masa (mix hovězí a vepřové), 1 bílý rohlík, 100 ml mléka, 1 střední mrkev, 1 střední petržel, kousek celeru, 2 lžíce nakrájených sušených rajčat v oleji, 1 lžíce strouhaného parmazánu, 1 vejce, 2 lžíce másla, hrst plocholisté petržele, sůl, pepř.

Postup: Na kostičky nakrájený rohlík, housku nebo bílý toustový chleba zalijeme mlékem a necháme pečivo nasáknout. Kořenovou zeleninu nastrouháme na jemném struhadle, na pánvi ji orestujeme na másle a necháme zchladnout. 

Do mísy k pečivu a mléku přidáme mleté maso (použijeme doma namleté nebo kvalitní od řezníka, aby neobsahovalo moc vody), orestovanou kořenovou zeleninu, vejce, nakrájená sušená rajčata, parmazán a nasekané lístky čerstvé plocholisté petrželky, dosolíme, opepříme a důkladně, nejlépe rukama, promícháme. 

Tuto směs necháme v pokojové teplotě asi 30 minut odpočívat. Poté z ní vytvarujeme menší karbanátky a zprudka je opečeme z obou stran na rozpáleném grilu nebo na trošce oleje na pánvi. Karbanátky lze také péct v troubě na 180 °C stupňů na plechu s pečicím papírem.

Bulgurové karbanátky

Bulgurové karbanátky s okurkovým dipem

Bulgur není drahý, není náročný na přípravu a navíc chutná skvěle. Pošmáknou si i vegetariáni.

Suroviny: 100 g bulguru, 250 ml zeleninového vývaru, 1 červená paprika, 1 červená cibule, 100 g řapíkatého celeru, 1 vejce, 4 lžíce strouhanky, 1 lžička mleté papriky, sůl, čerstvě mletý černý pepř, 100 ml řepkového oleje. Na dip: 1 salátová okurka, 250 g bílého jogurtu, 1 stroužek česneku, 1/2 svazku kopru, sůl, čerstvě mletý černý pepř.

Postup: Bulgur nasypeme do misky, zalijeme horkým vývarem, zakryjeme a necháme alespoň 15 minut nabobtnat. Papriku, cibuli a řapíkatý celer očistíme a nakrájíme na velmi drobné kostičky. 

Zeleninu vmícháme do bulguru, přidáme vejce a strouhanku a ochutíme paprikou, solí a pepřem. Dobře promícháme a necháme odležet. 

Mezitím připravíme dip. Okurku oloupeme, střed se semínky vykrojíme a zbytek nastrouháme do mísy. Přidáme jogurt, prolisovaný česnek a najemno nasekaný kopr. Podle chuti osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem. 

Z bulgurové směsi vytvarujeme karbanátky. V pánvi rozehřejeme olej a na mírném ohni smažíme karbanátky z obou stran dozlatova. Podáváme je s okurkovým dipem.


Letní grilování - Maso