Toto se nepovedlo. Utěrky se v mikrovlnce zázračně nevyperou

aktualizováno 
Po internetu se šíří rada, že zašpiněné utěrky není třeba vyvařovat, stačí je vyprat pomocí mikrovlnné trouby. To by se určitě líbilo všem, kdo si pravidelně na internetu hledají rady, které mají usnadnit život. Bohužel tato rada se neukázala jako účinná.

Na internetu sice najdete vše, ale někdy se informacím nevyplatí stoprocentně věřit. A někdy jde o tak evidentní nesmysly, že se nelze ubránit dojmu, že články mají být jen nosičem reklamy. Tak je tomu u „geniálního“ receptu na praní flekatých utěrek v mikrovlnné troubě na serveru Vychytákov. Takové výzvě nelze odolat, museli jsme rozhodně vyzkoušet na vlastní kůži.

Fotogalerie

Tvrdí se tam, že místo obyčejné vyvářky stačí špinavou utěrku namočit, do skvrny vetřít mýdlo na praní, v plastovém sáčku minutu a půl „vlnit“ a je hotovo. To díky vysoké teplotě, na které mikrovlny mokrou utěrku zahřejí.

Postup jsme vyzkoušeli dvakrát – v redakci jsme použili místo mýdla prášek na praní, náš video tým zase vyzkoušel původní radu s mýdlem. V prvním případě šlo opravdu o zašlou nečistotu způsobenou omastkem, ve druhém vyrobili skvrnu čokoládou, čili čerstvou, která by neměla působit potíže.

Závěr? Po vymáchání, vyždímání a usušení jsme nepozorovali rozdíl. Klasickou vyvářku, jakou praktikovaly naše babičky, tento rychlo postup rozhodně nenahradí.

Stačí se podívat na princip praní, jak ho prezentuje například server e-LTex, který pořádá znalostní odborné kurzy o textilu. Mýdlo a obecně saponáty slouží při praní jako takzvané tenzidy, což jsou povrchově aktivní látky, které mají jediný úkol. Snížit povrchovou energii, zlepšit smáčivost a tím umožnit uvolnění nečistot.

Při praní se pevně přilepené nečistoty z povrchu odpojují a shluknou se do „kuliček“ a zůstanou v prací lázni, se kterou se pak při máchání odstraní do odpadu. Aby tento proces měl čas proběhnout, nestačí jen krátce zahřát utěrku v mikrovlnné troubě a pak jednoduše vymáchat. A tak se nelze divit, že podobný experiment nemůže vyjít.

Některé touhy po rychlém a snadném řešení prostě musí být už z principu odsouzeny k zániku. Podívejte se na video, jak jsme postupovali.

Autor:

Tipy na jaro


Nejčtenější

UHO stále žije. V restauracích se maskuje za přírodní šťávu

Základní omáčka, kterou v restauraci najdete u receptů s jídlem přelitým šťávou.

Tradiční česká rychlovka z jídelen v podobě UHO, tedy univerzální hnědé omáčky, stále přežívá v řadě hospod a...

Kuře v jogurtu podle Pohlreicha. Ozvláštnil ho kurkumou a chilli

Kuřecí plátek nakládaný v jogurtové marinádě

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich jako by naslouchal fanouškům a od poměrně drahého hovězího masa se přesouvá do lidovějších...

Odis je ideální psí společník z Ukrajiny, miluje sport i lenošení na gauči

Toto plemeno se skvěle hodí na všemožné psí sporty.

Ukrajinský odis je univerzální společník vhodný jak pro sport, tak lenošení na gauči. Je to vynikající rodinný...

Rodinnou zahradu na kraji města architekti propojili s okolní krajinou

Z nudné smutné placky u novostavby rodinného domku vytvořili architekti se...

Mladí manželé z Českolipska měli už při výstavbě domu jasno v tom, že si nechají od architekta navrhnout i zahradu. Jen...

Zakládáte či chcete měnit svou zahradu? Nejdříve si ujasněte koncepci

Patříte-li mezi společenské typy, můžete zahradu koncipovat jako velký obývák s...

Chystáte se vybudovat novou zahradu či změnit vzhled té stávající? Právě vám je tedy určen pětidílný seriál magazínu...

Další z rubriky

Netradiční hovězí steak z roštěné. Vyzkoušejte marinádu z jalovce a vodky

Klasické grilování hovězího si vystačí se solí a pepřem, ale pokud toužíte po...

Klasické grilování hovězího si vystačí se solí a pepřem, ale pokud toužíte po nových chutích, zkuste maso na chvíli...

UHO stále žije. V restauracích se maskuje za přírodní šťávu

Základní omáčka, kterou v restauraci najdete u receptů s jídlem přelitým šťávou.

Tradiční česká rychlovka z jídelen v podobě UHO, tedy univerzální hnědé omáčky, stále přežívá v řadě hospod a...

Kuře v jogurtu podle Pohlreicha. Ozvláštnil ho kurkumou a chilli

Kuřecí plátek nakládaný v jogurtové marinádě

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich jako by naslouchal fanouškům a od poměrně drahého hovězího masa se přesouvá do lidovějších...

Najdete na iDNES.cz