Na veletrhu v Las Vegas se objevil “stroj“ na bylinky. Návratnost 45 let

aktualizováno 
Veletrh CES v Las Vegas každoročně objevuje nápady spojené s elektronikou ze všech oborů lidské činnosti. Letos se objevila novinka od společnosti Natufia Lab, která představila plně autonomní stroj, který se postará o veškeré kuchyňské bylinky. Cena je však ďábelská.

Přístroj vypadá jako kuchyňská lednice a na principu hydroponického pěstování se stará o to, aby veškeré kuchyňské bylinky, které denně používáte, už nikdy nezahynuly. Problém je v tom, že při ceně 14 000 dolarů (asi 350 000 korun) si ho koupí jen technologický nadšenec nebo člověk, který opravdu nemá hluboko do kapsy.

Fotogalerie

Představte si, že byste týdně utratili za čerstvé bylinky v obchodě 150 korun. Pak by vám částka za „výrobník“ vydržela přes dva tisíce týdnů, tedy skoro 45 let.

Kitchen Garden využívá senzory, aby přesně dávkovala vláhu, živiny i světlo tak, aby bylinky dobře prospívaly. Na začátku je kapsle podobná těm kávovým, která je naplněná semínky.

Poté, co vyklíčí ve speciální zásuvce stroje, který se podobá kuchyňské lednici, umístí se do proskleného prostoru, kde roste, přijímá světlo, živiny a vláhu. Vy si už pak jen odebíráte bylinky podle potřeby.

Natufia Lab tvrdí, že v jejich „lednici“ lze pěstovat třicet druhů bylinek – od rukoly přes pažitku až po bazalku. Ceny jednotlivých kapslí stojí do dolaru. „Takto můžete krmit rodinu salátem každý den po celý rok,“ popisuje jeden z vystavovatelů Lauri Kapp.

Podle něj je tento způsob pěstování zcela ekologický a energeticky úsporný. Navíc je celý systém připojitelný přes wi-fi, takže si lze přes dotykovou obrazovku on-line objednat nové tobolky se semínky.

Autor:

Tipy na jaro


Nejčtenější

Pohlreich: Tuhle omáčku se, chlapci, naučte. Žádná jí neodolá

Filet mignon v košilce ze slaniny s estragonovou omáčkou a pečenou jarní...

Ve druhém pokračování Pohlreichovy show Rozpal to, šéfe! rozebral kuchař ten nejdražší a nejjemnější kus hovězího, tedy...

UHO stále žije. V restauracích se maskuje za přírodní šťávu

Základní omáčka, kterou v restauraci najdete u receptů s jídlem přelitým šťávou.

Tradiční česká rychlovka z jídelen v podobě UHO, tedy univerzální hnědé omáčky, stále přežívá v řadě hospod a...

Odis je ideální psí společník z Ukrajiny, miluje sport i lenošení na gauči

Toto plemeno se skvěle hodí na všemožné psí sporty.

Ukrajinský odis je univerzální společník vhodný jak pro sport, tak lenošení na gauči. Je to vynikající rodinný...

Rodinnou zahradu na kraji města architekti propojili s okolní krajinou

Z nudné smutné placky u novostavby rodinného domku vytvořili architekti se...

Mladí manželé z Českolipska měli už při výstavbě domu jasno v tom, že si nechají od architekta navrhnout i zahradu. Jen...

Městské včelaření není výhra. Včely berou potravu ostatním opylovačům

Včelařka Dagmar Šormová

Městské včelaření je hit posledních let. Vlastním medem se chlubí i mnohé hotely u nás a nabízejí ho hostům jako bonus....

Další z rubriky

Zálesácký chleba zvládnete snadno i na grilu v polních podmínkách

Pečení chleba

Není to sice tradiční kvasový chléb, ten jen tak někdo nezvládne a jeho příprava potřebuje daleko více času. Ale jestli...

Atlas bylin: Detoxikace bez legrace aneb za játra silnější

Sadec konopic

O odstraňování škodlivin z těla se u zdravého člověka postarají jednotlivé orgány samy, takže současný trend používat...

Sehnat kuchaře je největší problém gastronomie, řekl Punčochář v Rozstřelu

Šéfkuchař Jan Punčochář v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel. (30. dubna 2019)

Šéfkuchař Jan Punčochář je jedním z nejvýraznějším členů pražské kulinářské scény. V současné době ho můžete pravidelně...

Nejlepší dětské knihy podle věku: Testujeme na vlastních dětech
Nejlepší dětské knihy podle věku: Testujeme na vlastních dětech

Dětských knih je na trhu velké množství, a tak je někdy složité najít tu pravou, která bude děti opravdu bavit. My jsme vyzkoušeli osm knížek. Podívejte se, jak v testu našich „redakčních“ potomků obstály, a nechte se inspirovat.

Najdete na iDNES.cz