Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Papričky jalapeños ztrácejí svou pálivost. Změny klimatu za to nemohou

  20:00
Jalapeños jsou již dlouhou dobu nejpopulárnějšími chilli papričkami na světě. V poslední době však přibývá stížností konzumentů nad poklesem jejich síly. „Některé jsou skutečně méně pálivé,“ zjistil americký novinář, který se rozhodl přijít věci na kloub. Na vině je totiž podle něj potravinářský průmysl, jehož standardizaci vyšli pěstitelé vstříc. Neznamená to však, že opravdu pálivou jalapeño už nelze sehnat.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Poprvé na problém mizející pálivosti papriček jalapeños upozornil časopis D Magazine, který vychází v Dallasu. Problematiku na jeho stránkách rozkryl food kritik Brian Reinhart, který vyšetřování započal ve vlastní kuchyni. Po měsících kupování jalapeños totiž zjistil, že i bez tepelné úpravy jsou papričky jako bez života. „Začal jsem psát šéfkuchařům v Dallasu, abych zjistil, zda mají stejnou zkušenost,“ vzpomíná.

Mnozí se na tom shodli. Někteří z kuchařů uvedli, že místo jalapeños dávají přednost spíše papričkám serranos. „Už nedokážu udělat salsu dostatečně pálivou,“ posteskl si například Luis Olvera, majitel tamější restaurace Trompo. „Co to má znamenat? Jalapeños už nejsou pálivé!“ lamentoval brzy poté i potravinářský institut.

Nejpálivější polévka v Praze. Proti ní jsou papričky jalapeňos „čajíček“

Food kritik Brian Reinhart se tak vydal po stopách příčiny současného stavu papriček a dobral se i výsledku. „Dlouhodobá ‚despicifikace‘ (spice – pálivý, pozn. ed.) zeleniny je záměrná volba pěstitelů, nikoliv výsledek špatného počasí nebo změn klimatu,“ napsal Reinhart. Stručně řečeno, většina jalapeños podle něj putuje do továren, kde se používá do průmyslově vyráběných potravin, jako jsou salsy, chipsy nebo klobásy. Společnosti vyrábějící tyto produkty chtějí mít kontrolu nad chutí svých výrobků a té lze snáze dosáhnout, když jsou jalapeños jemné.

Chuť a pálivost

„Chuť a pálivost jsou dvě různé věci,“ říká novinář José C. Marmolejo, který je mexickým zástupcem ve Světové alianci chilli. Pálivost pochází z látky známé jako kapsaicin, chuť je to, co by zůstalo, kdybychom ho z papriček odstranili.

Firmy mohou do svých receptů přidávat méně ostré papričky jalapeños pro lepší chuť, aniž by se musely obávat nežádoucí pálivosti. Tu pak mohou na požadovanou úroveň doladit přidáním extraktu zvaného oleoresin capsicum – látky, která je základem například pepřových sprejů.

OBRAZEM: Na pražském Výstavišti lidé soutěžili v pojídání chilli papriček

Podle Reinharta šli průmyslu naproti i sami šlechtitelé papriček jalapeños. „Řekli, podívejte se, máme tu papričky s nízkou pálivostí. A pak přišli s jalapeños s nízkou pálivostí, ale výraznou chutí,“ říká Reinhartův klíčový zdroj ve vyšetřování. To se zpracovatelům samozřejmě líbilo, sáhli po těch prvních a kvůli řízené pálivosti do nich začali přidávat oleoresin capsicum.

„Úpadek papriček jalapeños do všeobecné nevýraznosti začal před téměř čtyřmi desetiletími, kdy výrobci začali prodávat své zboží s označením ‚mírný‘, ‚střední‘ a ‚pálivý‘,“ řekla časopisu D Magazine Stephanie Walkerová, odbornice na zeleninu z New Mexico State University a expertka na chilli papričky. Sama je členkou poradního sboru Institutu chilli papriček při Univerzitě v Novém Mexiku. Americký stát by se totiž mohl nazývat státem chilli, protože v roce 2021 se zde vyprodukovalo více než 60 procent papriček spotřebovaných v USA.

Když paprička musí zůstat stejná

Klíčového viníka spiknutí za „despicifikaci“ papriček jalapeños je však třeba hledat ještě o dům dál. Jmenuje se Tam II a je to druh papričky vyvinutý na texaské univerzitě A&M. Stal se hitem asi před dvaceti lety. „Od té doby se jeho vyšlechtěné geny postupně dostaly do obecného fondu papriček jalapeños, ty se tak staly mírnějšími,“ říká Reinhart.

„Pro velké společnosti je dnes důležitá především standardizace,“ vysvětluje novinář Marmolejo, který tento fenomén přirovnává ke konceptu McDonald’s, kdy každý hamburger musí zůstat všude stejný. Jako bývalý výrobce salsy a dalších chilli produktů se s tímto problémem sám setkal. Mnozí k jeho řešení přistoupili jinak. Začali vyrábět své potraviny ve velkých dávkách. „Může se tak stát, že některé chilli je pálivé a jiné ne,“ říká.

Ale když se jich smíchá obrovské množství, chuť se vyrovná. „Jsem zastáncem přírodních procesů a chutí, a tak bych jednoduše nevěřil firmě, která do nich přidává aditiva, i kdyby to byl samotný kapsaicin,“ říká Marmolejo.

Chilli papričkou proti bolesti. Pomohou, kde léky nestačí, říká neurofyziolog

I když jalapeños slábnou, milovníci papriček by se o svou oblíbenou potravinu neměli obávat. Stále je před nimi spousta dalších možností. „Pokud chcete pálivé jalapeños, jsou všude k dostání,“ říká Marmolejo a vyzdvihuje papričky, které se pěstují v mexických státech Chihuahua nebo Veracruz. Zákazníci, kteří hledají ostřejší varianty papriček, by si ale podle jeho slov měli ověřit zdroj: „Papričky jalapeños pěstované v Mexiku mohou být ostřejší a obecně platí, že menší papričky jsou často pálivější,“ říká DeWitt.

A pokud hledáte velmi pálivé papričky, můžete si vybrat z mnoha dalších. „Například takzvané habaneros jsou ve Spojených státech posledních třicet let velmi populární,“ říká Marmolejo. „Jsou to asi moje nejoblíbenější čerstvé chilli papričky. Jejich aroma je nezaměnitelné a snad to tak i zůstane,“ uzavírá novinář podle The Guardianu.

Autor:
  • Nejčtenější

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

Předat farmu potomkům má být snazší, s návrhem po letech přichází nový náměstek

27. dubna 2024

Před dvěma lety slíbil tehdejší ministr zemědělství Zdeněk Nekula, že připraví pro rodinné farmy...

Konec minikečupů i ovoce v plastu. EU chce snížit množství odpadů

27. dubna 2024

Premium Evropská unie v boji za co nejmenší množství odpadu zakáže minibalení majonéz, šamponů nebo...

Úspěšný zubař prodává „ražený český dějepis“, mince už vynesly 155 milionů

26. dubna 2024  22:04

V Praze se v pátek vydražila část celoživotní numismatické sbírky Václava Bruny. Vyšla na 6,15...

Čtyři jaderné bloky nestačí, bude třeba budovat další, říká exministr Grégr

26. dubna 2024

Premium Kromě výstavby až čtyř jaderných bloků v Dukovanech a Temelíně by už Fialova vláda měla plánovat i...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...