Středa 11. prosince 2019, svátek má Dana
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 11. prosince 2019 Dana

Hřib hnědý (Boletus badius/Xerocomus badius)

  10:35aktualizováno  10:35

Hřib Hnědý | foto: www.houbar.cz

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

prewTomuto hřibu od pradávna říká suchohřib, a to hlavně proto, že je nejlepší jej usušit. Nebývá tak často napadán larvami hmyzu jako většina jiných hřibů, avšak je třeba sbírat jen pěkné čisté plodnice. Chuť a vůni má vynikající a pro svou všestrannost je jedním z nejoblíbenějších druhů u nás.

Klobouk je 4 – 18 cm široký, v jehličnatých lesích zbarven to kaštanově hnědé barvy, v listnatých lesích má světlejší barvu. Má lesklý vzhled a za vlhka na něm zůstávají skvrny. Třeň je 4,5 – 12,5 cm dlouhý a podobně zbarvený jako klobouk, bez síťky. Rourky jsou 1 – 2 cm dlouhé, světle žluté a po dotyku slabě modrají, což je jedním z hlavních určovacích znaků hřibu hnědého. Bílá dužnina má slabou houbovou vůni, na řezu rovněž modrá, ovšem zbarvení brzy vybledá. Výtrusný prach je světle hnědý.


Kde a kdy roste

Hřib hnědý můžeme najít ve všech typech lesů v mechu, jehličí, na odumřelých větvích stromů nebo na smrkových šiškách. U nás je to všeobecně rozšířená houba v nížinách i v horách, všude dost hojná. Je to velice proměnlivá houba.

Mladé plodnice můžeme uchovávat v panenském olivovém oleji nebo naložené ve víně či ovocném octě. Větší kusy je ovšem nejlepší rozkrájet a po odstranění příliš mokrých rourek, které by nedostatečně vyschly, usušit. Odstraněné rourky můžeme využít jinak.
Hřib hnědý je nejlépe sbírat za sucha. Klobouky otřeme utěrkou a než jej začneme zpracovávat, necháme je oschnout. Tenké řezy můžeme dokonce požívat za syrova a věřte – je to opravdu lahůdka. Ať máme hřib hnědý čerstvý či usušený, můžeme jej mnohostranně využít do polévek, omáček, k dušenému masu a do jiných jídel.

Autoři:
Témata: Jedlé, Nelupenaté, víno
  • Nejčtenější

Děsivé tesáky a boj na život a na smrt. Takto se jaguáři perou o teritorium

Brazilský fotograf Reynaldo Leite Martins junior zachytil okamžik, kdy dva jaguáři bojovali na břehu řeky v Brazílii....

Co si sám nenatrhám, z toho limonádu radši nevařím, tvrdí limonádový guru

Při osobním setkání s Tomášem Mytychem zažijete vodopád nápadů, máte pocit, že vás zaplaví výřečností a pozitivní...

Vyučili mě prvorepublikoví kuchaři s ostrým slovníkem, vzpomíná Sapík

Jaroslav Sapík je považován za doyena české gastronomie. Vyučil se a řadu let pracoval v pražském hotelu Ambassador, až...

Premium

Majonéza byl pro mě životní objev, říká úspěšná kuchařka z Vietnamu

Kdysi učila Čechy zamilovat si polévku pho, teď je seznamuje s národními pokrmy z thajské, čínské, japonské a korejské...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Při zimnici vsaďte na skořici a připravte si zdravý a voňavý vánoční džem

Když zavoní skořice, obestře nás atmosféra blížících se Vánoc. Typické „dvojroličky“, které sušením kůry skořicovníku...

Premium

Cítím hořkost. Bývalý šéf mordparty poprvé promluvil o svém odchodu

Nejznámější český kriminalista Josef Mareš sloužil u policie téměř třicet let, stál za objasněním řady vražd a...

Premium

Zalepili matce prsa, aby nemohla kojit. Při příbězích z Osvětimi pláče i průvodce

Lukáš Lev provází v koncentračních táborech a popisuje nacistická zvěrstva. Jeho babička si však stála za tím, že za...

Premium

Kam dál, Slavie? Manažer Nezmar připouští obavy: Jsme na hraně

Na Dortmund má jednu bizarní vzpomínku. Po letech se jí zasměje, ale tehdy? V březnu 2002 bylo Janu Nezmarovi ouvej....

  • Další z rubriky

Hlíva dubová (Pleurotus dryinus)

Je s podivem, že hlívu dubovou najdete spíše na smrku a jabloni než na dubu.

Hřib moravský (Boletus moravicus)

Za sběr hřibu moravského vám hrozí pokuta až 50 tisíc korun. Patří mezi kriticky ohrožené a chráněné houby.

Bělokosmatka polokulovitá (Humaria hemisphaerica)

Chlupatá koule, která se změní v misku - to je bělokosmatka.

Hřib skvrnitý (Hemileccinum depilatum)

Podle povrchu klobouku se mu slovensky říká jamkatý.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz