Propojili živočišnou výrobu s provozem bioplynové stanice

aktualizováno 
Projekt je ojedinělý vyváženým propojením výroby energie v bioplynové stanici z biomasy, což je vepřová kejda, kukuřičná siláž, cukrovarnické řízky, a její spotřeby v jedné lokalitě spolu s navazujícími uzavřenými materiálovými toky.

Celý systém tak vykazuje významnou synergii. Společnost Renergie s.r.o. provozuje zemědělskou bioplynovou stanici (BPS) o instalovaném výkonu 495 kW od října 2007 s roční produkcí 4 300 MWh elektřiny a 5 290 MWh tepla.

Jediný společník, zemědělský podnikatel Ing. Karel Kuthan zrekonstruoval v roce 2008 v sousedství BPS objekty chovu prasat (ŽV). Energetický potenciál produkované vepřové kejdy (460 MWh(el) + 580 MWh(tep))/rok je bezprostředně využit v BPS, která zpětně dodává elektřinu a teplo pro ŽV.

Ing. Kuthan hospodaří na 520 ha orné půdy. Pro BPS zajišťuje výrobu hlavního substrátu, kukuřičné siláže, a na své pozemky aplikuje v průběhu roku digestát z BPS. V bilanci potřebných živin pro RV(rostlinnou výrobu) to představuje z 90 % náhradu průmyslových hnojiv oproti situaci bez provozu BPS.

Loni uvedla společnost Bylinky s.r.o. v sousedství BPS do provozu skleník s produkční plochou 10 000 m². Společnost Renergie pro něj zajišťuje dodávky elektřiny a tepla z BPS.

Synergie plynoucí z provázanosti BPS, ŽV, RV a skleníku je ekonomickým přínosem pro všechny části systému. To umožnilo vytvořit přes 20 pracovních míst, roční spotřeba v místě je 2 600 MWh elektřiny a 3 200 MWh tepla. Přebytek vyrobené elektřiny se dodává do sítě VN.

Autor:

Nejčtenější

Chtěla kocoura na mazlení, on na ni místo toho útočí. I na vnoučata

Ačkoliv působí jako agresor, podle Kláry kocour Mazlík ve skutečnosti jen...

Šestiletý kocour důchodkyně z Milevska se sice jmenuje Mazlík, ovšem jakémukoliv souznění se svým jménem se úspěšně...

Jídlo se má zapíjet, klidně i ryba mlékem. Panák na vytrávení je však zlo

Pivo je oblíbené zejména v kombinaci s obtížněji stravitelnými pokrmy. Ty jsou...

Zatímco Francouzi a Italové při jídle obvykle sáhnou po sklence vína, drsní seveřané dávají přednost...

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou opustil. Další ho...

Správný párek by měl mít 30 % tučného masa, říká řezník Kšána

Párky jsou jednou z nejoblíbenějších uzenin u nás.

František Kšána mladší se stal prototypem úspěšného řezníka, který propaguje chovy tradičních českých plemen a dokáže...

V Ugandě staví odolná kola z bambusu. Vydrží víc než z oceli nebo hliníku

Noordin Kasoma z Ugandy se rozhodl vyrábět kola z bambusu.

V Kampale, která leží v africké Ugandě, žije Noordin Kasoma, který se rozhodl pro neobvyklou výrobu kol. Místo dnes...

Další z rubriky

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou opustil. Další ho...

Jídlo se má zapíjet, klidně i ryba mlékem. Panák na vytrávení je však zlo

Pivo je oblíbené zejména v kombinaci s obtížněji stravitelnými pokrmy. Ty jsou...

Zatímco Francouzi a Italové při jídle obvykle sáhnou po sklence vína, drsní seveřané dávají přednost...

S propan-butanovou lahví manipulujte bezpečně, ať je z ní dobrý sluha

Jen ventil zapečetěný fólií nebo plombou zaručuje, že lahev řádně naplnil...

Díky nezávislosti na rozvodných sítích jsou propan-butanové lahve oblíbené především na chatách či chalupách, při...

Najdete na iDNES.cz