„Běžné zubní pasty vůbec nekupujeme,“ říká Margit Slimáková, která nám předvedla, jak vyrábí zubní pastu, kterou v její rodině používají už zhruba 15 let. A úplně nejraději děti. Její používání kombinují pouze s jinými pastami z prodejen zdravé výživy a kosmetiky.
„Zásadní je pro mě mě kvalitní výrobce jako například Weleda, Jason nebo Vicco. Při používání minimálně chemicky zatížených přípravků mám prostě mnohem lepší pocit,“ vysvětluje svoji volbu.
Motivací k rozhodnutí vyrábět si i vlastní zubní pastu pro ni byl především fakt, že se dělá z čistě přírodních ingrediencí a neobsahuje fluor a nepotřebná aditiva, jako jsou umělé příchuti či sladidla. „Navíc nás domácí výroba, a nejen zubních past, prostě baví a vlastnoručně připravených produktů si více vážíme i je raději používáme,“ dodává s úsměvem (jak vyrábí domácí masti, čtěte zde).
Postup přípravy zubní pasty krok za krokem
Jako základ Margit používá čistý kokosový tuk, jednu až dvě lžíce. Je chuťově příjemný, jedlý a má i mírně protibakteriální účinky. Při teplotách nižších než zhruba 25 °C má pevnou konzistenci, takže není problém dát ho v případě potřeby na chvíli ztuhnout do ledničky, při vyšších taje (a tedy i v ústech při zubní hygieně).
Recepty na domácí kosmetikuKnihu Děláme si to doma sami najdete za 198 Kč na Knihy.iDNES.cz |
Protože jde o pastu na čištění zubů, nesmí chybět bělicí a brousicí složka, což spolehlivě obstará jedlá soda, která je i běžnou součástí prodávaných kvalitních zubních past. Opět tedy jde o ingredienci, jejíž případné požití není jakkoliv škodlivé pro zažívání. K výše uvedenému množství tuku stačí zhruba lžička.
Zubní pasta by také neměla postrádat příjemnou chuť a složku antibakteriální, což do jisté míry zvládne obstarat stévie. Tedy jihoamerická bylinka, kterou si můžete i sami pěstovat třeba v truhlíku na okně.
Její lístky můžete použít čerstvé i sušené, ale koupit ji lze i v podobě prášku nebo kapiček. Přidané množství závisí čistě na vašem subjektivním pocitu příjemné chuti. Použijete-li bílý prášek nebo kapičky, získáte pastu čistě bílou. Pokud přidáte nadrcené lístky, budou v bílé hmotě pasty drobné zelené kousky.
Antibakterální účinky pasty pak ještě podpořte přidáním několika kapek čajovníkového oleje, tedy tea tree. Pak ochutnejte a chuť pasty, která by vám hlavně měla být příjemná, si upravte přidáním adekvátní ingredience. Hotovou pastu pak můžete uložit do skleničky nebo třeba do čisté nádobky od pleťového krému.