Čtenářské recepty: ryba, chřest, hovězí i gyros naležato

  • 2
Do čtenářské soutěže o kontaktní grily dorazily další recepty. Zkuste se inspirovat a pošlete vlastní speciality. Počasí grilování přeje.

Ryba s chřestem, mrkví a slaninou

Ryba na grilu s chřestem

První recept poslala Dagmar Peroutková. Má ráda ryby a zkombinovala je s chřestem a slaninou.

Budete potřebovat:

  • 150 g tuňáka, lososa, tresky nebo platýse
  • 5 výhonků chřestu
  • 5 tenkých plátků anglické slaniny
  • 1 mrkev
  • 3 růžičky brokolice
  • 2 předvařené brambory ve slupce
  • máslo, česnek, sůl, pažitka, citron
  • olivový olej

Pošlete fotografii s receptem a vyhrajte kontaktní elektrický gril

V rámci speciální přílohy Grilování jsme vyhlásili soutěž o nejlepší čtenářský recept. Vyfotografujte své oblíbené grilované jídlo, přiložte recept, případně i příběh jeho vzniku  pošlete na adresu: soutez.hobby@idnes.cz.

Grilovaný bůček
Marinované kuře pečené „naplacato“

První čtenářské recepty už se scházejí, pošlete i ten váš a vyhrajte.

Podrobná pravidla soutěže najdete ZDE. Tři nejlepší, které vybere odborná porota, vyhrají dvojici grilů a udicí pistoli.

Chřest asi ve ³/4 odřízneme, vršky obalíme ve slanině, spodní část společně s mrkví nakrouháme škrabkou a smícháme.

Na rozpálenou pánev dáme chřest obalený ve slanině, chřestovo-mrkvové nudličky, brokolici a na kolečka předvařené brambory zlehka zastříkneme olivovým olejem, za 8 minut přiložíme tuňáka (nebo jinou rybu) a po 3 minutách otočíme a pak servírujeme.

Na talíři rybu dochutíme hrubou solí, pepřem a pokapeme citronem, zeleninu polijeme rozpuštěným máslem s rozmačkaným česnekem se solí a pažitkou.

Hovězí rib eye steak

Hovězí rib eye steak

Lucie Honová poslala recept za svého manžela. „Připravil si opravdu chlapský steak přes celý talíř, který si nekazil ani pečivem a byla to radost pohledět. Byl středně propečený a šťavnatý,“ píše v e-mailu.

Recept je velmi jednoduchý:

Vezměte 600g odleželý hovězí rib eye steak a nechejte ho chvíli temperovat na pokojovou teplotu.

Osolte a opepřete a z obou stran potřete olejem.  Položte na gril asi na 8 minut z každé strany podle síly masa.

Gyros naležato

Pak dogrilováváte na barvu.

Netradiční gyros

Atypický recept poslal Zdeněk Votýpka.

Plátky krkovice osolíme a posypeme kořením na gyros, naskládáme na sebe a necháme dva dny odležet v lednici. Plátky napichujeme na jehlu a prokládáme anglickou slaninou. Přimáčkneme k sobě a provázkem stáhneme a grilujeme až se maso zatáhne.

Zabalíme do alobalu a grilujeme asi 1,5 hodiny, pak odstraníme alobal a provázek a dále grilujeme.

Po získání zlatohnědé barvy začneme odkrajovat po celém obvodu tenké plátky.

Dále grilujeme a potíráme marinádou z piva a koření.

Podáváme se zeleninovým salátem přelité ochucenou majonézou.


Letní grilování - Maso