Dýně je sice ideální sklízet před mrazem, ale když se vám to vymkne z rukou, vůbec nic se neděje. V Británii si právě přemrzlých dýní cení nejvíc jako ideálního materiálu na přípravu dýňového másla. To vám ve skleničkách vydrží celý rok, a namazané na opravdu dobrý chleba nebo jiné pečivo je doslova delikatesou.
Dýňové menu s recepty |
Podobné je to i s dýňovým džemem, další možností, jak uskladnit dýni, je do skla. Zde najdete recept i s videem, jak jsme vařili s Blankou Milfaitovou džem z dýní hokaido slazený medem a ochucený citronovou šťávou.
Dýně, ze kterých chcete připravovat čerstvé jídlo, pak lze v chladnější místnosti nebo třeba na zasklené lodžii skladovat až do jara příštího roku, takže dýňovou polévku si můžete dát klidně o Velikonocích. Zda ji připravíte podle receptu a videa šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha z dýně hokaido nebo muškátové, případně jako variantu s kachními kroketami, to už je vaše volba.
Ať si z našeho dýňového menu vyberete kterýkoliv recept, budiž vám zadostiučiněním, že si nejen pochutnáte. Dýně mají totiž málo kalorií a obsahují hodně hořčíku a beta-karotenoidů, což se v zimě hodí.
Místo polévky zkuste bramborové noky s dýňovou omáčkou
Na noky budete potřebovat 1 kg brambor, 250 g polohrubé mouky a 100 ml rozšlehaných vajec (tedy 2 až 3 vejce). Na omáčku 1 malou dýni hokaido, půlku cibule, 50 g másla, 500 ml vývaru, 200 g 16% zakysané smetany a 2 snítky šalvěje. (4 porce, každá obsahuje 2857 kJ/682 kcal)
Brambory uvařte ve slupce, po vychladnutí je oloupejte a nastrouhejte najemno. Do hromádky nastrouhaných brambor udělejte důlek, vlijte do něj rozšlehaná vejce a postupně přidávejte mouku. Zpracujte vláčné hladké těsto, mouku přidávejte podle potřeby.
Z bramborového těsta vytvořte váleček a nakrájejte ho na asi dvoucentimetrové dílky. Vidličkou je lehce naplocho zmáčkněte a vařte v osolené vodě asi 2 až 3 minuty. Jakmile vyplavou na povrch, vyjměte je děrovanou lžící a přendejte do mísy.
Omytou dýni rozkrojte, vydlabejte semínka a nakrájejte ji na větší kousky. V kastrolu zahřejte polovinu másla, přidejte drobně nakrájenou cibuli a dýni a společně orestujte. Pak zalijte vývarem a duste doměkka. Nakonec rozmixujte, vmíchejte zakysanou smetanu a dochuťte solí a pepřem.
V pánvi nasucho opečte dýňová semínka. Semínka vyndejte, v pánvi rozpusťte zbylé máslo a opečte na něm dokřupava listy šalvěje. Opečenou šalvěj vyndejte na talířek a na šalvějovém másle krátce orestujte bramborové noky. Rozdělte je na talíře, zalijte omáčkou, posypte dýňovými semínky, pokapejte máslem z pánve a ozdobte opečenými lístky šalvěje.
Kuřecí závitky s dýní
Potřebujete 400 g dýně hokaido, malou cuketu, 4 kuřecí prsa (800 g), mletý černý pepř, sůl, 8 plátků parmské šunky, olivový olej, 1 cibuli a 200 ml vývaru. (4 porce, každá obsahuje 1647 kJ/393 kcal)
Dýni zbavte semínek, oloupejte a nakrájejte na delší špalíčky. Cuketu omyjte, osušte a nakrájejte na stejné kousky jako dýni.
Kuřecí prsa očistěte, prořízněte a přes mikrotenovou fólii naklepejte. Pokud je plátek velký, překrojíme ho na polovinu. Naklepané plátky masa osolte, opepřete a položte na ně kousky dýně a cukety. Maso stočte do závitků, které obalte parmskou šunkou.
Na pánvi rozehřejte olej a závitky ze všech stran opečte. Přidejte k nim nadrobno nasekanou cibuli a podlijte vývarem. Závitky vložte do vyhřáté trouby a při 180 °C pečte asi 15 až 20 minut. Výpek dochuťte solí a pepřem. Podávejte ideálně s rýží.
Dýňové karbanátky
Potřebujete 3 plátky toastového chleba, 100 ml 12% smetany, 1 kg dýně hokaido, 500 g mletého vepřového masa, sůl, 1 cibuli, 1 vejce, olej na vymazání, 3 lžíce medu, mletý zázvor, mletý bílý pepř, 50 g dýňových semínek, snítky tymiánu a máta na ozdobu. (4 porce, každá obsahuje 2335 kJ/558 kcal)
Pokrájený toastový chléb dejte do misky a zalijte ho smetanou. Dýni oloupejte, zbavte semínek a třetinu dužiny nastrouhejte. Mleté maso vložte do mísy. Přidejte sůl, nadrobno nakrájenou oloupanou cibuli, nastrouhanou dýni, vejce a namočený chléb. Vše dobře propracujte a vytvarujte asi 20 koulí.
Pekáč vytřete olejem, rozložte do něj masové koule a pečte ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 25 minut. V misce smíchejte med, zázvor, sůl a pepř a směsí potřete zbytek dýně pokrájené na kousky.
Přidejte je do trouby k masu a upečte doměkka. Karbanátky rozdělte na talíře, posypejte je pokrájenými dýňovými semínky, podlijte výpekem a podávejte s pečenou dýní. Posypejte lístky tymiánu a ozdobte mátou.
Dýňový krambl s hruškami a čokoládou
Potřebujete 4 hrušky, půlku menší dýně hokaido, 50 g hořké čokolády, 150 g ovesných vloček, 150 g mletých mandlí, 150 g másla, 100 ml javorového sirupu a půl lžičky mletého zázvoru. (6 porcí, každá obsahuje 2359 kJ/563 kcal)
Hrušky očistěte a nakrájejte na kousky. Dýni oloupejte, rozpulte a vydlabejte střed se semínky. Pak ji nastrouhejte nahrubo a smíchejte s hruškami. Hořkou čokoládu nasekejte nadrobno.
V misce promíchejte ovesné vločky, mleté mandle, na kousky nakrájené změklé máslo a javorový sirup. Přidejte mletý zázvor a vytvořte sypkou směs.
Malé zapékací misky vymažte máslem a naplňte je dýňovou směsí, posypte čokoládou a na ni navrstvěte ochucené vločky.
Misky přikryjte alobalem a vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečte asi 35 minut, zhruba v polovině pečení alobal sundejte a dopečte odkryté. Krambl podávejte ještě teplý, ovšem i studený stojí zato.
Vyzkoušet můžete i jablečnou verzi tohoto moučníku:
3. května 2013 |