Pro odlehčení si dejte zapečený lilek s kozím sýrem a medem, radí šéf

aktualizováno 
Maso vládne většině grilovaček u nás, ale i to se přejí. Naučte se víc počítat se zeleninou a určitě jí přijdete na chuť. A to i lilku, který sice potřebuje trochu péče a hlavně dobré dochucení, ale jak se ho naučíte jíst, určitě si ho oblíbíte.

Zelenina a kozí, případně jiný sýr podobného typu, olivový olej a koření. Toť vše, co potřebuje na přípravu lehkého osvěžujícího jídla, které vás zasytí. Přesto, že maso v něm strávníci budou hledat marně. Zdeněk Pohlreich ho sice připravil v rámci dalšího dílu Rozpal to ve Španělšku, šéfe!, potřebné ingredience ale pořídíte i u nás.

Fotogalerie

Základem je pěkný lilek, který podélně rozkrojte na dvě poloviny, každou na vnitřní ploše pokrájejte šikmými řezy jako špekáček před pečením, osolte, opepřete a pokapejte olivovým olejem, který do dužiny lilku pěkně vetřete.

Pro zajímavější chuť lilek ještě lehce posypte drcenými sušenými feferonkami a čerstvým tymiánem a na jednu polovinu hustě poskládejte plátky rajčete, které také osolte a opepřete.

Pak si rozložte na stůl kus alobalu, pokapejte ho olivovým olejem, lilek pokladený rajčaty na něj přesuňte a přiklopte ho druhou polovinou lilku. Naplněný lilek pak zabalte do alobalu tak, abyste získali kompaktní balíček.

Pošlete foto s receptem a vyhrajte kontaktní gril

V rámci speciální přílohy Grilování jsme vyhlásili soutěž o nejlepší čtenářský recept. Vyfoťte své oblíbené grilované jídlo, přiložte recept, případně i příběh jeho vzniku a vše pošlete na soutez.hobby@idnes.cz.

Marinované kuře pečené „naplacato“
Hovězí hamburger s vlastními houskami
Grilovaná vepřová žebra
Zapečená brambora se sýrem, zakysanou smetanou a slaninou

Čtenářské recepty už se v redakci scházejí, pošlete i ten váš a vyhrajte kontaktní gril.

Podrobná pravidla soutěže najdete ZDE. Tři nejlepší, které vybere odborná porota, vyhrají dvojici grilů a udicí pistoli.

A šup s ním na rozpálený gril, kde ho přikrytý nechte péct zhruba dvacet minut, aby byl opravdu pěkně měkký. Mezitím si k němu opečte ještě pár koleček červené cibule pokapané olivovým olejem. A jako svěží přílohu jednoduchý salát z čerstvé rukoly a rajčete pokrájeného na kostičky. Osolte je, opepřete, zakápněte olivovým olejem a promíchejte.

A šup na sýr. Ten pokrájejte na kolečka, posypte trochou chilli, přesuňte ho na mističku vytvořenou z alobalu a pokapanou olivovým olejem (sýr se pak na alobal nenalepí), každé kolečko sýra ještě zakápněte trochou akátového medu a dejte ho na gril zapéct.

Lilek stažený z grilu vysvoboďte z hliníkového obalu, lžící vyškrabejte pečenou měkkou dužinu i s rozpečenými kolečky rajčat a ještě ji pečlivě pokrájejte. Přidejte nakrájenou opečenou cibulku, přesuňte směs do misky, přidejte ještě na kostičky pokrájenou slupku z pečeného lilku, směs promíchejte a podle potřeby dochuťte solí a pepřem. A můžete servírovat. K hromádce lilku přidejte pár lžic svěžího rukolového salátu s rajčetem, navrch grilovaný kozí sýr s medem a užijte si to.

Autor:

Pohlreich předvedl tanec s quesadillou, připravil ji na grilu

Quesadilla s avokádovou salsou a zakysanou smetanou

VIDEO Mexická quesadilla je jednoduchý tradiční pouliční pokrm. Ale když to má při vaření odsýpat a...

Netradiční hovězí steak z roštěné. Vyzkoušejte marinádu z jalovce a vodky

Klasické grilování hovězího si vystačí se solí a pepřem, ale pokud toužíte po...

Klasické grilování hovězího si vystačí se solí a pepřem, ale pokud toužíte po nových chutích,...

Poslední recepty v soutěži o grily. Miniburgery i grilovaná chobotnice

Miniburgery podle Ivety Martinovské

V sobotu 30. června končí naše soutěž o kontaktní grily a udicí pistoli Sage. Tentokrát se ve...

Neváhejte a grilujte. Nabízíme tipy jak na kukuřici

Kukuřice

Začal čas grilování a ideální zeleninou je kukuřice. Je pevná a můžete ji dochutit různým kořením,...

Pohlreich okoukal, jak si Španělé umí užít pečenou zeleninu na talíři

Naneste na opečené tortily grilovanou zeleninovou směs.

VIDEO Sbalil grily, nakoupil a vyrazil do Španělska. Za teplem, sluníčkem i mořem a jeho dary. Se štábem,...

VIDEO: Přejedli jste se při grilování masa? Nezapomeňte ho zajíst ananasem

Burger s trhaným masem

VIDEO Šéfkuchař Vojtěch Kalášek pracující na britské ambasádě má ohromnou výhodu. V zahradě...

Grilovací orgie s Pohlreichem po italsku: topinky s lilkem i ančovičkami

Křupavé crostini s grilovaným lilkem, rajčaty, mozzarelou a ančovičkami. A...

VIDEO Za vůní a chutí kuchyně Středomoří nemusíte nikam cestovat, snadno ji dostanete i na svou zahradu....


Nejčtenější

Snažte se dostat vodu do zahrady, radí zahradní architekt Ferdinand Leffler

Pozor na náročnost. Voda v přírodním jezeru je živá a poskytuje domov řadě...

Voda v zahradě je nesmírně přitažlivá a současně citlivá na péči. Dodává ovšem místu nenahraditelnou atmosféru a tlumí...

Dešťová voda je pro zahradu spása, v suchu se nebudete bát o budoucí úrodu

Takto to vypadá v praxi, když vám na zahradě instalují akumulační nádrž.

Vodu z deště zachycují lidé do sudů snad od nepaměti. Pro záhony je prospěšnější než ta z kohoutku. Vybudovat můžete i...

Extrémně svažitý pozemek manželé podpírají kamennými zídkami i pražci

Zahrada v malé obci na Brněnsku je vybudována na svažitém, hodně kamenitém...

Když si pan Martin z jižní Moravy pořídil spolu s manželkou svažitý pozemek orientovaný na jih, ještě netušil, co ho...

Rozkvetlá zahrada v centru Hodonína, kde se relaxuje i sbírá úroda

Zahrada u starého domu koresponduje s atmosférou místa. Asi byste netipovali,...

„Chceme dům se zahradou a ne se psím výběhem, řekli jsme si při hledání vysněného bydlení. A povedlo se. V roce 2013...

Pohlreich se pustil do hovězího pupku. Vyšperkoval ho cibulovou marmeládou

Flank steak s rajčaty a cibulovou marmeládou

Zatímco běžné steaky jako rib eye nebo nízký roštěnec se dávají na gril nakrájené proti vláknu, u flank steaku alias...

Další z rubriky

Hip hop svědčí sýrům, jsou pak lepší, vyzkoumala švýcarská studie

Vítězný sýr, kterému se hrála hudba ve stylu hip hopu.

Neobvyklý experiment provedla Bernská umělecká univerzita. Vzala devět kol ementálského sýru a každému z nich hrála...

Je sezona bylinek. Užívejte si v kuchyni různé druhy bazalky, každá je dobrá

Červenolistá bazalka, odrůda "Rubim".

Liší se velikostí listů, zbarvením, chutí i vůní, ale účinné látky mají prakticky stejné. Bazalek je celá řada, v Česku...

Čech má unikátní sbírku policejních čepic. Začal slavnou francouzskou

Ve vitrínách je jen výběr toho nejzajímavějšího, co Petr Koubský nasbíral.

Smekl by i komisař Cruchot ze slavné francouzské filmové série o četnících. Právě čepice v jeho stylu se stala prvním...

Najdete na iDNES.cz